The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.
Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by coneandreou, 2019-11-14 11:32:37

Demo

2


2


3


4


5
Πρόλογος 4 Διοικητικά συμβούλια 8 Περίοδος 2005 - 2008 12 Κέντρο προληπτικής παιδιατρικής 44 Περίοδος 2008 - 2010 48 Περίοδος 2010 - 2012 74 Περίοδος 2012 - 2014 96 Περίοδος 2014 - 2016 134 Εθνική επιτροπή περιβάλλοντος 176 Περίοδος 2016 - 2018 178 Περίοδος 2018 - 2021 224


4
Πρόλογος
Γράφει ο Μιχάλης Ιασονίδης
Η συνάδελφος και φίλη Μάρω Σολωμού ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη του συντονισμού και της επίβλεψης της συγγραφής του λευκώματος των πενηντάχρονων της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ). Η πρόταση αυτή έγινε από τον νυν πρόεδρο της ΠΕΚ φίλο Νίκο Σκορδή και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το ΔΣ. Και ήταν με μεγάλη χαρά, αλλά και αίσθημα ευθύνης που δέχτηκα την πρόταση της να προλογίσω το λεύκωμα.
Η συγγραφή ενός τέτοιου λευκώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί σκληρή δουλειά τόσο για τη συλλογή του υλικού, όσο και για την ταξινόμηση του, ώστε να προσφέρεται με ένα καλαίσθητο τρόπο στους αναγνώστες. Η αναγκαστική εμπλοκή επίσης πολλών συναδέλφων, που πρόσφεραν στην παιδιατρική οικογένεια από διάφορα πόστα και ο συντονισμός της συλλογής του υλικού είχε και τις δυσκολίες της. Η εργατικότητα όμως και η μεθοδικότητα της Μάρως έφεραν το αποτέλεσμα που έχετε στα χέρια σας.
Η ΠΕΚ είναι η δεύτερη αρχαιότερη ιατρική εταιρεία του τόπου μας μετά την χειρουργική και ιδρύθηκε το 1969, έτσι εφέτος κλείνει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Έχει παρουσιάσει μεγάλη και πλούσια δράση όλα αυτά τα χρόνια, η οποία έγινε ακόμη πιο έντονη την τελευταία δεκαπενταετία. Να αναφέρω επίσης ότι είναι η πολυπληθέστερη ιατρική εταιρεία. Έχει στους κόλπους της 270 μέλη, δηλ. το 10% περίπου των γιατρών Παγκύπρια. Αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η παιδιατρική στην Κύπρο έχει μια εξέχουσα θέση όσον αφορά τα ιατρικά δρώμενα. Είναι σημαντικό διότι λίγες είναι οι χώρες που έχουν αναλογικά τόσους πολλούς παιδιάτρους ούτως ώστε τα παιδιά απευθείας να μπορούν να πηγαίνουν στον παιδίατρο τους και να έχουν άμεση παιδιατρική περίθαλψη. Στις πιο πολλές χώρες η παιδιατρική εξέταση αποτελεί παραπομπή των γενικών γιατρών των συστημάτων υγείας. Αυτό το πράγμα σημαίνει ότι τα παιδιά μας δέχονται ιατρική περίθαλψη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους γιατρούς, πράγμα που διεκδικούμε να συνεχιστεί και στις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες και να διευρυνθεί.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις επιστημονικές εκδηλώσεις που είναι και ένας από τους λόγους ύπαρξής της ΠΕΚ. Γίνονται προσπάθειες κάθε χρόνο να οργανώνονται όσο το δυνατό περισσότερες επιστημονικές εκδηλώσεις με κορύφωση το Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο γίνεται κάθε Νοέμβριο. Στόχος είναι να μπορούν τα μέλη της ΠΕΚ να παρακολουθούν τόσα συνέδρια ώστε να εισπράττουν τόσα μόρια που να καλύπτουν το επίπεδο συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης που απαιτεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Έτσι δεν χρειάζεται να προστρέχουν απαραίτητα σε συνέδρια του εξωτερικού, τα οποία είναι και δαπανηρά και δύσκολα προσβάσιμα σε όλους τους γιατρούς.


5
1969 - 2019
50 Χρόνια Ιστορίας
Ιδιαίτερο μέρος της δουλειάς της την τελευταία 15ετία αποτέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της παιδιατρικής μέσα στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί στον τόπο μας μετά την ψήφιση το 2001 του νόμου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Από την αρχή η ΠΕΚ τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης Γενικού Σχεδίου Υγείας, πάντα δε τόνιζε ότι θα στήριζε ένα σχέδιο που θα εξυπηρετούσε πρώτιστα τους αποδέκτες (ασθενείς), αλλά και τους παρόχους (γιατρούς). Η κατάληξη των γεγονότων σίγουρα δεν ικανοποίησε κανένα. Οι δυσκολίες πολλές, τα κενά και οι παραλήψεις δύσκολο να καλυφθούν, αποτελούν όμως πεδίο διεκδίκησης και αγώνα για όλη την παιδιατρική οικογένεια, που καλείται να δουλέψει για τη διατήρηση των υψηλών δεικτών υγείας των παιδιών μας σε νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες.
Η ΠΕΚ είναι λοιπόν αναμφισβήτητα η πιο δραστήρια Ιατρική Εταιρεία της Κύπρου. Αυτό δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την υλοποίηση του εγχειρήματος της συγγραφής του λευκώματος, γιατί το υλικό είναι πάρα πολύ και δύσκολα διαχειρίσιμο. Ηπρόκλησηόμωςμεγάληκαιοσκοπόςσημαντικόςγιατίμέσααπότολεύκωμακαταγράφονταιανεπανάληπτες στιγμές των παιδιατρικών δρώμενων, που μπορεί να παραμείνουν ως ιστορικά ντοκουμέντα για χρήση από τις μελλοντικές γενιές των παιδιάτρων και οι οποίες σίγουρα θα κτίσουν πάνω σε ότι έγινε κατορθωτό μέχρι τώρα και θα πάρουν ένα βήμα παρακάτω την παιδιατρική του τόπου μας.
Το υλικό αντλήθηκε μέσα από αρχεία των συναδέλφων που υπηρέτησαν την Εταιρεία, παρόλο που δεν γινόταν επαγγελματική φύλαξη μέχρι πριν λίγα χρόνια, που δεν είχε γραμματεία η ΠΕΚ και έτσι ό,τι φυλαγόταν επαφίετο στον πατριωτισμό των συναδέλφων. Παρόλα αυτά βρέθηκε το αναγκαίο υλικό, που αφού αξιολογήθηκε, ταξινομήθηκε και καταγράφηκε. Ελπίζουμε να φρεσκάρει τη μνήμη των συναδέλφων για όλες τις σημαντικές στιγμές που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, μιας και αποτελεί συνέχεια του λευκώματος των 35χρονων της ΠΕΚ. Πολλά πράγματα έπρεπε να ανακληθούν από τη μνήμη κάποιων συναδέλφων ως μαρτυρίες.
Ευτυχώς υπάρχει πολύ φωτογραφικό υλικό, ιδιαίτερα χάρις στη άοκνες και πολυετείς προσπάθειες του «επίσημου» φωτογράφου της ΠΕΚ, του αγαπητού συνάδελφου Τίμου Τιμοθέου. Αυτές διανθίζουν τα κείμενα και κάνουν ενδιαφέρον τον καλαίσθητο τόμο.
Μέσα από την καταγραφή θα φανεί εκτός της πολλής δουλειάς που έγινε στον τομέα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και οι προσπάθειες που έγιναν σε άλλους τομείς.
Ως παραδείγματα είναι οι προσπάθειες που έγιναν στον τομέα της πρόληψης και ιδιαίτερα της διατήρησης της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας μας, που μπορεί να ιδωθεί ως ένα προνόμιο. Σήμερα, στην Κύπρο, ο κόσμος έχει ευτυχώς ξεχάσει τι πάει να πει διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, χάρις ακριβώς στο γεγονός ότι εφαρμόστηκε ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών, που καλύπτει σε ορισμένα εμβόλια, πάνω από το 95% του πληθυσμού. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να υπερηφανευόμαστε σαν παιδίατροι και σαν κοινωνία. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η προώθηση του μητρικού θηλασμού, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, όπως επίσης και η προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος.


6
1969 - 2019
50 Χρόνια Ιστορίας
Ιδιαίτερο κομμάτι της δουλειά της ΠΕΚ είναι η κοινωνική της προσφορά. Στα πλαίσια αυτά, έχει εμβολιάσει όλα τα εγκλωβισμένα κορίτσια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, με δικά της έξοδα με το εμβόλιο έναντι του ιού HPV. Συνέβαλε δε και στο εμβολιασμό παιδιών που ανάρρωσαν από καρκίνο σε συνεργασία με το σύνδεσμο «Ένα όνειρο, μια ευχή», ως μια συμβολική πράξη με μήνυμα: τα παιδιά που ανάρρωσαν από καρκίνο, πολεμούν τον καρκίνο μέσω του εμβολιασμού!!
Επίσης σημαντικό μέρος της δουλειάς της παιδιατρικής οικογένειας είναι ότι πρέπει να συνεχίσει να εκπαιδεύει την κοινωνία μας στο ότι εκτός από το να μιλάει στα παιδιά, πρέπει και να ακούει τι προσπαθούν πραγματικά να πουν, αλλά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους. Πρέπει να μάθει την κοινωνία να μην ξεχνά τη Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού που κατάρτισε η Unicef και που λέει σε γενικές γραμμές ότι είναι δικαίωμα για κάθε παιδί: να έρχεται στη ζωή, να μεγαλώνει σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια, να ζήσει σε έναν κόσμο που να σέβεται και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, να έχει ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζει, να περνάει αρκετό χρόνο με τους γονείς του, να ζήσει με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά του χρόνια, να ζήσει σε έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό, έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο και τα δικά του παιδιά.
Τα παιδιά δικαιούνται να ζουν σε ένα ειρηνικό, ασφαλές και υγιές περιβάλλον για να βιώσουν με αξιοπρέπεια τα παιδικά τους χρόνια. Ένα περιβάλλον στο οποίο δε θα λείπει το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας για να αναπνέουν.
Πρέπει η παιδιατρική οικογένεια να μάθει την κοινωνία μας να μελετά τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Να το βοηθά να αναπτύξει τις δεξιότητες του, να κάνει φίλους, να βρει το δρόμο του στο χώρο των ιδεών και του πνεύματος.
Πρέπει ακόμα η παιδιατρική οικογένεια να μάθει την κοινωνία να ακούει τι λέει το παιδί, να αφουγκράζεστε τις ανησυχίες του. Να μάθει να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια, το μυαλό και τη συνείδηση του παιδιού. Να μάθει να του επιτρέπει να κάνει λάθη και να το καθοδηγεί διακριτικά για να τα διορθώνει.
Θέλοντας δε να συμβαδίσω με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας, θεωρώ ότι πρώτιστη προτεραιότητα όλων μας, είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν την πατρίδα τους και να τη θυμούνται μέσα από τις μνήμες των παππούδων τους, να εκτιμούν και να σέβονται όλους τους ανθρώπους που αγαπούν και πονούν αυτό το βασανισμένο τόπο και τον ποτίζουν καθημερινά με τον ιδρώτα τους. Να είναι δίκαιοι και να αντιμετωπίζουν τα πάντα με κριτικό πνεύμα και αμφισβήτηση.
Είναι σχεδόν αδύνατο ένας ζωντανός οργανισμός, όπως η ΠΕΚ να τα κάνει όλα τέλεια. Η καταγραφή λοιπόν και η παράθεση των γεγονότων μέσα από τη δράση της ΠΕΚ θα αποτελέσει πηγή γνώσης από την οποία οι επόμενες γενιές θα παραδειγματιστούν θετικά από τα επιτεύγματα, αλλά και θα προβληματιστούν από τυχόν λάθη και παλινδρομήσεις. Όλα αυτά θα αποτελούν ορόσημο και καθοδηγητή για νέους αγώνες και νέα άλματα στην παιδιατρική του τόπου μας.


7
1969 - 2019
50 Χρόνια Ιστορίας
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί σε όλους εκείνους τους συναδέλφους που με την παρουσία και δράση τους μέσα από τα ΔΣ, αλλά και άλλους θεσμούς τησ ΠΕΚ άφησαν το στίγμα τους όλα αυτά τα 50 χρόνια.
Όπως είναι γνωστό η ανάδειξη σε τέτοιες θέσεις δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά βάθρο ανιδιοτελούς προσφοράς χωρίς ανταπόδοση, εκτός ίσως της ηθικής ικανοποίησης. Η εκλογή στο ΔΣ δεν ενέχει επαγγελματική θέση, αλλά ανάθεση από τους συναδέλφους της ευθύνης της διαχείρισης υπεύθυνα των υποθέσεων της παιδιατρικής οικογένειας.
Κάθε προηγούμενο ΔΣ θέτει στόχους που τους υλοποιεί στον μεγαλύτερο βαθμό, επιφορτίζει όμως και κάθε επόμενο συμβούλιο να θέσει υψηλότερα τον πήχη και να δουλέψει συνειδητά και συντονισμένα, ώστε να υλοποιήσει νέους στόχους, αλλά και να ολοκληρώσει παλαιούς.
Σταθεροί στόχοι πρέπει να είναι: α) η διατήρηση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης (εκσυγχρονισμός της Εθνικής Επιτροπής Εμβολίων), β) η συνεχιζόμενη παιδιατρική εκπαίδευση, γ) η καθιέρωση του μητρικού γάλακτος ως της μόνης τροφής για το νεογέννητο (στήριξη της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού), δ) η συνεχής αναβάθμιση του ανανεωμένου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού και ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ε) η διασφάλιση λειτουργίας τουΚέντρουΠροληπτικήςΠαιδιατρικήςκαιεπέκτασητουπροληπτικούελέγχου,στ)ΓεΣΥπροςόφελοςτωναποδεκτών και των παροχέων των υπηρεσιών του, κλπ.
Είναι σημαντικό τα συμβούλια να λειτουργούν συναινετικά, με διαφάνεια και με σεβασμό κάθε διαφορετικής άποψης. Αλλά κυρίως με σεβασμό της απόφασης της εκάστοτε πλειοψηφίας, εφόσον ληφθεί κάποια απόφαση. Πολύ σωστά «εν τη σοφία της» η προηγούμενη καταστατική συνέλευση συμπεριέλαβε και πρόνοια ώστε να μεταφέρεται δημιουργικά η εμπειρία των τέως προέδρων, με τη συμμετοχή τους εξ officio στις συνεδριάσεις των ΔΣ. Ακόμα όμως πιο απαραίτητος όρος είναι να γίνει κατορθωτή η εμπλοκή και νέων συναδέλφων στα δρώμενα της ΠΕΚ, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια.
Έγινε προσπάθεια να διορθωθούν τυχόν λάθη ή/και παραλείψεις, αλλά παρόλα αυτά αν εντοπίσετε τέτοια συγχωρείστε μας, γιατί είναι αποτέλεσμα του αγώνα ενάντια στον αμείλικτο χρόνο.Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με τον τρόπο τους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα που έχετε στα χέρια σας. Τα πιο πολλά συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν στην Μάρω Σολωμού, που κατάφερε με κόπο και μόχθο να παραδώσει αυτόν τον τόμο σε μας και τους μελλοντικούς παιδιάτρους.
Λεμεσός, 04 Νοεμβρίου 2019


8
1969-76 1976-89
1989-91
1991-93
1993-95
1995-97
1997-99
1999-2001
2001-03
2069 - 2019, 50
μμ. Πιο κάτω παρατίθενται για την ιστορία όλα τα μέχρι τώρα ∆ιοικητικά συμβούλια.


Έτη Πρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Γραμματέας
Ταμίας Μέλη
2003-05
2005-08
2008-10
2010-12
2012-14
2014-16
2016-18
2018-21
9


10
1969 - 2019
50 Χρόνια Ιστορίας
Περίοδος 1969-1991
Μηνάς Χατζημηνάς
Περίοδος 1991-93, 1993- 95
Παναγιώτης Ζαρβός
Περίοδος 1995-97, 1997-99
Μιχάλης Αγκαστινιώτης
Περίοδος 2008-09 Περίοδος 2009-10
Πέτρος Ιακωβίδης Χρίστος Κυπριανού
Περίοδος 2016-18, 2018-21
Νίκος Σκορδής
Περίοδος 1999-2001, 2001-03
Νίκος Περσιάνης
Περίοδος 2003-05, 2005-08
Μάρω Σολωμού
Περίοδος 2010-12
Χρήστος Ροδούλης
Περίοδος 2012-14, 2014-16
Μιχάλης Ιασονίδης


11
1969 - 2019
50 Χρόνια Ιστορίας
Δυο από τους επίτομους πρόεδρους μας
Μηνάς Χατζημηνάς και Χρίστος Καττάμης


12
2005 - 2008
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
Διοικητικό Συμβούλιο Παιδιατρικής Εταιρείας
Πρόεδρος Αντιπρόεδρος Γραμματέας Ταμίας
Μάρω Σολωμού Χρήστος Ροδούλης Στέλλα Νικολάου Ιωάννης Γεωργίου
Μέλη Αγνή Ανθή Ανδρέου Άνδρος Γεωργίου
Χριστίνα Γεωργίου Γεώργιος Κασής Χρήστος Κοιτάζος Χρήστος Κουκκουλλής Χρήστος Κυπριανού Χάρης Χαραλάμπους Αδάμος Χατζηπαναγής
Μάρω Σολωμού
Επίτιμοι Πρόεδροι
Μηνάς Χατζημηνάς Χρήστος Καττάμης
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Χρήστος Ροδούλης Στέλλα Νικολάου Ιωάννης Γεωργίου


13
2005 - 2008
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
Το 8ο Παγκύπριο πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Hilton Park στην Λευκωσία, το Νοέμβριο του 2005, με σημαντική συμμετοχή 11 ομιλητών από την Κύπρο. Το Συνέδριο αυτό είναι το πρώτο που οργανώνεται καθαρά από την Παιδιατρική Εταιρεία με Φαρμακευτική Έκθεση, και πολλούς χορηγούς.
Παρατίθεται επιστολή του συναδέλφου Πέτρου Ιακωβίδη πάνω στο 8ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Το 9ο Παγκύπριο πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό στο Ξενοδοχείο St Raphael με έντονη την Κυπριακή συμμετοχή και πάλι.
Το 10ο Παγκύπριο πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, στο Coral Beach, σε συνεργασία με την Μεσογειακή και Μέσης Ανατολής Ομάδα Δράσης Εφηβικής Ιατρικής. Είχε τίτλο «Προκλήσεις από την Παιδική στην Εφηβική Ηλικία», ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Εφηβική Ιατρική και είχε έντονη την Κυπριακή Συμμετοχή. Επί πλέον είχε πολύ ονομαστούς ομιλητές στο χώρο της Εφηβείας.
Το 8° Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο που επιχορηγήθηκε από την Εταιρεία Milupa, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο στο Ξενοδοχείο Elysium τον Οκτώβρη του 2006.
Τον Μάιο του 2007 η Εαρινή Διάσκεψη της EAP/CESP πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό στο ξενοδοχείο Αμαθούς. Όλοι παραδέχθηκαν ότι ήταν η κατά πολύ, πλέον πετυχημένη διάσκεψη της EAP/CESP.
Η ΠΕΚ δια αντιπροσώπων της υπήρξε συνδιοργανωτής και άλλων Συμποσίων και Ημερίδων
Αρκετά έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της. ‘Οπως είναι Η 3η και 4η Εκπαιδευτική Ημερίδα του Μακαρείου Νοσοκομείου Η πρόεδρος Μάρω Σολωμού αντιπροσώπευσε την ΠΕΚ στα Συνέδρια της UMEMPS στην Κωνσταντινούπολη και μίλησε με θέμα ‘‘Environmental Threats to Children’’, και στην Δαμασκό με θέμα:
‘‘Children at risk from hazardous chemicals’’.
Το 2007 η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία αφιέρωσε την ετήσια ημερίδα της, στο Ηράκλειο, στο Περιβάλλον και Παιδί με κύριους ομιλητές την πρόεδρο της ΠΕΚ Μάρω Σολωμού και τον Νίκο Σκορδή.
Επίσης η πρόεδρος αντιπροσώπευσε την Κύπρο στο Παγκόσμιο Παιδιατρικό στην Αθήνα. Ένας από τους κύριους ομιλητές στο παγκόσμιο ήταν ο συνάδελφος Αδάμος Χατζηπαναγής.


14
2005 - 2008
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
Επιτροπές ΠΕΚ
Επιτροπή Βιβλιαρίου Υγείας
Το 2005 κυκλοφόρησε το καινούργιο Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας της Παιδιατρικής Εταιρείας με το Υπουργείο Υγείας. Είναι ένα έργο που δέχτηκε αντιφατικές κριτικές. Όμως οι καλές υπερίσχυσαν και ο Παιδιατρικός κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Στεφανίδης είπε: «Εσείς οι Κύπριοι είστε ένα βήμα μπροστά από εμάς». Οι γονείς, που είναι το πιο σημαντικό, το φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού, και πάντα είναι σίγουροι ότι συμπληρώνεται από τον Παιδίατρο.
Η Επιτροπή Συνεχιζόμενης Παιδιατρικής Εκπαίδευσης παρουσιάζει ένα αξιόλογο έργο χάριν στην πολλή σκληρή δουλειά και επινοητικότητα του συναδέλφου Νίκου Περσιάνη. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι συνάδελφοι που έχουν συμπληρώσει 150 βαθμούς τα πρώτα 3 χρόνια.
Έχει γίνει ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, και έχουν δοθεί μαγνητικές κάρτες σε όλους τους Παιδίατρους. Έτσι, σε Συνέδρια που υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι βαθμοί ΣΙΕ περνούν αυτόματα στην σελίδα του συγκεκριμένου συναδέλφου. Αυτό το Πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από την ΠΕΚ. Ο συνάδελφος Γιάννακας εκ μέρους του ΠΙΣ έδειξε το πρόγραμμα αυτό στην Επιτροπή ΣΙΕ της UEMS στην Ευρώπη και τους έχει εντυπωσιάσει τόσο που ζήτησαν να το υιοθετήσουν σε Ευρωπαϊκή κλίμακα.
Επιτροπή Εφηβικής Ιατρικής
Η συνάδελφος Νόνη Παλαιομυλίτου., μέλος της επιτροπής, σε συνεργασία με την Β Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών αρχίζει μία μελέτη πάνω στην σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.
Επιτροπή Πρόληψης Χρόνιων Νοσημάτων Φθοράς
Τα μέλη της επιτροπής Σάββας Σάββα και Χάρης Χατζηγεωργίου συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (PORGROW project) με στόχο τη διερεύνηση αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης της παχυσαρκίας και τα πορίσματα από την Κύπρο έχουν ανακοινωθεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Έχουν υποβληθεί δε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των 25 μελών για υιοθέτηση. Έγινε ένα πολύ αξιόλογο έργο.
Παιδιατρική Ενημέρωση
Συνέχισε η αναβαθμισμένη έκδοση της Παιδιατρικής Ενημέρωσης ανά τρίμηνο για το 2005 και το 2006, κυρίως χάριν της σκληρής δουλειάς του συναδέλφου Σάββα Σάββα και της προέδρου Μάρως Σολωμού.
Συνδικαλιστικά Θέματα και Σχέδιο Υγείας
Το Δ.Σ. πάντοτε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του συνδέσμου των ιδιωτών παιδιάτρων έχει κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις , έχει συναντήσει τον κο Χριστοφή, έχει λάβει μέρος σε συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας και έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον ΠΙΣ πάνω σε θέματα που άπτονται του Σχεδίου Υγείας.


15
2005 - 2008
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
Κοινωνικές Εκδηλώσεις
Ένα εξ ίσου σημαντικό έργο της ΠΕΚ είναι η έκδοση του Λευκώματος. Είμαστε περήφανοι για αυτό το έργο που θα μείνει και θα συμπληρώνεται από τις μέλλουσες γενιές των Παιδιάτρων. Χαρακτηριστικά ο συνάδελφος Πέτρος Ιακώβίδης γράφει στην επιστολή του: Ένα εκπληκτικό έργο το οποίο φανερώνει ευαισθησία και ανθρωπιά, αγάπη και εκτίμηση προς τους παλιότερους, στοργή και φροντίδα προς τους νεότερους συναδέλφους
Η ΠΕΚ έχει προσφέρει στο ταμείο του ΠΙΣ για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας το ποσόν των 5000 ευρώ. (Μέρος από αυτά ήταν οι συνδρομές στο Παγκύπριο στην Πάφο).
Η ΠΕΚ έχει ανταποκριθεί σε διάφορες εκκλήσεις από άτομα ή οργανωμένα σύνολα πάνω σε θέματα που αφορούν το παιδί, και έχει γράψει διάφορες επιστολές, τις οποίες πάντα συντάσσει ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ροδούλης με επιτυχία.


16
2005 - 2006 8o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο 25 - 26 Νοεμβρίου 2006
Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος:
Μάρω Σολωμού
Μέλη:
Αργύρης Αργυρίου ΙωάννηςΓεωργίου Χρίστος Κουκκουλλής Χρήστος Ροδούλη Νίκος Σκορδή
Αδάμος Χατζηπαναγή
Μάρω Σολωμού
Ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, σε κάποια χρονική περίοδο που δεν θυμάμαι, με συμβούλευσε να οργανώνουμε εμείς τα Συνέδρια μας, και όχι να τα φέρνουμε αυτούσια από τον Ελλαδικό χώρο με ένα και μόνο χορηγό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πιο ανεξάρτητη επιλογή ομιλητών με συμμετοχή και Κυπρίων Επιστημόνων και επιπλέον πολλούς εκθέτες και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της ΠΕΚ. Έτσι γεννήθηκε το 8ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο. Το ονόμασα 8ο γιατί προηγήθηκαν αρκετά Συμπόσια στο παρελθόν.


17
Επιστολή παιδίατρου Δρ Πέτρου Ιακωβίδη με αφορμή το 8° Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Επιτρέψτε μου παρακαλώ να αναφερθώ πολύ σύντομα στο φετινό, Όγδοο Συνέδριο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και να παραθέσω μερικές σκέψεις μου που εκφράζουν, πιστεύω, τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων που είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν.
Η οργανωτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους εκλεκτούς συναδέλφους Αργύρη Αργυρίου, Ιωάννη Γεωργίου, Χρίστο Κουκκουλλή, Χρήστο Ροδούλη, Νίκο Σκορδή και Αδάμο Χατζηπαναγή) και προπάντων η Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Μάρω Σολωμού έχουν υπερβάλει εαυτόν. Λειτουργώντας σαν άψογα οργανωμένη, τέλεια συντονισμένη ομάδα, με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία κατάφεραν να μειώσουν στο ελάχιστο τις μικροατέλειες που είναι αναπόφευκτες σε τέτοιου μεγέθους διοργανώσεις, και να διασφαλίσουν την ομαλή ροή του Συνεδρίου με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση για τους συμμετέχοντες.
Η ευρύτητα του φάσματος και η παρουσίαση των θεμάτων αντανακλούν στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ποιοτική αναβάθμιση του Συνεδρίου, στόχος ο οποίος έχει επιτευχθεί πλήρως. Κανένα από τα θέματα δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον μάχιμο παιδίατρο, ενδεικτικές του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν και οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης. Είναι άλλωστε γνωστό, πως η Λυδία Λίθος πάνω στην οποία προσμετράται η επιτυχία κάποιου συνεδρίου είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων. Το φετινό Συνέδριο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου έχω την εντύπωση πως είναι μακράν το πιο επιτυχημένο στην ιστορία του θεσμού!
Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να συγχαρώ θερμά την Πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας Μάρω Σολωμού, καθώς και τους συναδέλφους μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για την άψογη και επαγγελματική δουλειά που διεκπεραίωσαν.


18
2005 - 2008
Υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου 3η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικής
6 Μαΐου 2006
Η Ημερίδα αφιερώνεται τιμής ένεκεν στο Δρ Μιχάλη Αγκαστινιώτη, τρίτο διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής
Παναγιώτης Ζαρβός Ελένη Τοφαρίδου Αντρέας Χατζηδημητρίου Νίκος Σκορδής
Γούλα Στυλιανίδου Αβραάμ Ηλία
Οργανωτική Επιτροπή
8 μόρια ΣΙΕ
Πρόγραμμα
Εναρκτήριαομιλία:Ορόλοςτου παιδιάτρου στα προβλήματα του εφήβου Κωνσταντίνος Χατζηβασιλείου
Επιληψίακαισυν-νοσηρότητα
Γούλα Στυλιανίδου
Τι νεότερο στο ζακχαρώδη διαβήτη
Νίκος Σκορδής
α. Συγγενείςανωμαλίεςτουαναπνευστικού
Έλενα Παπαμιχαήλ
β. Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας
Θάλεια Παπαδούρη
γ. Παραμένουσαπνευμονικήυπέρταση
Χριστίνα Καραολή
δ. Βρογχοπνευμονικήδυσπλασία
Αντρέας Χατζηδημητρίου
Πνευμονία της κοινότητας
Παναγιώτης Γιάλλουρος
1η Συνεδρία
Συντονιστές:
Βάσω Παπαβασιλείου Γιάννης Ιωάννου
2η Συνεδρία
Συντονιστές:
Σπύρος Πίπης
Μιχάλης Αναστασιάδης
Στρογγύλη Τράπεζα: Αναπνευστικά προβλήματα στα νεογνά


19
2005 - 2008
Υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου 3η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικής
3η Συνεδρία
Συντονιστές:
Πάρης Ιακωβίδης Μάκης Σολωμού
4η Συνεδρία
Συντονιστές:
Άλκης Πιερίδης Κώστας Χατζηκωστής
Σηπτικό Shock
Θανάσης Αθανασίου
Αρτηριακή υπέρταση στα παιδιά. Νεότερα δεδομένα
Ιωσήφ Ιωσήφ
Σύνδρομο περιοδικών-κυκλικών εμέτων
Γιάννης Ιωάννου
Λευκωματουρία στη παιδική ηλικία
Αβραάμ Ηλία
Ενδείξεις χειρουργικής διόρθωσης συγγενούς υδρονέφρωσης
Χρήστος Μηνάς


20
2005 - 2008 8o Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο 28 - 29 Οκτωβρίου 2006
Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος:
Νίκος Σκορδής
Μέλη:
Μάρω Σολωμού Αδάμος Χατζηπαναγής Ελένη Τοφαρίδου
12 μόρια Συνεχιζόμενη Παιδιατρική Εκπαίδευση


21
Το 8° Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο, που επιχορηγήθηκε από την Εταιρεία Milupa, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο στο Ξενοδοχείο Elysium τον Οκτώβρη του 2006. Είχε τεράστια επιτυχία, με την συμμετοχή εξαιρετικών ομιλητών από τον χώρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα της EAP/CESP.
Διανεμήθηκε από την ΠΕΚ στους συμμετέχοντας το CD των ομιλιών.


22
2005 - 2008 8o Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο
Πρόγραμμα
1η Συνεδρία
Συντονιστές:
ΓιάννηςΧατζημηνάς Άννα Πέτσα
Primary Care Paediatrics in Europe
Stephano del Torso
Paediatrics – A view from and for Europe
Jose Ramet
Evaluation of the Short Stature for the Primary Care Paediatrician
Alfred Tenore
2η Συνεδρία
Συντονιστές:
Σπύρος Πίπης Χρυσόστομος Κουάλης
Celiac Disease
David Branski
Inflammatory Bowel Diseases in Childhood
Peter J Milla
Functional Gastrointestinal Disorders
Peter J Milla


23
Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο
3η Συνεδρία
Συντονιστές:
Μαρία Κολιού Χρήστος Ροδούλης
Δορυφορικό- Milupa
Modulation of Infant Immunity by Prebiotics Corina Krussel
Abdominal pain in children Vaccination-Principles and David Branski Practice
Andrew J Cant
The Undescended Testes (What should a Paediatrician do?) Alfred Tenore
4η Συνεδρία
Συντονιστές:
Αδάμος Χατζηπαναγή Νίκος Σκορδής
Meningococcal infection and vaccination in Europe
Jose Ramet
Puzzling and Interesting Cases
Andrew J Cant
Quality of Primary Care Paediatrics
Stefano del Torso


24
2005 - 2008 8o Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο Εναρκτήρια Τελετή
Χαιρετισμοί:
Πρόεδρος του ΠΙΣ Πρόεδρος της ΠΕΚ Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Αντρέας Δημητρίου Μάρω Σολωμού Νίκος Σκορδής
Η Γραμματεία ανακουφισμένη μετά το Όλοι διασκεδάζουν μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα πέρας της πρώτης μέρας


25
Διεθνές Παιδιατρικό Συμπόσιο
Στο τέλος του Συνεδρίου προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές
από την Ελένη Τοφαρίδου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής


26
2005 - 2008 9o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο 25 - 26 Νοεμβρίου 2006
Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος:
Μάρω Σολωμού
Μέλη:
Νίκος Σκορδής Αδάμος Χατζηπαναγής
Ελένη Τοφαρίδου Χριστίνα Καραολή Αργύρης Αργυρίου
10 μόρια Συνεχιζόμενη Παιδιατρική Εκπαίδευση


27
Τιμητική Διάκριση στον Δρ Μιχάλη Ψιλοΐνη για την πολυετή προσφορά του στο παιδί της Κύπρου και ιδιαίτερα στα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία της επαρχίας Λεμεσού


28
2005 - 2008 9o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Πρόγραμμα
1η Συνεδρία
Συντονιστές:
Στέλιος Θωμαΐδης Μάριος Καλλίας
Σύνδομο Ελλειμματικής Προσοχής
Ιουλιέττα Καλλή Λαούρη
Διατροφική Αντιμετώπιση Σιδηροπενίας
Μαρία Καψοκεφάλου
Διαταραχή στη μεταβίβαση του μηνύματος της
Αυξητικής Ορμόνης: Μια καινούργια οντότητα Βασιλική Σπηλιώτη


29
Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
2η Συνεδρία
Συντονιστές:
Μερόπη Τούμπα Μάριος Γεωργίου
Δορυφορική ομιλία
(με την ευγενή χορηγία της εταιρείας MSD Middle East Ltd)
Στρες στο Παιδί και στον Έφηβο
Γεώργιος Χρούσος
Η Εφηβεία και οι Παραλλαγές της Richard Stanhope
Νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας Ακριβός Θρασύβουλος


30
2005 - 2008 9o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
3η Συνεδρία
Συντονιστές:
Χρίστος Κουκκουλλής ΆντροςΓεωργίου
Ελεύθερες Ανακοινώσεις
Επιπολασμός του καπνίσματος σ τ ο υ ς μ α θ η τ έ ς Γυ μ ν α σ ί ω ν κ α ι Λυκείων της Κύπρου
Ουρανία Κολοκοτρώνη
Περίπτωση Σπλαχνικής Λεϊσμανίασης
Μ α ρ ί α Κ ο λ ι ο ύ , Ν ά σ ι α Β α ρ β α ρ έ σ ο υ , Α β ρ α ά μ Η λ ί α , Μαριάννα Κούσπαρου, Ελένη Τοφαρίδου
Επίπεδα Γκρελίνης και Λεπτίνης σε παχύσαρκους έφηβους. Συσχέτιση με τη σύσταση λίπους του σώματος και την αντίσταση στην Ινσουλίνη.
Χ. Στυλιανού, Α. Γαλή – Τσινοπούλου, Ι. Ρούσσο, Μ. Καραμούζης, Γ. Κολιάκος, Σ. Νούσια – Αρβανιτάκη
Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα PorGrow.
Πολιτικές για την Αντιμετώπιση της Αυξανόμενης Απειλής από την Παχυσαρκία: Εθνικά Αποτελέσματα Κύπρου. Σάββας Χρ Σάββας, Μιχάλης Τορναρίτης,
Μιχάλης Χατζηϊωάννου


31
Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Στρογγύλη Τράπεζα: Παχυσαρκία
Συντονιστές:
Βασιλική Σπηλιώτη Νίκος Σκορδής
1. ΠαιδικήΠαχυσαρκίαστηΚύπρο
2. Παχυσαρκίακαιηρύθμισητηςισορροπίαςτωνκέντρωνόρεξηςκαιενέργειας
3. ΠαθολογικέςκαταστάσειςπουσχετίζονταιμεΠαχυσαρκίακαιαπώτερεςεπιπλοκές 4. ΠροληπτικάμέτραγιατηνΠαχυσαρκίασεπρογράμματακοινότητας
4η Συνεδρία
Συντονιστές:
Μάρω Σολωμού Μιχάλης Αγκαστινιώτης
Δορυφορική ομιλία
(με την ευγενή χορηγία της εταιρείας WYETH)
Στρογγύλη Τράπεζα: Αντιμετώπιση και Πρόληψη Παιδιατρικών Λοιμώξεων
Μηνιγγίτιδα Λοιμώξεις Ανωτέρου Ελίζα Μιχαηλίδου Αναπνευστικού
Ιωάννης Καβαλιώτης
Λοιμώξεις Κατωτέρου Αναπνευστικού
Όλγα Τσιάτσιου


32
2005 - 2008 9o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Εναρκτήρια Τελετή
Χαιρετισμοί
Πρόεδρος Οργανωτικής Πρόεδρος Παιδιατρικής Υπουργός Υγείας : Επιτροπής: Νίκος Σκορδής Εταιρείας : Μάρω Σολωμού Χάρης Χαραλάμπους
Εγκαίνια Φαρμακευτικής Έκθεσης


33
Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ


34
2005 - 2008 9o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο


35
Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο


36
2005 - 2008
Υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου 4η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικής
19 Μαΐου 2007
Η Ημερίδα αφιερώνεται, τιμής ένεκεν, στο Δρ Νίκο Παυλίδη, τέταρτο Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής
Οργανωτική Επιτροπή
Παναγιώτης Ζαρβός Ελένη Τοφαρίδου Αντρέας Χατζηδημητρίου Νίκος Σκορδής
Γούλα Στυλιανίδου Αβραάμ Ηλία
9 μόρια ΣΙΕ
Πρόγραμμα
1η Συνεδρία
Συντονιστές:
Ελένη Τοφαρίδου
Δώρα Γονατά
Στρογγύλη Τράπεζα: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών
2η Συνεδρία
Συντονιστές:
Στέλλα Μισιαούλη Μιχάλης Πίκολος
α) Παιδίμεοξείανεφρικήανεπάρκεια
Μαρία Πέτρου
β) Παιδίμςηπατοσπληνομεγαλία
Γιώργος Σπύρου
γ) Παιδίμευπεργλυκαιμία
Γιάννης Ιωάννου
Διαταραχέςθρέψης
Χριστίνα Κανακά
Συγγενής υποθυρεοειδισμός: ιδανικός και ανάξιος εραστής
Νίκος Σκορδής
Το υποτονικό βρέφος
Γούλα Στυλιανίδου


37
2005 - 2008
Υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου 4η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικής
3η Συνεδρία
Συντονιστές:
Αντρέας Χατζηδημητρίου
Μαρία Στρούθου
Στρογγύλη Τράπεζα: Λοιμώξεις στα νεογνά
α. Ανοσολογία νεογνού - Μηχανισμοί άμυνας – Ανοσοενίσχυση
Έλενα Παπαμιχαήλ
β. Λοιμώξεις της εγκύου και οι επιπτώσεις τους στο έμβρυο και νεογνό
Χριστίνα Καραολή
γ. Νεογνική σηψαιμία
Θάλεια Παπαδούρη
4η Συνεδρία
Συντονιστές:
Σπύρος Πίπης Δέσποινα Οικονόμου
Τι νεότερο στη Παιδοπνευμονολογία τον τελευταίο χρόνο
Παναγιώτης Γιάλλουρος
Παιδί φορέας θαλασσαιμίας και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών. Διερεύνηση και αντιμετώπιση
Μιχάλης Αγκαστινιώτης
Συγγενείς καρδιοπάθειες στη εφηβική ηλικία
Παναγιώτης Ζαρβός
5η Συνεδρία
Συντονιστές:
Παναγιώτα Πρωτοπαπά Μαργαρίτα Ονουφρίου
Εμβόλιο γρίππης στα παιδιά
Δημήτρης Καφετζής
Ουρολοιμώξεις στη παιδική ηλικία
Αβραάμ Ηλία
Ενδείξεις χημειοπροφύλαξης στη παιδιατρική
Δημήτρης Καφετζής


38
2005 - 2008 10o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο 17 - 18 Νοεμβρίου 2007
Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος:
Μιχάλης Αγκαστινιώτης Μέλη:
Χρίστος Καττάμης Μάρω Σολωμού Νόνη Παλεομηλύτου
12 μόρια Συνεχιζόμενη Παιδιατρική Εκπαίδευση


39
Σε συνεργασία με την
«Μεσογειακή και Μέσης Ανατολής Ομάδα Δράσης Εφηβικής Ιατρικής»
Το 10ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πάφο στο Coral Beach, σε συνεργασία με τη Μεσογειακή και Μέσης Ανατολής Ομάδα Δράσης Εφηβικής Ιατρικής. Είχε τίτλο <<Προκλήσεις από την Παιδική στην Εφηβική Ηλικία>>, ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Εφηβική Ιατρική και είχε και πάλι έντονη την Κυπριακή Συμμετοχή. Επί πλέον είχε πολύ ονομαστούς ομιλητές στο χώρο της Εφηβείας.
Τιμάται ο Μιχάλης Αγκαστινιώτης για την πολυετή προσφορά του στα παιδιά της Κύπρου και ιδιαίτερα σ’ αυτά με Μεσογειακή Αναιμία


40
2005 - 2008 10o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Οι Ομιλητές
Bernadette Fiscina Yardena Danziger
Ευθύμιος Δεληγεώρογλου Daniel Hardoff
Μιχάλης Αγκαστινιώτης Νίκος Σκορδής
Helena Fonseca Yiannis Tsiantis
Χαρά Σπηλιωπούλου Mohamed el Kholy
Oya Ercan Vincenzo de Sanctis Jouan Carles Suris


41
Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Οι Συντονιστές του Συνεδρίου
Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής επισκέπτεται τη Φαρμακευτική Έκθεση


42
2005 - 2008 10o Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο
Στιγμιότυπα από την φαρμακευτική έκθεση


43
Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο


44
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ
Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν - Ιπποκράτης
Όταν το 1986, στη διάρκεια του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεοτόκος με θέμα την «Αντιμετώπιση και Πρόληψη της Νοητικής Υστέρησης», ο Πρόεδρος του Ιδρύματος παιδίατρος Αμερίκος Αργυρίου έλεγε «Είναι εγκληματικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι να προλαμβάνουμε τη νοητική υστέρηση και να μένουμε απαθείς», εξέφραζε μια συνειδησιακή πρόκληση. Και δεν έμεινε στα λόγια.
Με πρωτοβουλία δική του, τη στήριξη των συνεργατών του από το Ίδρυμα και στην απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών, ο Δρ Αμερίκος Αργυρίου προχώρησε το 1988 στην ίδρυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής (αρχικά Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης). Έκτοτε το Κέντρο αποτελεί το σημείο αναφοράς ολόκληρης της Κύπρου για την εφαρμογή μαζικών προληπτικών ανιχνευτικών προγραμμάτων. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να γίνει καθολικά αποδεκτό από την κοινωνία των πολιτών και να διατηρεί άριστες σχέσεις με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα.


45
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ
Έχοντας διασφαλίσει ότι τηρούνται τα κριτήρια για την εισαγωγή ενός ανιχνευτικού προγράμματος, το Κέντρο οργάνωσε και προσφέρει σήμερα 3 ανιχνευτικά προγράμματα:
Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών
Το Πρόγραμμα αφορά δύο μεταβολικά νοσήματα, του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας (P.K.U), και προσφέρεται σε όλα τα νεογνά οπουδήποτε κι αν γεννιούνται στη χώρα μας, σε κρατικά νοσηλευτήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές.
Η συχνότητα του συγγενούς υποθυρεοειδισμού στη χώρα μας υπολογίζεται σε 1 σε κάθε 2000 παιδιά. Από την έναρξη του προγράμματος το 1989 μέχρι το 2018 εξετάστηκαν 271685 νεογνά. Από αυτά 128 διαγνώστηκαν με μόνιμο συγγενή υποθυρεοειδισμό και άλλα 17 με μόνιμο ή/και παροδικό συγγενή υποθυρεοειδισμό. Επίσης 16 παιδιά διαγνώστηκαν με υπερφαινιλαλανιναιμία και 3 με την κλασσική μορφή της νόσου. Τα πάσχοντα παιδιά επανελέγχονται συστηματικά από το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου, ενώ ψυχολόγος του Κέντρου αξιολογεί τη ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.
Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου
Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε όλες τις έγκυες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και στοχεύει στη διάγνωση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, με συχνότερη τη τρισωμία 21 (σύνδρομο Down).
Το αποτέλεσμα της βιοχημικής εξέτασης σε συνδυασμό με υπερηχογραφικούς δείκτες (από μετρήσεις που διενεργούν γιατροί μέλη της Εταιρείας Εμβρυικής Ιατρικής Κύπρου) και την ηλικία της εγκύου, προσφέρει τη δυνατότητα υπολογισμού του κινδύνου ύπαρξης εμβρύου με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.
Από το 1991 μέχρι το 2001 το πρόγραμμα προσφερόταν με την εφαρμογή του «τριπλού τεστ». Η εξέταση πρώτου τριμήνου εισήχθη το 2001. Από το 1991 μέχρι το 2018 εξετάστηκαν 228850 έγκυες και υπολογίζεται ότι εντοπίστηκαν 275 κυήσεις με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.


46
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ
Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών
Το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών προσφέρεται σε όλα τα νεογνά τα οποία παραπέμπονται στο Κέντρο αφού συμπληρώσουν τη 10η μέρα ζωής. Η παραπομπή γίνεται μέσω των παιδιάτρων οι οποίοι εξασφαλίζουν οι ίδιοι ραντεβού ή προτρέπουν τους γονείς να το εξασφαλίζουν οι ίδιοι.
Το Πρόγραμμα άρχισε το 2004 και μέχρι το 2018 εξετάστηκαν 105653 νεογνά. Από το 2008 (έτος κατά το οποίο το Κέντρο άρχισε να προσφέρει λεπτομερή ακουολογική διερεύνηση) μέχρι το 2018, εντοπίστηκαν 110 περιπτώσεις μόνιμης νευρο/αισθητήριας βαρηκοϊας.
Αναγνωρίζοντας την επιτυχία του προγράμματος, καθώς και την εμπειρογνωμοσύνη του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής στον τομέα αυτό, το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε πρόσφατα τη συνεργασία του με τη δημιουργία πολυθεματικής ομάδας για την παρακολούθηση των παιδιών με απώλεια ακοής που παραπέμπονται από το ανιχνευτικό πρόγραμμα του Κέντρου.


47
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Όλα τα προγράμματα διέπονται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται συστηματικά ώστε να καθορίζονται οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το ανιχνευτικό πρόγραμμα όπως το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, το ποσοστό των ψευδώς θετικών, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών, το ποσοστό ευαισθησίας, το ποσοστό ειδικότητος και η διαγνωστική ευκρίνεια. Αξιολογείται επίσης το αποτέλεσμα της θεραπείας ή της παρέμβασης σε τακτά χρονικά σημεία και σε βάθος χρόνου π.χ. ψυχοκινητική αξιολόγηση από ψυχολόγο των παιδιών με μεταβολικά νοσήματα που βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή, με τις μεθόδους Griffiths και Wisc III, στις ηλικίες 3 και 7 περίπου και επαναληπτικά εάν επιβάλλεται.
Όλες οι υπηρεσίες που αφορούν στις βιοχημικές εξετάσεις είναι διαπιστευμένες από την CYSAB με το πρότυπο CY EN ISO 15189/2012. Το Κέντρο διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είναι μέλος διεθνών συναφών οργανισμών όπως το International Society of Neonatal Screening, το οποίο με ενέργειες του Κέντρου και του ΙΝΓΚ, πείσθηκε να διοργανώσει το 4ο Συνέδριο MENA τον Μάρτιο του 2020 στη Λεμεσό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Κέντρου ανέρχεται στις 640,000 Ευρώ περίπου. Τα τελευταία χρόνια, το κράτος μέσω του Υπουργείου Υγείας καλύπτει το μισό περίπου του προϋπολογισμού του, ενώ για το υπόλοιπο, το Κέντρο αναζητεί χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ μικρή προαιρετική συνεισφορά από όλους όσους λαμβάνουν τις υπηρεσίες του. Η συμβολή των γιατρών στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού είναι σημαντική. Ο Σύνδεσμος Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την στήριξη του Κέντρου.
Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, αποτελεί τον αναγνωρισμένο φορέα ανιχνευτικών προγραμμάτων στη χώρα μας που διακρίνεται ως μία από τις λίγες όπου εθνικά προγράμματα υγείας λειτουργούν κάτω από ιδιωτικό θώκο με φιλανθρωπική ιδιότητα, δωρεάν προσφορά και επιστημονική εγκυρότητα.
Τα αποτελέσματα των ανιχνευτικών του προγραμμάτων έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια, έτυχαν αναγνώρισης από τους τοπικούς και διεθνείς επιστημονικούς κύκλους και εκτίμησης από το πλατύ κοινό. Ο ιδιωτικός εθελοντικός χαρακτήρας παροχής των υπηρεσιών του, το καθιστά ανθρώπινο και ευέλικτο, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης με απώτερο στόχο την υγεία και ευημερία του μεγαλύτερου αγαθού των παιδιών της χώρας μας.
Για περισσότερες πληροφορίες www.cpp.org.cy
Π. Χατζήπαπα Διευθύντρια Κέντρου


48
2008 - 2010
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
Διοικητικό Συμβούλιο Παιδιατρικής Εταιρείας
Πρόεδρος Αντιπρόεδρος Γραμματέας Ταμίας
Μέλη
Πέτρος Μιχαήλ Ιακωβίδης
Χρίστος Κυπριανού Μιχάλης Ιασονίδης Ιωάννης Γεωργίου Άνδρος Γεωργίου Ηλιάδα Ευριπίδου Γεώργιος Κασής Μάριος Νεοκλέους Δέσποινα Οικονόμου Σολωμός Σολωμού Χάρης Χαραλάμπους Αδάμος Χ’’Παναγής Αλεξία Χριστοφίδου
Χρίστος Κυπριανού Δέσποινα Οικονόμου Μιχάλης Ιασονίδης Ιωάννης Γεωργίου Άνδρος Γεωργίου Ηλιάδα Ευριπίδου Γεώργιος Κασής Μάριος Νεοκλέους Σολωμός Σολωμού Χάρης Χαραλάμπους Γιάννης Χ”Μηνάς Αδάμος Χ’’Παναγής Αλεξία Χριστοφίδου
2008-2009 2009-2010
Πέτρος Μιχαήλ Ιακωβίδης Χρίστος Κυπριανού


Click to View FlipBook Version