The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.
Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by syahmirah, 2018-12-14 00:24:41

GAFE PART 2 : GOOGLE SLIDES

GAFE PART 2-Google Slides

GAFE Part 2- Google Slide [13.12.18 21:46] Cikgu Zhaf Fharul

Apps kedua dalam ​Google Apps For Education (GAFE) atau juga dikenali dgn nama ​GSuite
ialah ​Google Slide​. Google slide ini adalah rival ataupun lawan bagi Microsoft Office
PowerPoint. Apps untuk P​ ERSEMBAHAN​. Setiap satu ada kelebihan masing-masing dan tidak
salah jika kita gunakan kedua-duanya sekali. cuma kelebihan GSlide ialah percuma dan tidak
memerlukan license. Google slides secara harfiah nya adalah sangat asas antaramuka dan
kegunaannya tetapi boleh menjadi satu apps yang sangat powerful berbanding PowerPoint jika
digunakan bersama dengan Add-ons tertentu…
Seperti biasa, Google Slides macam apps dari Google yang lain ada 3 versi :
1) O​ nline guna browser​ (optimised untuk Google chrome)
2) ​Desktop Apps​ (download & install dari Google)
3) M​ obile Apps​ (download & install dari GooglePlay atau Appstore)
Untuk sharing malam ni. Saya fokuskan pada penggunaan ​versi online​ menggunakan browser.
#1. ​Open browser terpulang nak gunakan browser apa tapi GAFE optimised dengan Google
Chrome

Pada browser... tekan titik 9 tu...Boleh ke guna QR Code pada G Slides..boleh je cikgu...

1

#2. Pilih ikon ​Drive

Ini adalah paparan di dalam Google Drive(jangan tanya kenapa paparan saya tak sama mcm
cikgu... kang saya lempang... hahaha...)
#3. Ada 2 cara untuk c​ reate new document​ :

1.Long Cut, hari tu saya ajar untuk gdocs guna long cut...
2.Shortcut. Kali ni saya ajar guna cara shortcut ye

2

Pegi pada mana-mana ruang dalam gdrive tu tekan r​ ight click pada mouse/touchpad... akan
keluar menu cam kat atas tu...

#4. Pilih ​Google Slides
#5. Pilih ​Blank Presentation (untuk slaid yang kosong) atau From a Template (untuk template
yang telah tersedia) malam ni ambik Blank Presentation ye...

3

Ini adalah paparan muka depan (interface) asas Google Slides sangat straight forward dan
hampir menyerupai Microsoft PowerPoint

Rajah Antaramuka Google Slides

4

Antaramuka (Interface) Google Slides
1 - Toolbar (Shortcut untuk fungsi asas Slides)
2- Slides (ruangan slaid untuk persembahan)
3 - View (ada 2 view iaitu Filmstrip View secara default atau Grid View)
4 - Speaker Note (ruangan pembentang untuk masukkan nota ringkas untuk kegunaan semasa
membentang).
5 - Explore (sama seperti GDocs... untuk explore maklumat tambahan tentang perkataan yang
dijumpai dalam slaid)
6 - Themes ( untuk memilih dan menetapkan tema untuk slaid)
7 - Import Theme (untuk import theme yang di download dari pihak ketiga)

Toolbar Button
1- New Slides (untuk tambah muka slaid baru)
2- Undo/Redo (untuk gohead gostan... hahaha... )
3- Print (untuk cetak slaid)
4- Paint Format (untuk tetapkan format Paint)
5- Zoom (untuk zoom in atau zoom out slaid)
6- Select (untuk select isi kandungan slaid... )
7 - Text Box (untuk masukkan text box baru untuk isi perkataan dalam slaid)
8 - Image (untuk masukkan imej atau gambar kedalam slaid)
9 - Shapes (untuk masukkan bentuk kedalam slaid)
10- Line (untuk masukkan garisan kedalam slaid)
11- Add Comment (untuk masukkan komen)
12- Change Background (untuk menukar background slaid)
13- Layout (untuk memlilih jenis layout yang kita perlukan.. ada banyak pilihan)
14 - Change Theme (untuk menukar tema slaid kita)
15- Transition (untuk memilih transition atau effect pertukaran antara slaid)

5

Di atas adalah toolbar secara asasnya... bila kita click sahaja pada ruangan textbox di dalam
slaid... secara automatik akan ada penambahan toolbar yang sesuai digunakan untuk textbox
seperti dibawah.

Toolbar tambahan TextBox

1- Font (untuk tukar font ikut suka kita)
2- Font Size (untuk tetapkan saiz font dalam slaid kita)
3- Text Setting (untuk tukar tetapan teks kepada Bold, Italic, Underline, Text Color, Highlight
Color)
4- Insert Link (untuk masukkan hyperlink ke pautan luar)
5- Add Comment (untuk memasukkan komen)
6- More (...) (untuk melihat lebih lagi tetapan lain untuk teks)

6

Toolbar tambahan pada More (...)

1- Align (untuk tetapkan teks kepada Left, Justify, Right & centre)
2- Line Spacing (untuk tetapkan jarak antara baris teks)
3- Numbered List (untuk masukkan list bernombor)
4- Bulleted List (untuk masukkan bullet)
5- Decreased/Incresed Indent (untuk tetapkan indent teks dalam slaid)
6- Clear Formatting (untuk buang semua formatting yang telah disetkan sebelum ni)
7- Format Option (untuk tetapkan format kepada teks... ada 4 tambahan setting kepada teks
termasuk drop shadow dan reflection)

7

Tukar nama Slaid ( Rename)
1 - Filename (klik diruangan ini untuk menukar nama slaid)
2 - Star (untuk menetapkan slaid ini sebagai favourite)
3- Move To... (untuk mengalihkan file slaid ini ke folder lain didalam google drive)

8

File
1- Share (untuk berkongsi fail ini dengan pihak lain)
2- New (untuk membuka dokumen baru Gsuite)
3- Open (untuk buka file lain)
4-Import Slides (untuk import slides dari pihak ketiga atau import powerpoint)
5- Make a copy (untuk buat salinan dokumen dari dokumen asal)
6- Download As (untuk muatturun slaid dalam beberapa format antaranya .pptx & .pdf)
7- Email as Attachment (untuk emailkan slaid ini sebagai attachment pada email)
8- Version History (untuk melihat perubahan versi yang berlaku)
9- Rename (tukar nama slaid)
10- Move to (untuk alihkan file slaid ke tempat lain di gdrive)
11- Move to trash (nak delete file)
12- Publish to the web (nak publish kepada pihak luar... boleh di search dalam google)
13- Email Collaborator (untuk email rakan kolaborasi)
14- Document Details (untuk melihat maklumat terperinci dokumen)
15- Language (untuk menukar bahasa default dokumen)
16- Page Setup (untuk menettapkan setting muka surat.. saiz muka surat dll)
17- Print setting and Preview (untuk setting cetakan dan paparan sebelum cetakan)
18- Print (untuk cetak dokumen)

9

View

1- Present (untuk tukar view kepada persembahan.. slaid akan jadi full screen)
2- Animations (untuk masukkan effect animations kepada setiap objek yang ada dalam slaid
termasuklah teks, shapes, drawing, image dll)
3- Master (bila klik.. paparan akan bertukar kepada master slide.. akan slide utama untuk di
edit)
4- Grid view (untuk tukar paparan slaid kepada paparan berbentuk grid)
5- Zoom (zoom in dan zoom out dokumen)
6- Show ruler (bila diklik, ditepi paparan akan ade view pembaris)
7- Guides (bila diklik dan pilih opsyen yang ada... akan terpapar guide line.. ini akan
memudahkan kita menyusun atur objek didalam slaid... cari titik tengah dokumen dll)
8- Snap to (fungsi snap to.. tukar paparan cepat dokumen)
9- Show speaker notes (fungsi untuk menunjukkan kotak speaker notes di bawah slide)
10- Full screen (untuk menukar kepada paparan full screen)

10

Insert

1- Image (untuk memasukkan imej kedalam slaid)
2- Text Box (untuk memasukkan text box kedalam slaid)
3- Video (untuk memasukkan video kedalam slaid.. boleh search terus dalam searchbox yang
akan keluar.. youtube adalah built in secara native dalam gslides)
4- Shapes (untuk memasukkan bentuk kedalam slaid)
5- Table (untuk memasukkan jadual kedalam slaid)
6- Chart (untuk memasukkan carta kedalam slaid)
7- Diagram (untuk memasukkan diagram kedalam slaid)
8- Word Art (untuk memasukkan teks ber efek kedalam slaid)
9- Line (untuk memasukkan garisan kedalam slaid)
10- Special Character (untuk memasukkan simbol atau abjad khas kedalam slaid)
11- Animation (untuk memasukkan efek animasi ke dalam slaid)
12- Link (untuk memasukkan hyperlink)
13- Comment (untuk memasukkan komen kedalam dokumen)
14- New Slide (untuk menambah slide baru)
15- Slide Numbers (untuk memasukkan nombor muka surat pada setiap slaid)
16- Placeholder (untuk memasukkan placeholder kedalam slaid)

11

Tools
1- Spelling (untuk semakan ejaan dan tetapannya)
2- Explore (untuk mendapatkan maklumat tambahan berkaitan isi kandungan silde)
3- Dictionary (mengaktifkan fungsi Kamus)
4- Q&A History (untuk melihat sesi soaljawab bersama viewer slideshow)
5- Voice Type Speaker Notes (untuk memasukkan nota speaker menggunakan voice type)
6- Script Editor (memasukkan script kedalam slide untuk fungsi khas)
7- Preferences (untuk tetapan slides)

12

1- Open Comment History (untuk melihat sejarah comment atau feedback kepada pihak yang
diberi akses kepada slides)
2- Start presentation (untuk memulakan sesi persembahan slaid.. bila ditekan terus... akan terus
menunjukkan muka surat slaid yang sedang ditunjukkan)
jika button PRESENT tu ditekan pada bahagian dropdown menu.. ada 3 opsyen yang boleh
dipilih:

a) Presenter View (persembahan dgn Q&A dari audiens dan speaker note
ditunjukkan)

b) Present From Beginning (persembahan slaid dari slaid yang pertama)
c) Present on another screen (untuk menggunakan wireless display atau casting pada alat
ChromeCast)

13

untuk s​ hare​ document/slide

1- Tekan button S​ HARE
2- Tekan G​ ET SHAREABLE LINK
3- Tekan pada tulisan C​ AN VIEW
4- Pilih ikut kesesuaian
5- D​ one
Opsyen pilihan share
- Anyone with the link can edit (orang yang dishare boleh edit)
- Anyone with the link can comment (orang yang dishare hanya boleh komen)
- Anyone with the link can view (orang yang dishare hanya boleh lihat sahaja dokumen)

14

akan keluar paparan sebegini

Pilih Link Sharing yang diingini (detail ada pada bawah setiap link sharing) ikut step sebegini...
Sekian Tutorial Asas Google Slides pada malam ini nanti kita sambung dengan add-ons yang
best-best ye...

15


Click to View FlipBook Version
Previous Book
SeasonalCelebrations_CMBMC_SriLanka
Next Book
Buku Panduan Pengurusan