The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.
Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by halizahmdali, 2021-10-18 01:25:46

Makluman Pembukaan Sekolah Nov 2021

Info penting untuk ibubapa/penjaga

Jom Baca Dan Faham

Bila nak mula
sekolah niii????

Sabar….Tunggu la

sampai ada pengumuman

Betul..betul
..betul

Tahun 1 , 2 dan 3

Mula
1 November 2021

( Isnin )

Tahun 4 , 5 dan 6

Mula
8 November 2021

( Isnin )

SeNARAI 1

Satu

#KITAJAGAKITA

Senarai semak
pembukaan
sekolah 2021

Tiga

Hadir dan
Pulang

SeNARAI 2

#KITAJAGAKITA

Senarai semak
pembukaan
sekolah 2021

lapan

Penjarakan
Sosial

Nota Satu

KEHADIRAN KE
SEKOLAH

Mohon jangan hadir sekiranya anak
demam dan tidak sihat

Sekiranya tidak hadir ke sekolah,
maklumkan seawal yang mungkin, kalau
tak bersedia hantar, buat surat setiap
seminggu

Mohon tulis surat tunjuksebab
ketidakhadiran ke sekolah sebagai

bukti

*lihat perincian untuk makluman lanjut

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️ Mohon jangan hadir sekiranya anak demam dan tidak
sihat (batuk, berhingus, panas badan) kerana dikhuatiri
akan menjangkiti murid lain. Sila berehat di rumah
sehingga sihat sepenuhnya.

✏️ Sekiranya tidak hadir ke sekolah, maklumkan seawal

yang mungkin, waktu subuh pun boleh
Biasanya guru ambil kehadiran mulai jam 8.30 dan
tunggu sehingga jam 0930. Biasanya jam 9.30 pagi
PKHEM dah minta senarai kehadiran.

✏️Jika anak sakit, sila tulis surat atau serahkan sijil sakit.
Kena faham bahawa guru kelas kena update kehadiran
dan sebab-sebab ketidakhadiran anak.
✏️ Bagi ibu bapa yang belum bersedia hantar anak ke
sekolah, tolong buat surat rasmi untuk rekod

Nota Dua

Facemask (pelitup muka) &
HAND-SANITIZERS (sanitizer

tangan)

Wajibkan anak supaya pakai
face-mask sepanjang masa

Bekalkan anak extra face mask kalau
boleh 2-4 keping (masukkah dalam plastik)

Bimbing anak cara melupuskan face-
mask dengan betul

Sentiasa bekalkan anak dengan hand-
sanitizer

*lihat perincian untuk makluman lanjut

✏️ Anak WAJIB supaya pakai face-mask risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021
sepanjang masa.

✏️ Bekalkan anak extra face mask kalau boleh 2-4
keping, simpan di dalam plastik atau bekas khas dan
simpan di dalam beg.
Begitu juga kes tali face mask terputus, mask jatuh di
lantai dan mask jatuh di tandas. Jadi lebih elok sekiranya
bawa lebih face-mask sebagai spare.

✏️ Bimbing anak cara melupuskan face-mask
dengan betul

✏️ Nasihatkan anak agar kerap pakai hand-sanitizer.

✏️ Kelas ada menyediakan hand-sanitizer tetapi lebih
elok sekiranya murid ada hand-sanitizer masing-masing
untuk meminimumkan perkongsian barang-barang.

Nota Tiga

Hadir Dan Pulang Mengikut SOP!

Ibu bapa/ penjaga tidak
dibenarkan masuk ke dalam
bangunan sekolah

Demi keselamatan,
Hantar anak selepas pukul 7 pagi

Masa Pulang, jemput anak

sebaik habis kelas *lihat perincian untuk makluman lanjut
r

Sekolah kebanaan south

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️ Banyak kali berlaku, ibubapa hantar anak
terlalu awal sebelum 6.30 pagi. Ini
menyebabkan tiada pengawasan dari guru.

✏️ Waktu pulang juga ibubapa kerap lewat
menjemput anak pulang. Ini menyebabkan
anak bermain tanpa penjarakan

✏️ Demi keselamatan, hantar dan jemput anak
mengikut masa yang sesuai iaitu paling awal pukul
7 pagi . Waktu pulang pula paling lewat setengah
jam selepas kelas berakhir.

✏️ Jangan lupa ya para ibubapa….
Pastikan pemandu bas/van sekolah anak sudah

menerima 2dos suntikan vaksin.

Nota Empat

SOP HANTAR ANAK
DATANG/PULANG

Ibu/bapa/penjaga hanya boleh hantar
anak ikut tempat yang ditentukan

Ibubapa tidak boleh berkumpul atau
berkelah masa menghantar dan jemput
anak

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

Kecuali Ibubapa murid pra /PPKI

✏️ Sedia maklum bahawa ibubapa TIDAK

DIBENARKAN masuk ke kawasan sekolah untuk
meneman anak.

✏️ Masa menghantar atau menjemput anak pulang,
ibubapa juga kenalah mengikut SOP yang ditentukan pihak
sekolah.

✏️ Lebih baik ibubapa duduk saja di dalam kenderaan
sambil menunggu anak.

✏️ Elakkan berkumpul dan bersembang dengan rakan,
jiran mahupun kenalan dalam kawasan sekolah.

Nota Lima

WAKTU BALIK

Ibu/bapa/penjaga tunggu di
kawasan yang ditetapkan.

Anak akan dimaklumkan, bangun
dan beredar menemui ibu bapa /penjaga
berkenaan

*lihat perincian untuk makluman lanjut

✏️ risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️ Paling senang tulis nama anak kat kertas atau
placards ala2 ambil tetamu kat airport tu

✏️ Tunjuk kat guru bertugas atau lambai2

placards agar anak nampak
✏️ Murid akan tunggu di tempat menunggu dan akan ada

cikgu yang bertugas jaga (SAMPAI JAM 2.00 SAHAJA)
Mohon ibubapa ambil anak tepat pada masa.
Bagi kes yang tunggu abang/kakak tiada masalah,
boleh ja tunggu sehingga abang / kakak habis kelas.
✏️ Selalu ada kes, murid lambat dijemput ibubapa sehingga
jam 2-3 petang. Kesian tau anak tunggu lama, lapar dan
haus
✏️ Maklumkan dengan guru kelas sekiranya ada masalah
untuk ambil ikut masa. ( bukan hari hari ya)
Nota kepada ibubapa yang tunggu di kawasan sekolah:
*Mohon jaga SOP dan penjarakan anda. *

Nota Enam

TUALA KECIL

Bekalkan anak dengan tuala kecil
untuk lap tangan selepas mencuci

Bekalkan juga tisu atau kain buruk untuk
Sanitasi meja selepas kelas berakhir

Boleh juga bekalkan tissue atau
wet-tissue

*lihat perincian untuk makluman lanjut

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️ Bekalkan anak dengan tuala kecil untuk lap tangan
selepas mencuci tangan. Nasihatkan anak jangan guna
tuala yang sama untuk lap meja, selalu terjadi

✏️ Bekalkan juga bekalkan tissue atau wet-tissue
untuk sanitasi meja selepas kelas TETAPI nasihatkan
anak agar tidak buang tisu sebarangan terutama di
dalam laci meja. Yang sering terjadi, murid suka buang
tisu dalam laci meja, cikgu jadi tukang kumpul dan
buang sampah bila kelas dah selesai

Nota Tujuh

Alat tulis dan
pensel warna

Pastikan alat tulis anak
Lengkap!

Tidak dibenarkan pinjam alat
tulis atau pensel warna kawan

*lihat perincian untuk makluman lanjut

✏️ PASTIKAN ALAT TULIS ANAK LENGKAP!

✏️Seringkali terjadi murid tidak cukup alat tulis dan
pinjam-meminjam alat-tulis serta pensel warna
kawan akan berlaku.

✏️Atas faktor kebersihan dan keselamatan TIDAK
DIBENARKAN PINJAM ALAT TULIS atau PENSEL
WARNA KAWAN.

Selalu saja cikgu sedekah pensel, pemadam,
"sharpener" atau pensel warna pada murid yang sering
kali tak cukup alat tulis dengan alasan alat tulis mereka
tinggal di rumah, tapi kalau hari hari, pensel cikgu tak
cukup pula..

Nota Lapan

PENJARAKAN SOSIAL
DAN FIZIKAL

Duduk ikut nama yang dilabel pada
meja

Bimbing anak anda mengenai penjarakan
Fizikal

Nasihatkan anak agar tidak berbual dekat
dengan rakan rakan di kelas

*lihat perincian untuk makluman lanjut

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️Duduk ikut nama yang dilabel pada meja. Mohon
janganlah minta anak saya nak duduk depan, anak saya
nak duduk tepi kawan ya...
Kedudukan meja murid telah saya susun ikut senarai
nama.
✏️Bimbing anak anda mengenai penjarakkan sosial
dan fizikal yang betul dan selamat.
Antaranya:
❗️Di larang melawat ke meja kawan (saya selalu kata
kat murid, jangan pergi rumah orang lain )
❗️Elakkan pergi dekat kawan dan elakkan sembang dekat.
❗️Jangan berjalan-jalan di dalam kelas terutamanya
masa pertukaran guru.
❗️ Kekal di tempat duduk masing-masing.
Jarak meja agak terhad. Tetapi saya percaya, tidak
akan menjadi masalah sekiranya murid memberikan
kerjasama.

Nota Sembilan

BEKAL MAKANAN DAN
MINUMAN

Kantin ada beroperasi.
Kalau murid nak bawa bekal
sendiri pun boleh. Bawa bekalan

minuman yang mencukupi.
Murid akan rehat di dalam kelas dan
Diawasi oleh guru

Jangan kongsi makanan/minuman atau sudu

*lihat perincian untuk makluman lanjut

Sekolah kebangsaan south

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️ Kantin ada beroperasi. Murid juga
digalakkan untuk bawa bekal sendiri. Pastikan
makanan dan air mencukupi, saya sangat
galakkan bekal air kosong berbanding air
berwarna atau berperisa.

✏️ Murid akan rehat di dalam kelas dan diawasi
oleh guru.

✏️ Jangan berkongsi makanan
atau minuman.

Nota Sepuluh

Pakaian seragam

Dibenarkan memakai pakaian biasa
yang sopan bagi murid yang tidak
bajunya sudah tidak muat.

Pakaian sukan atau kokurikulum juga

dibenarkan.

*lihat perincian untuk makluman lanjut

Sekolah kebangsaan south

risalahrasalah:buku digital pembukaan sekolah sk south 2021

✏️ KPM membenarkan murid berpakaian biasa yang

SESUAI, KEMAS, & SO PAN bagi yang tidak mempunyai
pakaian seragam sekolah.

✏️ Sekiranya tiada baju seragam sekolah, murid
dibenarkan memakai baju sukan atau kokurikulum
untuk ke sekolah.

Ustaz, jangan lupa minta
budak-budak tu mandi
sebelum ke sekolah…dan
gosok gigi, harum-harum
sikit, baru ada semangat…

Sekian

Sekiranya ada kemusykilan atau pertanyaan,
jangan malu berhubung dengan guru kelas ye…

Hak cipta terpelihara


Click to View FlipBook Version
Previous Book
Brosur Ricky Travel
Next Book
MODUL MAS PENDIDIKAN MORAL SJKC TAHUN 5