50 15. Nyatakan ciri-ciri garisan latitud: 16. Nyatakan ciri-ciri garisan longitud: Latitud 0° atau Garisan Khatulistiwa membahagikan bumi kepada Hemisfera Utara dan Hemisfera Selatan. Setiap latitud diberi nilai 0° hingga 90°U dan 0° hingga 90°S yang diukur dari pusat bumi. Terdapat 5 garisan latitud utama : Garisan artik, garisan sartan, garisan khatulistiwa, garisan jadi dan garisan antartik. Longitud 0° dinamakan Garisan Meridian Pangkal (GMP) yang memisahkan timur dan barat bumi. Garisan ini juga dikenali sebagai Garisan Meridian Greenwich. Garisan Tarikh Antarabangsa (GTA) terletak pada 180° T/B yang selari dengan Garisan Meridian Pangkal (GMP). GTA memisahkan tarikh dan waktu di bumi Tarikh dan waktu di sebelah timur sehari lebih awal daripada di sebelah barat.
SOALAN AMALI 3: ZON WAKTU & PIAWAI WAKTU 2
Kenalpasti garis longitud mengikut Garisan Tarikh Antarabangsa. Tunjukkan pada kawan anda pada peta dunia. Apabila tengahari di Los Angeles, pukul berapakah di New York City? Paparkan langkah pengiraan. Apabila sudah pukul 4:00pm di Perth, pukul berapa di Paris? Paparkan langkah pengiraan. Anda sedang terbang dari KLIA ke Abu Dhabi. Anda meninggalkan KLIA pada 7.15pm Pukul berapa di Abu Dhabi? Paparkan langkah pengiraan waktu. Perjalanan pesawat dari KLIA ke Abu Dhabi mengambil masa tujuh jam sepuluh minit untuk penerbangan terus. Anda meninggalkan KLIA pada 7.15pm Pukul berapakah di Abu Dhabi apabila anda mendarat? Paparkan langkah pengiraan waktu. i. ii. iii. iv. x. 1. Gunakan peta dunia untuk mencari maklumat di bawah; MARI BERMAIN BERSAMA 54
UJIAN 55 Perbezaan longitud antara bandar P dengan Z ialah 45°. 45 X 4 minit = ___________________________ Penyelesaian : 2. Kirakan waktu tempatan di bandar Z A Z B° (0°) 45° T 2.00petang
UJIAN 56 Perbezaan longitud antara A dengan S ialah 50°. 50 X 4 minit = _______________________ Penyelesaian : 3. Kirakan waktu tempatan di bandar S A S 80°B 30°B 11.00 pagi
UJIAN 57 4. Jawab soalan-soalan berikut tentang zon waktu piawai. (a) Waktu tempatan dikira berdasarkan ______________ sesuatu tempat. (b) Rujukan asas untuk pengikiraan waktu tempatan ialah Garisan ________________________ (c) Kawasan yang terletak di longitud yang berbeza mengalami waktu tempatan yang ______________.
UJIAN e. Apakah waktu tempatan di C? 75'B 0'T C D ? 10.00 malam Selisih longitud (SL) ________________________ Selisih waktu (SW) ________________________ Waktu tempata di C ________________________ 58 d. Apakah waktu tempatan di B? 0' 60'T A B 2.30 petang ? Selisih longitud (SL) ________________________ Selisih waktu (SW) ________________________ Waktu tempata di B ________________________
UJIAN 59 f. Apakah waktu tempatan di F? 30'T 50'T E F 12.00 petang ? Selisih longitud (SL) ________________________ Selisih waktu (SW) ________________________ Waktu tempata di F ________________________ g. Apakah waktu tempatan di C? 20'B 40'T G H ? 6.00 petang Selisih longitud (SL) ________________________ Selisih waktu (SW) ________________________ Waktu tempata di G ________________________
JAWAPAN AMALI 3: ZON WAKTU & PIAWAI WAKTU 2
UJIAN 62 Perbezaan longitud antara P dengan Z ialah 45° 45 X 4 minit = 180 minit atau 3 minit Penyelesaian : Lokasi Z terletak di timur P yang menjadi titik rujukan. Waktu tempata di Z perlu dicampurkan dengan waktu di P (kerana Z terletak di sebelah timur A) 2.00 petang + 3 jam = 5.00 petang Oleh itu, waktu tempatan di Z adalah tepat 5.00 petang 2. Kirakan waktu tempatan di bandar Z 3. Kirakan waktu tempatan di bandar S Perbezaan longitud antara A dengan S ialah 50° 50 X 4 minit = 200 minit atau 3jam 20 minit Penyelesaian : Lokasi A terletak di barat S yang menjadi titik rujukan. Waktu tempata di A perlu ditolakkan dengan waktu di S kerana A terletak di sebelah barat S) 11.00 pagi - 3 jam 20minit = 7.40 pagi Oleh itu, waktu tempatan di A adalah tepat 7.40 pagi
UJIAN 63 d. Apakah waktu tempatan di B? Selisih longitud (SL) 60° Selisih waktu (SW) + 4jam Waktu tempata di B 6.30 petang e. Apakah waktu tempatan di C? Selisih longitud (SL) 75° Selisih waktu (SW) -5 jam Waktu tempata di C 5 petang f. Apakah waktu tempatan di F? Selisih longitud (SL) 20° Selisih waktu (SW) +1 jam 20 minit Waktu tempata di F 1.20 petang g. Apakah waktu tempatan di C? Selisih longitud (SL) 60° Selisih waktu (SW) -4 jam Waktu tempata di G 2.00 petang Soalan 4 a. Waktu tempatan dikira berdasarkan __logtitud______ sesuatu tempat. b. Rujukan asas untuk pengikiraan waktu tempatan ialah Garisan GREENWICH c. Kawasan yang terletak di longitud yang berbeza mengalami waktu tempatan yang berbeza.
AMALI 4: OBJEKTIF SOALAN
1. Apakah maksud Longitud? A. Jarak tempat dari khatulistiwa. B. Jarak timur atau barat dari meridian Greenwich. C. Dalam bahasa sehari-hari sebagai “garisan” ialah persilangan permukaan bumi dengan satah berserenjang dengan paksi putaran bumi dan mengandungi pusat jisim bumi. D. Merupakan salah satu daripada lima ukuran darjah utama atau bulatan latitud utama yang menandakan peta bumi. 2. Apakah maksud daya tampung? A. Prihatin dengan jumlah ruang di kawasan semula jadi yang belum dibangunkan B. Prihatin dengan kesan terhadap ekosistem dan alam sekitar semula jadi C. Pembaikan buatan manusia yang terlibat bertujuan untuk mengendalikan keperluan pengunjung D. Jumlah aktiviti pelancongan yang boleh ditampung tanpa mendatangkan kemudaratan yang serius ke destinasi. UJIAN 3. Apakah maksud Latitud? A. Jarak tempat dari khatulistiwa. B. Jarak yang diukur dalam darjah ( ) utara dan selatan khatulistiwa. C. Dalam bahasa sehari-hari sebagai "garisan" ialah persilangan permukaan bumi dengan satah berserenjang dengan paksi putaran bumi dan mengandungi pusat jisim bumi. D. Merupakan salah satu daripada lima ukuran darjah utama atau bulatan latitud utama yang menandakan peta bumi. 66
UJIAN 4. Maklumat di atas merujuk kepada _______ A. Mediterranean B. Savana C. Khatulistiwa D. Tundra Suhu tinggi dan purata di kawasan tropika dengan dua musim; basah dan kering Kebanyakan tempat yang berhampiran dengan kawasan ini basah sepanjang tahun Permukaan bumi di kawasan ini kebanyakannya adalah lautan. 5. Faktor geografi sebagai tolakan destinasi pelancongan terdiri daripada: I. Keadaan politik yang stabil II. Negara yang sering dalam peperangan III. Sering berlaku bencana alam IV. Kemudahan di destinasi pelancongan tidak diurus dengan baik A. I dan II B. I dan III C. II, III dan IV D. SEMUA di atas 67 6. Greenwich Mean Time merujuk kepada masa suria di _______ A. Balai Cerap Diraja di Greenwich, London B. Balai Cerap Diraja di Greenwich, United Kingdom C. Balai Cerap Diraja di Greenwich, Jepun D. Balai Cerap Diraja di Greenwich, China
UJIAN 7. Berikut adalah kesan positif industri pelancongan kepada negara KECUALI: A. Pendapatan negara meningkat B. Kemudakan infrastruktur diperbaiki C. Peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan meningkat D. Destinasi pelancongan yang menjadi tular menyebabkan kesesakan 8. Berikut merupakan benua yang terdapat di dunia kecuali : A. Benua Pasifik B. Benua Amerika Selatan C. Benua Afrika D. Benua Eropah 68 9. Pilih ciri zon waktu ; I. Dunia terbahagi kepada 24 zon waktu. II. Setiap zon mempunyai jurang sejam bagi setiap zon. III. Titik permulaan di London iaitu 0 ̊ IV. Dunia terbahagi kepada benua. A. I dan II B. I dan III C. I, II dan III D. I, II, dan IV
UJIAN 10. Lautan Atlantik merupakan lautang yang kedua terbesar di dunia. Apakah ciri-ciri Lautan Atlantik? I. Mengelilingi benua Antartika II. Purata kedalamannya 3900m III. Memanjang dari utara ke selatan IV. Membentuk seakan-akan bentuk S A. I dan II B. I dan III C. I, II dan III D. I, II, III dan IV 12. Antara berikut, faktor manakah yang mempengaruhi daya tarikan pelancongan? A. Rehat B. Kesihatan C. Pengembaraan D. Promosi 11. - Benua keempat terbesar di dunia. - Negara Brazil dan Argentina terletak di benua ini. Yang manakah benar mengenai pernyataan di atas A. Benua Amerika Utara B. Benua Amerika Selatan. C. Benua Eropah. D. Benua Australia 69
UJIAN 13. Antara berikut yang manakah menerangkan tentang padang pasir? A. Landskap atau kawasan yang menerima jumlah kerpasan yang sangat rendah, kurang daripada cukup untuk menyokong pertumbuhan kebanyakan tumbuhan. B. Mana-mana bahagian tanah benua kecil yang dikelilingi oleh air. C. Merupakan kawasan tanah tinggi, biasanya terdiri daripada rupa bumi yang agak rata. D. Merupakan tempat di bawah kawalan kuasa semula jadi semasa dan bebas daripada kawalan untuk tempoh yang panjang masa. 15. Kenalpasti gurun pasir terbesar di dunia yang terletak di utara benua Afrika. A. Gurun Sahara B. Gurun Artik C. Gurun Kalahari D. Gurun Antartika 70 14. Apakah nama padang pasir yang terletak di Mongolia, Cina? A. Gurun Gobi B. Gurun Sahara C. Gurun Besar D. Gurun Arab
UJIAN 71 17. Apakah angin yang bertiup antara pertengahan bulan Mei hingga akhir bulan September? A. Angin Sumatera B. Angin Monsun Timur Laut C. Angin Monsun Barat Daya D. Angin Monsun Barat Laut 16. Antara berikut, yang manakah TIDAK BENAR tentang iklim Mediterranean? A. Musim panas kemarau musim panas. B. Tumbuhan semula jadi perlu bertahan lama. C. Rumput dan herba berbau manis seperti rosemary dan lavender. D. Di mana tanah bawahnya adalah permafrost atau tanah beku kekal. 18. Yang manakah betul tentang ciri iklim di Malaysia? I. Julat suhu tahunan di antara 1-3° C II. Suhu hampir sekata sepanjang tahun III. Hujan tahunan kira-kira 2600mm IV. Hujan maksimum dalam bulan Januari A. I dan II B. I dan III C. I, II dan III D. Semua diatas
UJIAN 72 19. Manakah jawapan di bawah yang menunjukkan had bayang-bayang menegak matahari ke arah utara? A. Garisan Jadi B. Garisan Artik C. Garisan Sartan D. Garisan Antartika 20. Baris di atas merujuk kepada …………….. A. Latitud B. Ketinggian C. Sikap D. Longitud 21. Apakah maksud ‘utara sebenar’? A. Arah utara yang ditunjukkan oleh kompas B. Arah kutub utara pada glob dan atlas C. Arah utara garisan timur pada peta topografi D. Arah utara merujuk kepada kedudukan cahaya matahari. Garisan Khatulistiwa - Garisan Sartan - Garisan Jadi 22. Apakah bearing barat daya? A. 45° B. 135° C. 225° D. 315°
UJIAN 73 23. Manakah antara berikut bukan faktor tolakan sesebuah destinasi pelancongan? A. cuaca B. ekonomi C. pendidikan D. keselamatan 24. Apakah benua terkecil di dunia? A. Asia B. Antartika C. Australasia D. Amerika Utara 25. Apakah nama garisan bayangan yang melintang pada permukaan bumi? A. Latitud B. Panjang C. Koordinat D. Garisan sempadan 26. Berapakah bilangan benua di dunia? A. Enam B. Lapan C. Empat D. Sepuluh
UJIAN 74 27. Rajah 1 merupakan bendera negara penganjur Piala Dunia 2022. Apakah negara? A. Baghdad, Iraq B. Jeddah, Arab Saudi C. Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) D. Doha, Qatar 28. Pilih penyataan yang benar mengenai benua Afrika? A. Negara Fiji terletak di benua ini. B. Afrika mempunyai beribu-ribu pulau kecil. C. Afrika tidak mempunyai populasi masyarakat majmuk. D. Afrika ialah benua kedua terbesar di dunia. 29. Kenal pasti lautan yang tepat berdasarkan penyataan di atas. A. Artik B. Pasifik C. Atlantik D. Antartik Lautan ini berada di sekitar benua Antartika. Sebahagian besar lautan ini diliputi oleh ais. Sempadannya aisnya berbeza-beza mengikut musim
UJIAN 75 30. Berikut adalah destinasi pelancongan yang terletak di GMT +8 kecuali di lokasi tersebut iaitu ____________ A. Pulau Bali, Indonesia B. Pulau Krabi, Thailand C. Pulau Langkawi, Malaysia D. Pulau Sentosa, Singapura 31. Kenal pasti garisan yang menentukan zon masa dunia. A. Latitud B. Longitud C. Khatulistiwa D. Greenwich Mean Time 32. Pilih penyataan yang benar mengenai ‘Daylight Saving Time’? I. Digunakan sebagai penentu zon masa. II. Berlaku sepanjang musim bunga hingga musim panas. III. Menggalakkan penggunaan cahaya matahari bagi menjmatkan penggunaan elektrik. IV. Negara yang mengamalkan sistem ini ialah Amerika Syarikat, Kanada dan Australia. A. I, II, DAN III B. I, II DAN IV C. I, III DAN IV D. II, III, DAN IV
33. Kenyataan di atas merujuk kepada .......... A. Singkatan perkataan bagi bentuk muka bumi bercirikan iklim B. Singkatan perkataan bagi bentuk muka bumi bercirikan warna C. Singkatan perkataan bagi bentuk muka bumi bercirikan fizikal D. Singkatan perkataan bagi bentuk muka bumi bercirikan budaya 34. Pulau terbesar di dunia ialah_________ A. Pulau Borneo B. Pulau Greenland C. Pulau Madagascar D. Pulau Faraway 35. Bilakah bumi akan condong pada paksinya yang menyebabkan matahari betul-betul tegak di Garisan Khatulistiwa ? A. Pada 20 Mac dan 22 September setiap tahun B. Pada 22 Mac dan 21 September setiap tahun C. Pada 21 Mac dan 21 September setiap tahun D. Pada 22 Mac dan 22 September setiap tahun B.P. P.P P.D. Pmtg. H. Pt. Sek. P.P Kb. Kg. R.R Kli. 76
36. Kenyataan di atas merujuk kepada .......... A. Gurun B. Mediterranean C. Iklim sederhana D. Khatulistiwa - iklim melampau - musim panas yang panas >35˚ C - hujan tahunan <250 mm 37. Di antara negara berikut yang manakah merupakan kawasan utama Mediterranean? A. Sudan, Afrika Timur, Afrika Selatan dan Afrika Barat B. California, Australia Barat, Australia Selatan dan tengah Chile C. Semenanjung Thai dan Singapura D. Malaysia, Brunei, Kalimantan dan Sumatera 38. Antara pasangan yang manakah yang betul berkenaan latitud dan nilainya? A. Kutub utara - 97˚ U B. Garisan Jadi - 12 1/2˚ U C. Garisan Khatulistiwa - 0˚ D. Garis Sartan - 15 1/2˚ U 77
39. .................. merupakan spesis haiwan yang paling mudah didapati di iklim Monsun Tropika. A. Rusa, beruang, ikan paus dan naga. B. Kalajengking, kiwi, beruang dan naga. C. Paus, buaya, kangaroo, ular, badak dan kiwi. D. Gajah, harimau, musang, anjing liar, ular dan badak air. 78 41. Apakah benua terbesar di dunia? A. Amerika Utara B. Asia C. Afrika D. Ociania 40. Pernyataan dibawah adalah tentang garisan _____________ Menganjur dari Kutub Utara ke Kutub Selatan Terletak di Lautan Pasifik Sebahagiannya terletak pada garisan bujur 180' A. pembahagian tarikh B. sempadan antarabanghsa C. pembahagian hemisfera D. pemisah siang dan malam
42. Peta fizikal biasanya mempunyai ciri berikut: I. Tajuk Peta II. Arah angin III. Skala IV. Lagenda A. I, II dan III B. I, III dan IV C. II, III dan IV D. Semua diatas 44. Kenalpasti garisan latitud terpanjang di dunia. A. Garisan Tropik Capricorn B. Garisan Tropik Cancer C. Garisan Khatulistiwa D. Garisan Artic 43. Antara media ini yang manakah merupakan bentuk peta paling mudah untuk pengembara: I. Peta lipatan II. Brosur III. Glob IV. Poster A. I, dan II B. I, dan III C. II, dan III D. II dan IV 79
45. Apakah kaedah terbaik dalam menentukan lokasi pada peta? A. Garisan silang tropika kanser dan capricorn B. Titik pertemuan hemisfera utara dan selatan C. Garisan silang longitud dan latitud D. Titik pertemuan garis meridian dan hemisfera utara. 46. Yang berikut dianggap lautan KECUALI ……….. A. Lautan Artik B. Lautan Pasifik C. Lautan Atlantik D. Lautan Maldives 47. Fauna yang terdapat dalam iklim Mediterranean adalah seperti: A. Kanggaru, Penguin B. Penguin, Harimau C. Ibex, Rusa D. Harimau, Zirafah 80 48. Sebuah pesawat bertolak dari tempat K (70'B) pada jam 11.00 dan menuju ketempat J. Apakah waktu tempatan di tempat J (30'B) pada ketika itu? A. 13.40 B. 9.40 C. 8.20 D. 12.20
49. Seorang pelancong dari London sedang mendaki Gunung Stromboli di Laut Mediteranean (15'T) pada pukul 9.00 pagi. Jamnya masih menunjukkan Waktu Min Greenwich. Apakah waktu yang ditunjukkan oleh jamnya? A. 10.00 pagi B. 9.30 pagi C. 8.30 pagi D. 8.00 pagi 50. Raju yang berada di Kuching (110'T) sedang menonton siaran secara langsung permainan bola sepak. Waktu tempatan di Kuching ialah pukul 3.00 pagi. Jika waktu tempatan di tempat permainan bola sepak ialah 8.00 malam, tempat itu mungkin sekali _________. A. Amsterdam, 5'T B. Atlanta, 85'B C. Los Angeles, 118'B D. Lahore, 75'T 51. Sebuah pesawat bertolak dari tempat A (70'B) pada jam 11.00 dan menuju ketempat V. Apakah waktu tempatan di tempat V (30'B) pada ketika itu? A. 13.40 B. 9.40 C. 8.20 D. 12.20 81
53. Rajah dan huraian dibawah berkaitan waktu tempatan K.U Tunis Makkah 10'T 40'T Apakah waktu tempatan di Makkah (40'T), jika waktu tempatan di Tunis (10'T) ialah pukul 2.00 petang? A. 4.00 petang B. 12.00 tengah hari C. 4.00 pagi D. 12.00 tengah malam 82 52. Isteri Dr Gonzales di Davao, Filipina (126'T) menelefon suaminya di Kandahar, Afghanistan (66'T) pada pukul 2.00 pagi dan mendapati suaminya belum tidur. Apakah waktu tempatan di Kandahar, Afganistan pada masa itu? A. 6.00 pagi B. 8.00 pagi C. 10.00 pagi D. 8.00 pagi
83 55. Rajah dan huraian dibawah berkaitan waktu tempatan KU Yangon Tokyo 95'T 140'T Seorang peniaga dari Yangon (95'T) membuat penerbangan ke Tokyo (140'T) pada pukul 8.00 malam hari Khamis. Apabila tiba di Tokyo, didapatinya waktu tempatan ialah pukul 6.00 pagi, hari Jumaat. Berapa lamakah penerbangan peniaga itu? A. 7 jam B. 16 jam C. 6 jam D. 17 jam 54. Maklumat dibawah berkaitan kedudukan di garisan logitud. Seorang pelancong bertolak dari Kampung Sejuk (20'B) pada pukul 9.00 pagi dan tiba di tempat Kampung Boyan selepas 3 jam. Dia mendapati waktu tempatan di tempat Kampung Boyan ialah pukul 9.00 pagi. Di logtitud manakah letaknya Kampung Boyan? A. 25'T B. 70'T C. 110'B D. 65'B
84 56. Yang manakah diantara berikut merupakan sumber pelancongan semulajadi ? A. Legoland B. Famosa Water World C. Pantai Batu Feringgi D. Muzium Losong Terengganu 57. Apakah ibu nagara bagi Emiriah Arab Bersatu ? A. Doha B. Abu Dhabi C. Dubai D. Amman 58. Manakah destinasi pelancongan negara Australia? A. Melbourne B. Auckland C. Berlin D. London 59. Garisan meridian Greenwich terletak di logitud _____ A. 0° B. 5° C. 10° D. 20°
85 60. Negara manakah yang juga merupakan sebuah benua ? A. United Kingdom B. Papua New Genie C. Australia D. Indonesia 61. Kenalpasti yang manakah gurun ? A. Sahara B. Antartika C. Kaspian D. Thar 62. Negara manakah yang mengalami iklim hutan hujan tropika? A. Malaysia B. China C. German D. Iran 63. Kenalpasti negara yang mengalami empat musim di dunia. A. Indonesia B. Malaysia C. Brunei D. United Kingdom
86 64. Negara manakah yang dikenali sebagai pulau ? A. Greenland, Papua New Guinea, Madagascar B. Papua New Genie, Brunai, Malaysia, Brazil C. Malaysia, Greenland, New Guinea, Borneo, D. Sri Langka, Brazil, Singapura, Thailand 65. Kenalpasti yang manakah lautan? A. Sahara, Alps, Everest B. Antartika, Artik, Alps C. Atlantik, Artik, Indian D. Indiana, Ciina, Selatan 66. Penguin merupakan sejenis burung akuatik yang tidak dapat terbang dan banyak hidup di kawasan beriklim sejuk. Ia tergolong dalam keluarga Spheniscidae. Di hemisfera manakah lokasi Penguin? A. Hemisfera Utara B. Hemisfera Timur C. Hemisfera Barat D. Hemisfera Selatan 67. Kenalpasti negara yang terletak di kutub selatan. A. Indonesia B. Malaysia C. Brunei D. Antartika
Wonders of Australia | The Most Amazing Places You Have to See! | Travel Video 4K Sumber: WonderspaceDiscovery https://www.youtube.com/watch?v=Uu2QO28Wa5I 87 Explore Oceania: 14 Countries & Islands | OCEANIA EXPLAINED with Their Map #geography https://youtu.be/zY1ssZFl02c? si=hc52ut8mAmUWrmucX TEROKAI AUSTRALIA DAN OCEANIA
AMALI 4: SOALAN OBJEKTIF JAWAPAN
UJIAN 91 JAWAPAN SOALAN OBJEKTIF 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. B D B C C A D A C D B D A A A D C C B B B C A B B 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. A D D D B D B D B A A B C D A B D A A C D C A D A 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. A D A D A C C A A C A A D A C D D
AMALI 5: SOALAN BERSTRUKTUR SOALAN
UJIAN 94 SOALAN 1 (15 markah) i) Bumi terbahagi kepada dua jenis garis ilusi utama iaitu latitud dan longitud. Terangkan maksud latitud dan senaraikan contoh baris tersebut. (9 markah) ii) Cari masa dan tarikh di Kanada (16°B) jika masa dan tarikh di New Zealand (16°B) ialah 10.43 p.m., 8 Februari. (3 markah) iii) Adalah diketahui bahawa masa dan tarikh di Jepun (25°T) ialah 2.15 a.m. Cari masa di Itali (168°T). (3 markah) SOALAN 2 (15 markah) Gunung adalah bentuk muka bumi yang luas yang terbentang di atas tanah sekeliling dalam kawasan terhad biasanya dalam bentuk puncak. Terangkan lima (5) jenis gunung utama dan berikan contoh bagi setiap jenis gunung. (15 markah)
UJIAN 95 SOALAN 3 (15 markah) a. Terangkan secara ringkas tentang Malaysia dari seginya i. kawasan fizikal (6 markah) ii. iklim (4 markah) b. Senaraikan lima tarikan pelancong di Malaysia dan kategorinya berdasarkan tarikan fizikal. (5 markah) SOALAN 4 (15 markah) Terangkan secara ringkas tentang pelbagai kegunaan sumber pelancongan merujuk kepada komponen bekalan pelancongan? SOALAN 5 (15 markah) a. Berikan LIMA (5) fakta tentang planet bumi. (5 markah) b. Terangkan LIMA (5) bentuk tanah/air? (10 markah)
UJIAN 96 SOALAN 6 (15 markah) a. Senaraikan ciri-ciri utama iklim di bawah i. Padang rumput (5 markah) ii. Tundra (5 markah) b. Terangkan secara ringkas bentuk tanah dan pengairan di bawah i. Lagun (2 markah) ii. Tasik (3 markah) SOALAN 7 (15 markah) Brazil adalah sebuah negara yang terkenal dalam bidang seni dan pelancongan. a. Senaraikan LIMA (5) ciri utama Brazil. (5 markah) b. Terangkan secara ringkas ciri pelancongan dan tempat-tempat menarik di Rio De Jeneiro, Brazil. (10 markah) SOALAN 8 (15 markah) a. Nyatakan LIMA (5) negara yang terletak di utara Arab Saudi. (5 markah) b. Jelaskan keunikan negara Arab Saudi sebagai destinasi pelancongan islam (10 markah)
UJIAN 97 SOALAN 9 (15 markah) a. Nyatakan LIMA (5) negara yang terletak di utara Arab Saudi. (5 markah) b. Jelaskan keunikan negara Arab Saudi sebagai destinasi pelancongan islam (10 markah) SOALAN 10 (15 markah) Anda telah dilantik sebagai pemandu pelancong untuk Afrika oleh SIRIH Travel & Tours. Senaraikan dan terangkan tempat menarik untuk dilawati di Mesir? (15 markah) SOALAN 11 (15 markah) a. Senaraikan TIGA (3) tasik buatan manusia di Malaysia. (3 markah) b. Namakan bahasa, agama, mata wang dan modal utama bagi negara berikut: i. Malaysia (4 markah) ii. Indonesia (4 markah) iii. Thailand (4 markah)
UJIAN 98 Soalan 12 a. Senaraikan LIMA (5) faktor tarikan ke destinasi pelancongan. [5 markah] b. Nyatakan SEPULUH (10) negara yang terdapat di benua Asia. [10 markah] c. Nyatakan ibu negara bagi negara-negara berikut; i. Austria ii. Belgium iii. Sepanyol ix. Jerman x. Belanda [5 markah] Soalan 13 a. Kenal pasti LIMA (5) kepentingan kepada industri pelancongan. i. Greenwhich Meriden Time (GMT), ii. Garisan Tarikh Antarabangsa (IDL) iii. Zon Masa [10 markah] b. Angin monsun membawa pengaruh yang besar kepada iklim di Malaysia kerana ianya mempengaruhi suhu dan juga hujan. Jelaskan dua (2) jenis angin monsun di Malaysia beserta empat (4) ciri-cirinya. [10 markah]
UJIAN 99 Soalan 14 a. Kenal pasti LIMA (5) bahasa rasmi dan negaranya di benua Asia. [5 markah] b. Nyatakan LIMA(5) maklumat utama negara Singapura: i. ibu negara ii. zon masa iii. bahasa rasmi iv. mata wang v. iklim dan cuaca [5 markah] c. Nyatakan bahasa rasmi bagi destinasi pelancongan dibawah; i. Piramid Giza ii. Koloseum iii. Gambar Manchu iv. Cappadocia v. Rumah Opera Sydney Soalan 15 Terangkan LIMA (5) komponen pelancongan di Malaysia dengan contoh-contoh yang bersesuaian. [20 markah]