Myteach Sdn Bhd (859523A) 19 & 21, Jalan Puteri 5/18, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia. E-mel: [email protected] Laman web: www.myteach360.com Facebook: facebook.com/myteach360 Tel: +6.03.8066.7446 Faks: +6.03.8066.4416 Latih Tubi Topikal Matematik Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal Bahasa Melayu Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal Sejarah Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal Sains Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal RBT Tingkatan 1 2 3 Latih Tubi Topikal Geogra Tingkatan 1 2 3 LATIH TUBI TOPIKAL Reka Bentuk dan Teknologi Tingkatan 1 Edisi Pelajar Semenanjung M’sia : RM3.90 Sabah & Sarawak : RM4.50 Latih Tubi Topikal merupakan siri modul pengajaran dan pembelajaran yang ditulis khas berpandukan buku teks keluaran Kementerian Pendidikan Malaysia. Penulisan modul ini bertujuan mengukuhkan dan meningkatkan pemahaman para pelajar semasa sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP). Penghasilan modul ini diharapkan dapat membantu pelajar dalam mempelajari, memahami, mendalami dan berfikir di luar kotak skop pembelajaran itu sendiri. Pada akhir sesi PdP, modul ini akan menjadi buku aktiviti serta rujukan lengkap sebagai “Guru” dalam menghadapi peperiksaan yang bakal diduduki oleh pelajar. Hak Cipta Semua hak cipta adalah terpelihara. Sebarang bahagian dalam buku ini tidak dibenarkan diterbitkan semula, ditiru atau disiarkan dalam apa jua bentuk dan dengan alat apa pun sama ada elektronik, mekanikal, penggambaran semula, rakaman, dan sebagainya tanpa kebenaran bertulis daripada Myteach Sdn. Bhd. Cetakan Pertama 2023 (23.04) Dicetak di Malaysia oleh: Bookmate Sdn Bhd (530838-P) 25, Jalan Taming 10, Taman Taming Jaya, 43300 Seri Kembangan, Selangor. 1 Latih Tubi Topikal Reka Bentuk dan Teknologi Tingkatan 1 Penulis Myteach Crystal Alexander Buku ditulis: 32 buah Lebih 20 tahun pengalaman menulis buku Anda mempunyai bakat menulis? E-mel ke [email protected] Ingin menyertai pasukan Editorial kami? E-mel ke [email protected] BONUS Video Analitik Jawapan Ujian Akhir Sesi Akademik BONUS (Boleh Dileraikan) F ormat UASA Terkini daripad a L e m baga Peperiksaan M’sia Latih Tubi 1.0 RBT Tg x - 00 Cover.indd All Pages 4/4/2023 11:06:14 AM Versi Demo
Alamak, saya tidak ingat penerangan dari cikgu!! Ini solusinya!! Ada pelajar yang malu menanya cikgu? Cikgu tidak sempat nak buat penerangan kepada semua pelajar? Video Analitik Jawapan Apakah peranan Video Analitik Jawapan dalam buku? Penerangan secara mendalam: - Teknik Menjawab - Kesilapan Umum - Langkah Penyelesaian - Ulasan Jawapan Bagaimanakah cara pengHunaan? 1. 2. 3. 4. Pelajar buat latihan dalam buku Guru menanda buku Guru membuat penerangan kepada pelajar Cikgu boleh kongsi pautan Video Analitik Jawapan dalam Google Classroom atau pelajar akses dari Sisipan Jawapan Di manakah Video & PDF Analitik Jawapan boleh diakses? 1. Sisipan Jawapan. (Kod QR Video & Muat Turun PDF) Versi Demo
PENTAKSIRAN FORMATIF PENTAKSIRAN SUMATIF UJIAN AKHIR SESI AKADEMIK (Dicetak di tengah Buku, Boleh Dileraikan) K1 – K8 JAWAPAN (Dicetak di tengah Buku, Boleh Dileraikan) J1 – J4 KANDUNGAN 1 Latih tubi RBT Tg 1 - (pg1-30).indd 1 20/03/2023 11:21 PM BAB 01 PENGENALAN KEPADA REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2 BAB 02 PENGURUSAN PROJEK 7 BAB 03 PROSES REKA BENTUK 12 BAB 04 LAKARAN 17 BAB 05 APLIKASI TEKNOLOGI 23 Versi Demo
2 Bab 01: Pengenalan kepada Reka Bentuk dan Teknologi BAHAGIAN A 1.1 Dunia Reka Bentuk 1 Apakah maksud reka bentuk? Buku Teks: m.s. 2 TP1(i) ARAS : S A Proses menghasilkan produk yang belum pernah wujud sebelumnya B Pengetahuan tentang penyusunan bahan secara terancang untuk menghasilkan sesuatu produk C Pengaplikasian ilmu sains dan matematik dengan menggunakan sumber yang ada untuk dijadikan alat atau sistem D Gabungan pengetahuan tentang penyusunan bahan secara terancang dengan mengaplikasikan pengetahuan sains dan matematik 2 Antara berikut, bidang reka bentuk dan teknologi yang manakah tergolong dalam reka bentuk abstrak? Buku Teks: m.s. 3 TP1(i) ARAS : R I Arca II Lukisan III Graϐik IV Atur cara A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 3 Rajah 1 menunjukkan contoh pengaplikasian elemen garisan pada papan tanda. Rajah 1 Apakah fungsi elemen garisan tersebut? Buku Teks: m.s. 4 TP2(i) ARAS : S A Menunjukkan jarak objek B Menunjukkan kestabilan dan kerehatan C Menunjukkan pergerakan arah atau aliran D Menunjukkan perhubungan antara elemen 4 Pernyataan berikut merujuk kepada suatu elemen reka bentuk. Buku Teks: m.s. 6 TP1(iv) ARAS : R Objek yang mempunyai ruang, isi padu dan mempunyai lebih daripada satu permukaan. Apakah elemen reka bentuk tersebut? A Saiz B Rupa C Ruang D Bentuk P1 P6 P2 P1 5 Apakah kesan yang diperoleh hasil daripada penggunaan warna sejuk pada reka bentuk produk? Buku Teks: m.s. 8 ARAS : S I Kesan redup dan damai II Menimbulkan rasa berani III Suasana ceria dan bersemangat IV Menyejukkan mata yang memandang A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 6 Gambar 1 menunjukkan reka bentuk untuk produk pengguna. Gambar 1 Apakah prinsip reka bentuk yang diaplikasikan pada produk tersebut? Buku Teks: m.s. 9 – 11 TP2(ii) ARAS : R I Harmoni II Kepelbagaian III Pengulangan IV Keseimbangan A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 7 Gambar 2 menunjukkan reka bentuk beg sekolah yang terdapat di pasaran. Gambar 2 Apakah kriteria reka bentuk yang ditonjolkan pada rekaan beg tersebut? Buku Teks: m.s. 14 TP5 ARAS : S A Kreativiti B Keaslian reka bentuk C Kecenderungan inovasi D Kekuatan kualiti dan kebolehpasaran P2 P6 P6 Video Analitik Jawapan Bahagian A Video Analitik Jawapan Penerangan Teknik Menjawab dan Ulasan Jawapan Konstruk RBT P1: Terminologi P3: Konvesyen P5: Pengkelasan P7: Metodologi P2: Fakta P4: Urutan P6 : Kriteria P8: Prinsip Muat turun Nota Bab 1 Latih tubi RBT Tg 1 - (pg1-30).indd 2 Versi 20/03/2023 11:21 PM Demo
8 Pernyataan berikut berkaitan dengan kriteria reka bentuk yang baik. Buku Teks: m.s. 14 TP5 ARAS : S Produk yang dihasilkan perlu mempunyai ciri kekuatan dan ketahanan semasa digunakan Berdasarkan pernyataan tersebut, apakah kriteria yang dimaksudkan? A Ergonomik B Selamat digunakan C Keaslian reka bentuk D Kekuatan kualiti dan kebolehpasaran 9 Rajah 2 menunjukkan teknik pembinaan yang digunakan untuk mendapatkan satu objek baharu. Buku Teks: m.s. 16 TP6(i) ARAS : R Rajah 2 Apakah teknik tersebut? A Peleraian B Penyatuan C Pembuangan D Pembenaman 10 Apakah teknik pembinaan objek yang mencantum dua atau lebih objek dengan menggunakan skru atau glu? Buku Teks: m.s. 16 TP6(i) ARAS : R A Peleraian B Pembuangan C Penyatuan D Pembenaman 1.2 Kepentingan Reka Bentuk dan Teknologi 11 Apakah kepentingan reka bentuk dan teknologi berikut kepada masyarakat? Buku Teks: m.s. 17 TP1(iii) ARAS : S Gambar 3 A Memenuhi keperluan penduduk luar bandar B Melancarkan aktiviti harian seorang suri rumah C Menyumbangkan kepada peningkatan pendapatan individu D Menyumbang kepada pembangunan sosial, sains dan perniagaan P1 P7 P7 P2 12 Rajah 3 menunjukkan pelbagai reka bentuk bagi sejenis produk. Rajah 3 Apakah peranan kepelbagaian reka bentuk produk tersebut kepada pengguna? Buku Teks: m.s. 19 TP2(iii) ARAS : S A Menggunakan sumber alam dengan bijak B Membentuk individu yang lebih bertamadun C Memberikan kebebasan memilih kepada pengguna D Melahirkan individu yang kreatif dalam penggunaan sumber 1.3 Invensi dan Inovasi dalam Reka Bentuk 13 Antara berikut, yang manakah benar tentang deϐinisi inovasi? Buku Teks: m.s. 23 TP1(ii) ARAS : S A Produk yang dihasilkan melalui eksprimen dan kajian B Pengubahsuaian produk sedia ada agar lebih baik dan mempunyai pelbagai fungsi C Penghasilan produk atau perkhidmatan baharu yang belum pernah wujud sebelumnya D Pengetahuan yang mengaplikasikan sains dan matematik untuk menghasilkan sesuatu produk 14 Antara berikut, yang manakah ciri-ciri produk yang dihasilkan secara invensi? Buku Teks: m.s. 23 TP1(ii) ARAS : S I Produk baharu yang belum pernah wujud sebelumnya II Produk yang dihasilkan berdasarkan kajian dan eksperimen III Produk yang ditambah baik supaya berdaya saing di pasaran IV Produk yang mesra pengguna yang menggunakan teknologi terkini A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 15 Antara invensi dan inovasi berikut, yang manakah berkaitan dengan bidang pembuatan? Buku Teks: m.s. 25 TP1(ii) ARAS : R A Pencetak 3D B Telefon pintar C Kamus digital D Peranti pengukuran tekanan darah mudah alih P2 P1 P6 P5 3 Latih tubi RBT Tg 1 - (pg1-30).indd 3 Versi 20/03/2023 11:22 PM Demo
BAHAGIAN B Jawab semua soalan. 1 Maklumat berikut menunjukkan istilah yang berkaitan dengan reka bentuk dan teknologi. Buku Teks: m.s. 2 TP1(i) ARAS : R A Invensi B Teknologi C Reka bentuk D Reka bentuk dan teknologi Padankan istilah tersebut dengan deϐinisinya yang betul dengan menulis A, B, C dan D pada ruang yang disediakan. (a) Pengetahuan tentang penyusunan bahan secara terancang untuk menghasilkan sesuatu produk yang memberi impak kepada kehidupan. (b) Gabungan pengetahuan tentang penyusunan bahan secara terancang dengan mengaplikasikan pengetahuan sains dan matematik yang bertujuan untuk memudahkan kehidupan manusia. (c) Pengaplikasian ilmu sains dan matematik dengan menggunakan sumber semula jadi untuk dijadikan alat, tenaga atau sistem yang memudahkan tugasan manusia. (d) Kaedah mencari jalan untuk menghasilkan produk baharu [4 markah] 2 Rajah berikut menunjukkan elemen garisan yang mempunyai fungsi tertentu. Buku Teks: m.s. 4 TP1(iv) ARAS : R A BC Padankan rajah dengan fungsi elemen garisan yang betul dengan menulis A, B dan C pada ruang jawapan yang disediakan. (a) Menunjukkan perhubungan antara elemen (b) Membahagikan dua ruang kawasan (c) Mewakili ketegangan antara dua titik (d) Menunjukkan pengerakan arah atau aliran [4 markah] 3 Nyatakan empat kepentingan reka bentuk dan teknologi. Buku Teks: m.s. 17 TP1(iii) ARAS : R (a) (b) (c) (d) [4 markah] B a b 1.1 P1 B a b 1.1 P2 B a b 1.1 P2 Video Analitik Jawapan Penerangan Teknik Menjawab dan Ulasan Jawapan Video Analitik Jawapan Bahagian B 4 Latih tubi RBT Tg 1 - (pg1-30).indd 4 Versi 20/03/2023 11:22 PM Demo
4 Berikut adalah kriteria reka bentuk yang baik. Buku Teks: m.s. 14 TP5 ARAS : R A Ergonomik B Keaslian reka bentuk C Kreativiti D Kecenderungan inovasi Padankan kriteria reka bentuk tersebut dengan keterangannya dengan menulis A, B, C atau D pada ruang jawapan yang disediakan. (a) Penampilan produk menekankan unsur simbolik dan tidak meniru produk sedia ada (b) Menampilkan idea baharu dalam penghasilan produk untuk memperbaiki fungsi produk sedia ada (c) Menghasilkan produk yang unik dan berdaya saing daripada produk sedia ada di pasaran (d) Ciri keselesaan yang terdapat pada produk [4 markah] 5 Tandakan () pada etika dalam reka bentuk yang betul dan () pada yang salah pada ruang jawapan yang disediakan. Buku Teks: m.s. 20 TP1(vi) ARAS : R (a) Menghasilkan produk yang selamat digunakan (b) Mengaplikasikan invensi dan inovasi dalam penghasilan produk (c) Produk yang dihasilkan bermanfaat kepada pengguna (d) Menggunakan sumber yang tidak menjejaskan alam [4 markah] 6 Berikut adalah aplikasi prinsip invensi dan inovasi dalam kerjaya reka bentuk. Buku Teks: m.s. 24 TP1(ii) ARAS : R A Penciptaan perisian baharu B Penciptaan alat tayangan multimedia dalam pengajiran dan pembelajaran C Penciptaan robot pengesan periuk api D Penciptaan jam pengukur degup jantung Padankan kerjaya reka bentuk tersebut dengan keterangannya dengan menulis A, B, C atau D pada ruang jawapan yang disediakan. (a) Pendidikan (b) Pertahanan (c) Teknologi maklumat (d) Kesihatan [4 markah] B a b 1.2 P5 B a b 1.2 P5 B a b 1.3 P5 5 Latih tubi RBT Tg 1 - (pg1-30).indd 5 Versi 20/03/2023 11:22 PM Demo
BAHAGIAN C Jawab semua soalan. 1 Gambar 4 berikut menunjukkan perubahan reka bentuk telefon hasil daripada perkembangan invensi dan inovasi. Gambar 4 Berdasarkan Gambar 4, (a) Nyatakan deϐinisi (i) Invensi Buku Teks: m.s. 23 TP1(ii) ARAS : R [2 markah] (ii) Inovasi Buku Teks: m.s. 23 TP1(ii) ARAS : R [2 markah] (b) Nyatakan dua kepentingan reka bentuk dan teknologi dalam gambar kepada individu dan negara. Buku Teks: m.s. 17 TP1(iii) ARAS : R (i) (ii) [2 markah] (c) Jelaskan dua etika reka bentuk yang perlu dititikberatkan oleh pereka bentuk untuk memastikan ciptaannya tidak memudaratkan pengguna. Buku Teks: m.s. 20 TP1(iii) ARAS : R (i) (ii) [4 markah] B a b 1.1 P1 P1 P2 P5 Video Analitik Jawapan Bahagian C Video Analitik Jawapan Penerangan Teknik Menjawab dan Ulasan Jawapan Strategi ini berguna untuk membantu murid memahami peristiwa yang berlaku. Teknik 5W1H 6 Latih tubi RBT Tg 1 - (pg1-30).indd 6 Versi 20/03/2023 11:22 PM Demo
[Lihat halaman sebelah 71 © Myteach Sdn. Bhd. (859523A) SULIT TERHAD NAMA : ANGKA GILIRAN : ARAHAN: 1. Kertas peperiksaan ini mengandungi tiga bahagian: Bahagian A, Bahagian B dan Bahagian C. 2. Jawab semua soalan dalam Bahagian A, Bahagian B dan Bahagian C. 3. Bagi Bahagian A setiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. 4. Bagi Bahagian B dan C, jawab semua soalan dalam ruang jawapan yang disediakan. Untuk Kegunaan Pemeriksa Nama Pemeriksa: Bahagian Soalan Markah Penuh Markah Diperoleh A 1 – 10 10 B 1 – 10 40 C 1 – 2 20 Jumlah 70 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 71 UJIAN AKHIR SESI AKADEMIK UJIAN BERTULIS 1 jam 30 minit Versi Demo
BAHAGIAN A [ 10 markah] Jawab semua soalan. 1 Rajah 1 menunjukkan logo bagi suatu jenama produk. Rajah 1 Apakah prinsip reka bentuk yang diguna pakai pada logo tersebut? BT m.s. 5 Bab 1 ARAS : R A Kontras B Kesatuan C Keringkasan D Kepelbagaian 2 Rajah 2 menunjukkan teknik pembinaan objek asas. Rajah 2 Apakah teknik pembinaan tersebut? BT m.s. 16 Bab 1 ARAS : R A Peleraian B Penyatuan C Pembuangan D Pembenaman 3 Antara berikut, yang manakah menerangkan tentang kaedah penjanaan idea menterbalikkan fungsi sesuatu alat? BT m.s. 33 Bab 2 ARAS : S A Tayar kereta dijadikan tempat duduk atau pasu bunga B Saiz mesin jahit kaki dikecilkan menjadi mesin jahit tangan C Penciptaan buaian gantung yang diinspirasikan daripada sarang burung tempua D Bahagian luar dan bahagian dalam jaket kulit mempunyai fungsi yang sama P2 P7 P7 4 Antara berikut, yang manakah tergolong dalam senarai tugas pereka bentuk? BT m.s. 44 Bab 2 ARAS : S I Menyediakan lakaran bersaiz II Menyelidik maklumat dan data yang berkaitan III Menguji dan menganalisis model yang dihasilkan IV Menganalisis maklum balas pelanggan untuk tujuan penambahbaikan A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 5 Antara berikut, yang manakah ciri-ciri mock-up? BT m.s. 58 Bab 3 ARAS : R I Dibina daripada bahan-bahan terpakai II Menggunakan kaedah cantuman yang sebenar III Berfungsi sepenuhnya mengikut tujuan sasaran IV Boleh dibina mengikut saiz atau tanpa ukuran sebenar A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 6 Rajah 3 menunjukkan sejenis lakaran. P1 P2 P3 P4 P5 P6 Rajah 3 Apakah jenis lakaran tersebut? BT m.s. 73 Bab 3 ARAS : R A Lakaran digital B Lakaran penerokaan C Lakaran perkembangan idea D Lakaran peribadi atau contengan P2 P6 P1 71 © Myteach Sdn. Bhd. (859523A) K2 SULIT Kata Laluan: paksi123 Jawapan Versi Demo
BAHAGIAN B [ 40 markah] Jawab semua soalan. 1 Maklumat berikut menunjukkan etika reka bentuk. BT m.s. 20 Bab 1 ARAS : S A Jujur B Keaslian C Selamat digunakan D Mesra alam Padankan keterangan berikut dengan etika reka bentuk yang betul dengan menulis A, B, C atau D pada ruang jawapan yang disediakan. (a) Menghasilkan produk dengan usaha sendiri tanpa meniru hasil kerja orang lain (b) Penghasilan produk tersebut tidak menjejaskan alam sekitar (c) Penggunaan produk tersebut tidak memudaratkan kesihatan pengguna (d) Menentukan harga produk tanpa membebankan pengguna [4 markah] 2 Tandakan () bagi pernyataan yang benar tentang invensi dan () bagi yang salah pada ruang jawapan yang disediakan. BT m.s. 23 Bab 1 ARAS : R (a) Pengubahsuaian pada produk sedia ada supaya menjadi lebih baik, berfungsi dan mesra pengguna (b) Proses menghasilkan produk baharu yang belum pernah wujud di pasaran (c) Penambahbaikan pada reka bentuk dan fungsi ke atas produk sedia ada (d) Pada masa kini, radio merupakan suatu produk yang lazim [4 markah] 3 Maklumat berikut adalah penerangan bagi konsep SMART yang diguna pakai dalam penentuan anggaran kos keseluruhan projek. BT m.s. 40 Bab 2 ARAS : R Penetapan tujuan atau objektif projek Pengukuran pengagihan kewangan dalam kos-kos yang terlibat Projek boleh dilaksanakan dari sudut keupayaan kewangan dan tenaga kerja Masa dan sumber kewangan mencukupi untuk menyiapkan projek Kesesuaian dengan kehendak pengguna dan dianalisis sama ada kehendak mereka mencapai tujuan projek Padankan penerangan tersebut dengan sebahagian konsep SMART berikut dengan menulis pada ruang jawapan yang disediakan. (a) S (b) M (c) T (d) R [4 markah] P2 P2 P6 71 © Myteach Sdn. Bhd. (859523A) K4 SULIT Versi Demo
BAHAGIAN C [ 20 markah] Jawab semua soalan. 1 Rajah 6 menunjukkan produk yang terdapat di pasaran. A B C Rajah 6 (a) Lakarkan imej 2D bagi produk-produk tersebut pada ruang yang disediakan. BT m.s. 92 Bab 4 ARAS : S A B C [6 markah] (b) Nyatakan perbezaan antara lakaran 2D dengan lakaran 3D. BT m.s. 92 Bab 4 ARAS : S [2 markah] (c) Huraikan satu gaya visual lakaran yang boleh digunakan untuk menjadikan lakaran objek lebih realistik dan nampak menarik. BT m.s. 91 Bab 4 ARAS : S [2 markah] P8 P5 P7 [Lihat halaman sebelah 71 © Myteach Sdn. Bhd. (859523A) K7 SULIT Versi Demo
J1 Bab 1 - 5 PDF Analitik Jawapan PDF Analitik Jawapan Teknik Menjawab dan Ulasan Jawapan JAWAPAN Bab 1 PENTAKSIRAN SUMATIF BAB (Praktis Berformat UASA) BAHAGIAN A 1 B 2 D 3 C 4 D 5 B 6 D 7 C 8 D 9 C 10 C 11 D 12 C 13 B 14 A 15 A BAHAGIAN B 1 (a) C (b) D (c) B (d) A 2 (a) B (b) A (c) C (d) B 3 (a) Menyumbangkan kepada perkembangan teknologi moden (b) Memupuk nilai invensi, inovasi dan kreatif (c) Memenuhi kehendak individu dan masyarakat (d) Membuka laluan kerjaya dan pekerjaan 4 (a) B (b) C (c) D (d) A 5 (a) (b) (c) (d) 6 (a) B (b) C (c) A (d) D BAHAGIAN C 1 (a) (i) [Apa] Kaedah atau proses mencari jalan untuk menghasilkan produk atau perkhidmatan yang baharu serta belum pernah wujud sebelumnya (ii) [Apa] Pengubahsuaian terhadap produk sedia ada supaya menjadi lebih baik, menjimatkan, bertenaga, bermakna serta mesra pengguna (b) (i) [Mengapa] Menyumbang kepada perkembangan teknologi moden (ii) [[Mengapa] Menyumbang kepada pembangunan sosial, sains dan perniagaan (c) (i) [Bagaimana] Produk yang dihasilkan hendaklah selamat digunakan dan tidak memberi kesan sampingan kepada pengguna (ii) [Bagaimana] Produk yang dihasilkan hendaklah mesra alam, iaitu menggunakan bahan yang boleh dikitar semula dan tidak menjejaskan alam sekitar Bab 2 PENTAKSIRAN SUMATIF BAB (Praktis Berformat UASA) BAHAGIAN A 1 D 2 A 3 C 4 D 5 D 6 C 7 C 8 A 9 B 10 B 11 A 12 B 13 B 14 C 15 C 16 A 17 C BAHAGIAN B 1 (a) (b) (c) (d) 2 A : Merancang aktiviti projek B : Menentukan bilangan produk C : Mengawal pelaksanaan D: Mengawal selia sumber yang terhad 3 (a) (b) (c) (d) 4 (a) D (b) C (c) B (d) A 5 (a) BCA (b) Ahli pasukan projek 6 (a) C (b) D (c) A (d) B BAHAGIAN C 1 (a) Kos pengeluaran projek Kos pengeluaran seunit = Jumlah kos bahan + jumlah kos upah + jumlah kos overhed = RM22.00 + RM17.50 + RM4.50 = RM44.00 = RM44.00 ÷ 50 unit = RM0.88 (b) Kos jualan Kos jualan seunit = Kos pengeluaran seunit + peratus keuntungan = RM0.88 200 100 = RM1.76 = RM0.88 + RM1.76 = RM2.64 Bab 3 PENTAKSIRAN SUMATIF BAB (Praktis Berformat UASA) BAHAGIAN A 1 A 2 A 3 C 4 D 5 D 6 A 7 B 8 A 9 D 10 C 11 B 12 C 13 C 14 A 15 D 16 A 17 B 18 A 19 D BAHAGIAN B 1 (a) (b) (c) (d) 2 (a) Melibatkan elemen dan prinsip reka bentuk (b) Mengandungi maklumat spesiϐik yang merujuk kepada produk yang ingin dihasilkan (c) Dibuat dalam bentuk visual yang menarik (d) Model olokan yang diperbuat daripada bahan yang dikitar semula 3 A: Melengkapkan borang projek brief B: Mengaplikasikan projek brief dalam bentuk jadual dan lakaran C: Menghasilkan mock-up atau model D: Menyediakan pelan atau lukisan reka bentuk produk 4 (a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1 5 (a) 2 (b) 4 (c) 5 (d) 1 (e) 3 6 (a) (b) (c) (d) 7 (a) (b) (c) (d) 8 (a) i. Mematuhi kriteria projek brief ii. Memenuhi kehendak pelanggan iii. Ketepatan rupa bentuk (b) Parameter perlu ditetapkan sebelum pengujian dibuat. BAHAGIAN C 1 (a) Kadbod (b) [Mengapa] Untuk mendapatkan maklumat secara terus daripada pelanggan mengenai produk yang ingin dibangunkan bersandarkan ciri-ciri projek brief (c) i. Fungsi 1 Apakah kegunaan produk ini? 1 Produk saya akan digunakan untuk membawa minuman dalam cawan kertas. ii. Persembahan 1 Bagaimanakah cara produk ini dipersembahkan? 1 Produk saya ini akan dipersembahkan dalam pelbagai warna. iii. Tujuan pasaran 1 Siapakah yang akan menggunakan produk ini? 1 Produk ini digunakan oleh peniaga minuman yang menjual minuman berperisa dalam cawan kertas atau cawan plastik. Bab 1 Bahagian C Video Analitik Jawapan Bab 1 Bahagian A Video Analitik Jawapan Bab 1 Bahagian B Video Analitik Jawapan Bab 2 Bahagian A Video Analitik Jawapan Bab 2 Bahagian B Video Analitik Jawapan Bab 2 Bahagian C Video Analitik Jawapan Bab 3 Bahagian A Video Analitik Jawapan Bab 3 Bahagian B Video Analitik Jawapan Bab 3 Bahagian C Video Analitik Jawapan Latih tubi RBT Tg.1 - Jawapan.indd 1 Versi 20/03/2023 11:16 PM Demo
J2 (d) [Apa] Ujian kekuatan cantuman Bab 4 PENTAKSIRAN SUMATIF BAB (Praktis Berformat UASA) BAHAGIAN A 1 A 2 A 3 A 4 C 5 B 6 A 7 D 8 B 9 A 10 B 11 C 12 D 13 D 14 A BAHAGIAN B 1 (a) (b) (c) (d) 2 (a) C (b) D (c) A (d) B 3 (a) i. C ii. A iii. B (b) Lakaran isometrik ialah lakaran piktorial yang menunjukkan keseluruhan objek. 4 (a) i. Lakaran perspektif tiga titik ii. Lakaran perspektif tiga titik iii. Lakaran perspektif dua titik (b) Lakaran perspektif digunakan untuk menunjukkan imej bagi objek yang besar dan panjang 5 (a) (b) (c) (d) 6 (a) 2 (b) (c) 3 (d) 1 7 (a) Memaparkan satu pandangan sahaja (b) Lakaran ini tidak berstruktur (c) Dapat dilihat pada satu arah sahaja (d) Ukuran bergantung pada sudut pandangan 8 (a) (b) (c) (d) 9 (a) (b) (c) (d) 10 W: Titik lenyap (TL) X: Garisan bumi (GB) Y: Paras dataran Z: Garisan ufuk (GU) 11 (a) B (b) A (c) A (d) B BAHAGIAN C 1 (a) (b) (i) [Bagaimana] Dilakar berpandukan tiga paksi asas, iaitu paksi menegak, paksi surut dan paksi mendatar (ii) [Mengapa] Paksi mendatar adalah bersudut tepat dengan paksi menegak (c) (i) [Apa] Warna seimbang dan sesuai (ii) [Apa] Bentuk mudah dihasilkan (iii) [Apa] Mempunyai nilai estetika Bab 5 PENTAKSIRAN SUMATIF BAB (Praktis Berformat UASA) BAHAGIAN A 1 C 2 B 3 B 4 B 5 D 6 B 7 C 8 B 9 A 10 D 11 D 12 B 13 D 14 B 15 D 16 A BAHAGIAN B 1 (a) i. B ii. C iii. A (b) Sistem pengeluaran tanaman yang menggunakan sistem pengairan pembajaan yang ra pi 2 (a) (b) (c) (d) 3 (a) (b) (c) (d) 4 (a) D (b) B (c) C (d) A 5 (a) (b) (c) (d) 6 (a) A (b) C (c) B (d) D 7 (a) B (b) C (c) A (d) D 8 (a) C (b) A (c) D (d) B 9 3, 5, 1, 2 BAHAGIAN C 1 (a) [Apa] Teknik penyusunan sistem fertigasi gegelang (b) [Bagaimana] Teknik ini mengagihkan air baja secara seimbang pada semua bekas tanaman. [Mengapa] Jika mana-mana bekas ditanggalkan, keseluruhan sistem tidak akan terjejas kerana aliran air akan tetap mengalir. (C) (i) Sumber: Tempat untuk menyimpan bekalan nutrien (ii) (i) Sumber : Tempat untuk menyimpan bekalan nutrien (ii) Medium: Merupakan laluan penyampaian nutrien (iii) Alur keluar: Merupakan tempat keluaran nutrien ke tanaman (iv) Tangki nutrien: Menyimpan dan menampung larutan nutrien untuk dialirkan kepada tanaman (v) Pam air: Mengepam larutan baja dan air dari tangki nutrien ke sistem pengairan (vi) Set penitis: Menitiskan larutan nutrien ke tanaman 2 (a) Teknik cantuman – Kaedah jahitan menggunakan mesin jahit Elemen garisan Teknik cantuman – Kaedah sulaman benang Elemen warna kontras untuk menyerlahkan reka bentuk (b) Fabrik denim (c) i. Kaedah jahitan/ Kaedah sulaman ii. Benang/ Sulaman benang iii. Garisan/ Bentuk/ Warna UJIAN SESI AKHIR AKADEMIK BAHAGIAN A: SOALAN OBJEKTIF 1 C 2 D 3 A 4 B 5 B 6 C 7 C 8 C 9 B 10 A BAHAGIAN B: SOALAN OBJEKTIF PELBAGAI BENTUK 1 (a) B (b) D Bab 4 Bahagian C Video Analitik Jawapan Bab 5 Bahagian A Video Analitik Jawapan Bab 5 Bahagian B Video Analitik Jawapan Bab 5 Bahagian C Video Analitik Jawapan Bab 4 Bahagian A Video Analitik Jawapan Bab 4 Bahagian B Video Analitik Jawapan Latih tubi RBT Tg.1 - Jawapan.indd 2 Versi 20/03/2023 11:16 PM Demo
FORMAT UJIAN AKHIR SESI AKADEMIK BAGI REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TINGKATAN 1 Bahagian Item Baharu Jenis Item Jumlah Soalan Markah Bahagian A Dari topik Tingkatan 1 sahaja Objektif Aneka Pilihan 10 10 Bahagian B Dari topik Tingkatan 1 sahaja Objektif Pelbagai Bentuk 10 40 Bahagian C Dari topik Tingkatan 1 sahaja Subjektif 2 20 Jumlah markah: 70 Versi Demo
Myteach Sdn Bhd (859523A) 19 & 21, Jalan Puteri 5/18, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia. E-mel: [email protected] Laman web: www.myteach360.com Facebook: facebook.com/myteach360 Tel: +6.03.8066.7446 Faks: +6.03.8066.4416 Latih Tubi Topikal Matematik Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal Bahasa Melayu Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal Sejarah Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal Sains Tingkatan 1 2 3 4 5 Latih Tubi Topikal RBT Tingkatan 1 2 3 Latih Tubi Topikal Geogra Tingkatan 1 2 3 LATIH TUBI TOPIKAL Reka Bentuk dan Teknologi Tingkatan 1 Edisi Pelajar Semenanjung M’sia : RM3.90 Sabah & Sarawak : RM4.50 Latih Tubi Topikal merupakan siri modul pengajaran dan pembelajaran yang ditulis khas berpandukan buku teks keluaran Kementerian Pendidikan Malaysia. Penulisan modul ini bertujuan mengukuhkan dan meningkatkan pemahaman para pelajar semasa sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP). Penghasilan modul ini diharapkan dapat membantu pelajar dalam mempelajari, memahami, mendalami dan berfikir di luar kotak skop pembelajaran itu sendiri. Pada akhir sesi PdP, modul ini akan menjadi buku aktiviti serta rujukan lengkap sebagai “Guru” dalam menghadapi peperiksaan yang bakal diduduki oleh pelajar. Hak Cipta Semua hak cipta adalah terpelihara. Sebarang bahagian dalam buku ini tidak dibenarkan diterbitkan semula, ditiru atau disiarkan dalam apa jua bentuk dan dengan alat apa pun sama ada elektronik, mekanikal, penggambaran semula, rakaman, dan sebagainya tanpa kebenaran bertulis daripada Myteach Sdn. Bhd. Cetakan Pertama 2023 (23.04) Dicetak di Malaysia oleh: Bookmate Sdn Bhd (530838-P) 25, Jalan Taming 10, Taman Taming Jaya, 43300 Seri Kembangan, Selangor. 1 Latih Tubi Topikal Reka Bentuk dan Teknologi Tingkatan 1 Penulis Myteach Crystal Alexander Buku ditulis: 32 buah Lebih 20 tahun pengalaman menulis buku Anda mempunyai bakat menulis? E-mel ke [email protected] Ingin menyertai pasukan Editorial kami? E-mel ke [email protected] BONUS Video Analitik Jawapan Ujian Akhir Sesi Akademik BONUS (Boleh Dileraikan) F ormat UASA Terkini daripad a L e m baga Peperiksaan M’sia Latih Tubi 1.0 RBT Tg x - 00 Cover.indd All Pages 4/4/2023 11:06:14 AM Versi Demo