The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.

EBook-Membina-Website-Namecheap-Komrad0711

Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by mzprojekstudio, 2021-01-15 13:14:45

EBook-Membina-Website-Namecheap-Komrad0711

EBook-Membina-Website-Namecheap-Komrad0711

TAMBAH GAMBAR

Hanya perlu ke bahagian seperti rajah dibawah.
Pilih BENTUK gambar yang anda ingin gunapakai. Sebagai contoh di sini, kami pilih BULAT

51

Seperti langkah sebelum ini, hanya UPLOAD gambar yang perlu digunapakai.
Klik APPLY dan kemudian lihat hasilnya

Namun ada masanya gambar anda lebih besar dari saiz yang sepatutnya. Maka terjadi seperti di rajah
di bawah.
JANGAN PANIK. Hanya perlu klik dan HOLD mouse anda dan gerakkan ke saiz yang di ingini.

52

Setelah dapat saiz yang sesuai, gerakkan ke bahagian yang diperlukan

Siap page UTAMA. Bagaimana nak edit page seterusnya?
53

EDIT PAGE BERIKUTNYA
Mudah sahaja. Hanya klik di dropdown menu ke page yang di ingini

Hanya klik Save Draft supaya segala yang anda telah ubahsuai akan SELAMAT disimpan.
54

Jika Template anda sudah ada Google Map, Kami nasihatkan BUANG atau DELETE. Kerana ianya tidak
berfungsi melainkan dibayar. Zaman sekarang mana lagi perlukan Google Map di laman web. Dah
nak 2021

55

CONTACT FORM

Ada contact form di laman web anda? Okay ini cara ank terima segala maklumat yang di isi oleh setiap
pengunjung di laman web anda.

Klik KANAN dan klik ke bahagian properties. Maka akan muncul window dibawah

56

Apa yang anda perlu lakukan ada klik bahgian Email Setting.

Dan kemudian ISI EMAIL yang anda ingin terima segala maklumat yang di isi pengunjung laman
web. SIAP!
Publish laman webs anda dan boleh digunakan!

57

Apa lagi yang ada?
Jadi diterangkan apa lagi option yang ada di WEBSITE BUILDER ini. Nampak tak butang butang
diatas menu dashboard anda? FUNSINYA? Kami terangkan bermua dari yang paling hujung di
sebelah KIRI

ADD TEXT
Butang paling kiri sekali adalah untuk add text. Kalau buat perenggan panjang, tajuk, atau apa
saja berkaitan text boleh pilih sini. Boleh ubah warna saiz dan kedudukannya kemudian

58

ADD IMAGE
Butang kedua dari kiri adalah butang untuk tambah gambar jika dalam template sediada tidak
mencukupi atau rasa perlu diubah bentuknya. Ada pelbagai bentuk dan bingkai. Walau apa pun dipilih,
ianya tetap boleh diubah kemudian mengikut kesesuaian.

ADD GALLERY
Butang ketiga adalah untuk masuukan gallery style seperti slideshow. Ini sesuai kalau ada
banyak gambar untuk dipaparkan.

59

ADD MEDIA
Yang ini sesuai jika anda ada YOUTUBE video yang hendak di paparkan di laman web anda.
Kebiasaannya adalah untuk Video tutorial, video produk dan sebagainya.

ADD MAP
Yang ini mudah je.. MAP. Lebih mudah, TAK PELU BUBUH. Buat semak je website dan
berat. PERCAYALAH

60

ADD SHAPE
Yang ini untuk tambah bentuk seperti KOTAK, LINE, icon- icon icon penting asas buat website anda.
Very straightforward.

ADD BUTTON
Butang yang paling aktif dan paling banyak digunapakai. Tambah BUTANG. Ya, ini lah yang boleh guna
untuk klik dan pergi ke page lain, klik ppergi ke Whatsapp link atau Payment Link.

61

ADD FORM
Butang ini sesuai buat mereka yang ini tambah form atau pop up seperti NEWLETTER, atau sekadar
borang untuk contact anda

ADD MENU
Butang ini khas buat yang ingin ubah kedudukan menu, atau tambah menu jadi lain. Boleh ubah
disini. Mana la tau kot dah bosan kan?

62

ADD LANGUAGE
Butang ini buat mereka yang ada webiste pelbagai bahasa. Ianya umpama menu bar juga. Tapi
jangan ingat anda guna menu ni dia auto tukar bahasa ya. Kena buat VERSI bahasa yang anda
inginkan. TAIP sendiri bahasa lain. Butang ini hanya link kan je.

ADD BLOCKS
Butang ini antara yang paling banyak digunakan juga. Blocks bermaksud Ready Made template
yang siap text dan gambar yang anda boleh guna untuk letak di laman web anda.

63

ADD COMMERCE
Butang ini sesuai buat yang pilih Template E-Commerce. Ini agak teknikal sedikit jika guna template
ini. Namun butang butang icon dibawah untuk link terus ke Payment Gateway luar negara seperti
PayPal, Stripe, Alipay dan sebagainya.

ADD BLOG
Buat yang ada banyak artikel untuk dikongsikan, seperti blog post dan sebaginya, atau laman
web anda versi E-Magazine, boleh tambah dengan guna bahagian ini.

64

ADD SOCIAL
Butang ini bagus jika anda ingin integrate Social Media anda DIRECTLY ke laman web. Dalam erti kata
lain, apa post di Insta, Update di Tweet dan FB akan muncul di website jika guna plugin ini. Ad ajuga
butang share button untuk digunakan jika mahu page tertentu di laman web itu di SHARE oleh semua
orang.

ADD ADVANCED
Butang terakhir ini paling jarang digunakan. Melainkan anda tahu apa kegunaannya. Paling selalu
kami guankan pun adalah button HTML code tu dimana anda boleh copy CODING dari plugin lain
dan guna ianya untuk install ke laman web. Tak Paham? Tak perlu paham jika hanya untuk buat
website mudah simple.

65

BUTANG SETTTING
Butang setting ini khas untuk bagi laman web anda dikenali atau mudah dicari. Klik pada
button Setting.
Kemudian pergi ke SEO

Di SEO ini lah anda terangkan secara ringkas apa bisness anda tau apa WEBSITE anda sebenarnya.
SINOPSIS la kiranya.
Tetapi yang paling penting ada KEYWORD. Di sini anda perlu BIJAK guna perkataan-perkataan yang
boleh tarik trafik ke website anda atau pop up sebagai TOP 10 di Google Search.
Jika anda jual Chocojar, Pastikan Taip Chocojar dan selepas itu negeri negeri yang anda boleh supply.

66

BUTANG FAVICON
Apa itu FAVICON. Tu dia logo kecil di Tab bar anda. Nak letak LOGO?

KLIK pada Favicon dan UPLOAD logo anda di sini. Mudah je sama seperti tukar gambar. Nak
buat bentuk apa pun okay. Lagi cantik kalau file itu PNG Transparent.

67

Bila dah siap ditukar, PUBLISH website anda dan ianya akan nampak seperti ini

Secara ringkasnya anda telah berjaya buat laman web anda yang pertama dengan cara paling
mudah dan murah.
Jika diikuti langkah dari awal hingga akhir, anda kini sudah berjaya hasilkan laman web.
Jika anda ambil pakej HOSTING Stellar Plus pada harga MR132 (Bukan harga Black Friday) bermakna
anda sudah mampu bina 50 website pada kadar kurang RM3 setahun. Kenapa perlu SATU website
jika anda boleh buat 50 bisnes berbeza? 50 revenue stream ?
Jika anda hanya ambil pakej bulanan Stellar Plus RM 21 Sebulan, anda MASIH dapat yang
sama disebutkan diatas.

KENAPA 50? Bukan ke UNLIMITED?

Kita ambil kira 50 unit SSL Certificate yang anda dapat PERCUMA bila ambil hosting Stella Plus ini. Harga
SSL Certficate ni biasa mula dalam lingkungan USD 4 - USD 12. Bukan ke jimat banyak di situ?
Manakala kos RM3 itu TIDAK termasuk DOMAIN kerana domain ada yang berbeza dan NAMECHEAP
SENTIASA bagi harga giler diskaun setiap bulan dan pelbagai promosi. Agak untung jika dibandingkan
dengan yang lain.

68

PENAMBAHAN PAGE
Ini buat yang bertanya macamana nak tambah page baru?

Klik pada butang EDIT di rajah di atas.
Kemudian KLIK pada New Item.

69

Namakan PAGE BARU yang anda ingin tambah di kotak ini.

Di sini anda akan diminta untuk COPY layout dari page lain. KENAPA?
Lebih memudahkan jika kita perlu buat page baru yang hampir sama dengan page sebelum ini.
Takda lah kena mula dari KOSONG pulak.
Tetapi INGAT, jika dah buat, dan nak edit page baru tu, pastikan pilih betul page tu kalau tidak anda
kurang sedar anda sedang edit page yang asal. Kami dah banyak kali terkena. Sebab excited sangat.

70

BAGAIMANA NAK BUAT DROP DOWN MENU?
Setelah page baru dibuat dan anda inginkan page itu sebagai Drop Down menu dari salah satu TAB
sediada, Hanya perlu CLICK AND HOLD page yang ingin dijadikan dropdown menu tersebut. Rujuk
rajah dibawah.

DRAG ke bawah tab page yang anda inginkan ianya berfungsi sebagai Drop Down

71

DRAG dan jangan lepaskan mouse anda. Bawa ke bawah tab mana yang anda perlu jadikan ianya
drop down. Kemudian lepaskan mouse itu. Jangan risau, tidak dimakan Cat…. get it? Mouse…., Cat?….
(okay lawak hambar)

SIAP? Tidak. Itu baru letak di bawah sahaj belum lagi jadi drop down. Itu hanya jadi sebahagian tab
je. Apa langkah seterusnya?

72

Sekali lagi langkah terakhir, CLICK and HOLD page tersebut dan DRAG sedikit ke kanan di bawah
tab yang sama.

Maka ianya kan jadi seperti rajah dibawah
Cuba sehingga dapat. Teknik yang sama boleh buat banyak kali untuk banyak pages. Kalau rupa sama
macam rajah ianya bermaksud berjaya. Nak pastikan?
KLIK PUBLISH laaaaaaa

73

Bila KLIK PUBLISH hanya beberapa saat (5 saat) Menu Drop down untuk page anda sudah LIVE.

Ini bukan bermaksud setiap kami page baru anda perlu dropdown menu. Ini sesuai kalau tak nak
website terlalu banyak page yang nampak terlalu SEMAK.
Kalalu xnk pakai dropdown pun tidak mengapa. Itu website anda bukan website kami.

74

BUAT EMAIL BARU

Ini bab yang bagus . Ramai ambil endah tak endah bab email bisness. Ramai masih guna
GMAIL sebagai email perantara.
Tak salah tapi jika sudah ada laman web yang bagus, Email Bisnes adalah langkah seterusnya yang
perlu diambil berat. Sebarang urusan RASMi bisnes perlu guna email bisnes supaya tampak lebih
hebat dan professional.
Ini juga boleh mempengaruhi sesebuah organisasi lebih besar untuk bekerjasama dengan kita
sekiranya bisnes kecil kita ini ada BRANDING yang lebih jitu walaupun hanya sekadar EMAIL.
Yang lebih menarik adalah NAMECHEAP bagi anda untuk setup UNLIMITED EMAIL dan setiap email
adalah UNLIMITED SPACE. Kalau di Godaddy yang sebelum ini kami kongsikan di awal ebook
mengenakan fee sebanyak RM3+ sebulan untuk 15GB, manakala GMAIL hanya ada FREE 15 space,
di Namecheap SATU email boleh adalah UNLIMITED SPACE.
Bagaimana nak setup email anda? Ada langkah di bawah.

Pergi ke bahagian EMAIL.
Dalam banyak banyak butang dibawah, yang perlu anda ambill tahu hanya satu sahaja. Butang
Email Account. Yang lain tu kalau rajin boleh explore sendiri. Kami tak pernah usik.

75

Setelah klik dibahagian tersebut, Skrin seperti dibawah akan muncul.
KLIK pada butang CREATE

76

Maka muncul skrin ini.
Mudah sahaja. ISI lah.
Mula dengan nama email yang anda ingin buat. Tapi pastikan domain tu betul kalau anda ada
banyak domain. Kalau SATU je macam dalam rajah di bawah tidak mengapa.

Isi nama email, Password dan jumlah space yang anda ingin set kan untuk email tersebut. Ikut
selera masing masing.
Kalau nak rasa BANGGA, buat lah 100 TB. Lepas tu bila lepak mamak dengan kengkawan,
tanya dorang “Wei space email korang berapa? 15GB ?…Eleh aku 100 TB”
Akhirkan statement tersebut dengan menghirup secara teh tarik. ( Pastikan ikut SOP )

77

Bila sudah di SETUP akan muncul skrin dibawah ini.

Untuk langkah seterusnya sila klik MANAGE. Kalau tak nanti email masuk anda sendiri tak sedar
atau tak masuk pun sebab tak di setup betul. KLIK la apa lagi tunggu?

78

Munculnya Skrin ini untuk setup EMAIL anda.
Akan muncul dua pilihan iaitu ROUNDCUBE ataupun HORDE. Kami sarankan guna HORDE.
Sebab parah sekali ROUNDCUBE buat hal habis semua email penting kami hilang.

Buat yang MALAS nk access email Webmail in selalu, boleh je FORWARDkan ke email anda
seperti GMAIL.
Klik FORWARDERS

79

Lepas tu ADD FORWARDER email mana yang anda nk terima setiap kali orang hantar email ke
email bisnes anda.
Sebagai contoh : Sesiapa yang hantar ke [email protected] akan terus masuk ke Gmail kami.

Isi email anda di sini

So ini lebih mudah buat yang jarang memerlukan email out to customer tetapi ingin menerima
email ke handphone contohnya tanpa perlu add new account ke HP anda.

80

Macaman mana rupa Webmail Horde ni? Lihat dibawah. Macam inilah rupanya. Sama je nak compose ke
apa ke sama je macam mana mana email. Tapi perasan tak ada stau email siap disitu diterima?
Apa dia tu?

81

Itulah email setup jika anda nak setup email bisness ini ke dalam handphone sendiri. Boleh Google
cara nya yang pasti KOD dia ada semua di bawah.

Jadi sebelum keluar menu setup ini boleh la setupkan HORDE automatically open. Klik yang macam
rajah d bawah je.

82

Untuk yang nak auto setup detail macamana nak terus setup di Handphone sendiri, boleh pilih di
menu sebelah kanan.

Yang pasti tentang email oleh namecheap ini, ianya UNLIMITED SPACE. Lebih tepat, INFINITI TIADA
HAD.
Sudahlah tiada had space, nak buat berapa ratus juta email pun tidak mengapa. Mana lah tau kot
ahli anda ada 100 juta. Boleh buat email sebanyak itu, PERCUMA

83

UP-LEVEL PLUGIN

Ini Buat yang sudah ada pengalaman sedikit berbanding yang ZERO knowledge. Lihat di
bahagian SOFTWARE. Ini buat anda yang tahu coding bagai. Boleh pilih mana yang sesuai.
Buat yang ada basic knowledge dalam Wordpress, Prestashop, Opencart dan sebagainya, boleh
KLIK Softaculous Apps
Ada apa? Haaaaaaaaa… best

84

Di sinilah boleh siap install WORDPRESS punya template yang lebih cantik, Opencart dan Prestashop
untuk E-Commerce yang awesome. Malah jika dilihat menu di sebelah kiri ada pelbagai kategori.
Sini jugalah ada template untuk FORUM, CLASSIFIED atau apa juga jenis script yang dah ready.
Untuk buat Sebijik mamcam Facebook pun ada, tapi versi lama la. Nak buat LMS yang boleh dijual
harga puluhan ribu pun ada permulaan script di sini. Sesuai yang sudah ada sedikit asas.

Jadi pilihannya amat ENDLESS.
Boleh mula dengan laman web BIASA, SIMPLE dan ASAS dan lama lama kemudian ke laman web
lebih advanced. Itu pilihan anda.
Yang pasti NAMECHEAP memudahkan kerja dan menjimatkan kos.

85

FACEBOOK PIXEL, GOOGLE ANALYTICS dan INSTAGRAM SHOPPING

Buat yang tertanya tanya bagaimana nak dapatkan fungsi ini, mudah sahaja. Hanya perlu dapatkan KOD
bagi Facebook Pixel atau Google Analytics anada tu dan letakkan seperti di rajah bawah.
Mulakan dengan pergi ke bahagian SETTING

Untuk FB Pixel atau Google Analytics, pergi ke bahagian SCRIPT. Apa yang anda COPY dari
mereka boleh letak di bahagian script.

86

Selalunya mereka akan suruh untuk letak di bahagian HEAD
Seperti di rajah, hanya PASTE sahaja di situ.

Manakala buat Instagram Shopping, kami nasihatkan copy VERSI Meta Tag. Walaupun mereka suggest
DNS or Script, lebih mudah guna meta tag dan PAST di bahagian META.
Lepas tu KLIK je APPLY. Jangan lupa PUBLISH site pulak.

87

BANTUAN TEKNIKAL

Apa jadi jika Server down ke, website hilang ke, ada maslah pelbagai jenis? Nak tanya kami? Tak la..
Sila pergi ke main page Namecheap yang anda telah login tu, scroll down sampai ke bawah sekali
dan cari CHAT WITH LIVE PERSON.
Minta bantuan mereka ANYTIME 24 jam. Ada masa mereka sendiri yang bantu install, cari masalah,
selesaikan apa saja masalah anda. Jika macam endah tak endah, Keluar dan LIVE CHAT sekali lagi
dengan agent lain. Mereka akan bantu sebaik mungkin.
Tak macam provider lain yang biasanya akan makan masa. Gunakan sebaik mungkin.

88

Nka BELAJAR lebih MENDALAM?
Boleh pergi ke bahagian BAWAH sekali dan pergi ke Knowledgebase. Situ semua persoalan anda
dapat diselesaikan selain LIVE CHAT.
Ada How To Video lagi. Boleh dikatakan banyak ilmu di situ dan guideline untuk lebih UPGRADEkan
diri anda.

TAHNIAH. Kerana jika anda di bahagian ini , anda telah berjaya mendapat cara car bina website pada
kadar kos yang AMAT rendah. Walaupun BLACK FRIDAY hanya beberapa hari sahaja, jangan risau,
kerana NAMECHEAP sentiasa buat diskaun. Tak percaya, tunggu Christmas, New Year dan seterusnya.
Sentiasa ada diskaun.
Itulah sebabnya kami rekemenkan Namecheap berbanding yang lain kerana dengan namecheap lah
kami berjaya bina lebih 3000 laman web ketika PKP sahaja. Kini giliran anda untuk melayari dunia
digital samada buat bisnes sendiri atau mengambil upah web design dari kengkawan, saudara
mara, jiran tetangga dan sebagainya.
Atau jika ada terasa untuk buat kerja amal sedikit, cuba tips ini.
Buat Laman Web khas buat rumah anak yatim, Masjid dan surau sebagi contoh Portfolio anda.
Walaupun sedekah tetapi tinggi nilainya. Asah bakat dan ilmu ketika beramal.
Apa Lagi?

89

SUMBER

Buat yang mencari gambar , graphic yang bagus, cantik dan menawan, boleh guna laman web ini
yang kami sebagai Graphic Design guna berbelas tahun.
WWW.FREEPIK.COM
Di sini ada pelbagai jenis yang anda inginkan. Hanya taip di ruangan serach. Untuk Logo,
Poster, Business Card dan sebagainya, inilah antara LUBUK buat Designer.

Buat yang mencari FOTO atau VIDEO yang awesome dan lebih tampak professional
mahupun futuristik, boleh ke laman ini.
WWW.PEXELS.COM
Di sini ada pelbagai jenis GAMBAR dan VIDEO yang boleh didownload PERCUMA untuk website anda.

90

TIPS dan TRICKS

SO… apa nak buat dengan ILMU ini? Buat banyak website?
Itu terpulang kepada anda sendiri. Kalau lepas ni nak jadi cikgu, mengajar dan kenakan upah, silakan.
Ilmu ni milik anda juga.
Namun yang biasanya kami buat dan kami rekemen adalah buat website untuk pelbagai bisness.
Jangan salah paham bahawa website PERLU E- ECOMMERCE. Itu salah mahzab.
Website adalah profil syarikat kita yang lebih professional untuk reach out ke serata dunia.
Yang kami pernah buat dan masih buat sejak 2007 adalah dengan membuat PELBAGAI website
dalam pelbagai kategori yang ada di laman web LELONG.

91

Bermaksud apa saja kategori di Laman web ini kami WUJUDKAN satu bisnes dengan SATU website. Kalau
ada 30 kategori atau produk, kami buat website khas, buat business card cantik2 dan walaaaa!
Dah wujud SATU bisnes. Boleh jadi taukey Barangan Baby, Barangan dapur dan sebagainya.
Marketplace seperti LELONG, Shopee dan sebagainya manjadi SUPPLIER utama.
Anda hanya BOS di belakang tabir secara ONLINE.

KATEGORI APA YANG AMAT HOT?



Barangan Bayi

⚫ Barangan Dapur


Kitchen Accessories


Car Accessories


Barangan Starbucks


Computer Accessories
⚫ Women Accessories


Surprise Gift

92

BONUS

Buat mereka yang ada asas membina website menggunakan Wordpress boleh gunapakai theme
dan pluggin yang kami sedia kumpul ini, Untuk AKSES sila ke :
https://bit.ly/FreeThemeWP

Buat mereka perlukan graphic media asset yang boeh di gunapakai untuk webiste, social
media accounts dan sebagainya boleh guna link dibawah. Untuk AKSES sila ke :
https://bit.ly/PremiumGraphicFree

Ingin belajar EXTRA ilmu lain seperti Coding, Mobile Apps, Editing dan sebagainya? Silakan
https://bit.ly/OnlineClass101

93

In this link i'll share with you a collection of 210GB of Lynda.com premium courses the
COLLECTION has 3 parts
https://bit.ly/LyndaPart1
https://bit.ly/LyndaPart2
https://bit.ly/LyndaPart3

94

KATA-KATA PENUTUP

Tutup

95


Click to View FlipBook Version
Previous Book
เด็กซนกับกบ
Next Book
Givers Gain - January 2021