PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
Format Pentaksiran Geografi (23) Mulai 2022 iv Bab 1 Jadual dan Graf 1 – 4 Bab 2 Carta Pai 5 – 8 Bab 3 Pengaruh Persekitaran Fizikal terhadap Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 9 – 13 Bab 4 Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia 14 – 18 Bab 5 Hidupan Liar di Malaysia 19 – 23 Bab 6 Sumber Semula Jadi di Malaysia 24 – 28 Bab 7 Kegiatan Ekonomi di Malaysia 29 – 34 Bab 8 Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar di Dunia 35 – 39 Bab 9 Sumber Semula Jadi Utama dan Kerjasama Ekonomi di Dunia 40 – 44 Bab 10 Sumber Hutan 45 – 50 Bab 11 Kitar Semula 51 – 55 Ujian Akhir Sesi Akademik 56 – 63 Jawapan J1 – J12 Kandungan PT PT3 Geo Tg3 Kandg 2nd.indd 3 25/1/2024 1:31:45 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
BIL. PERKARA FORMAT PENTAKSIRAN 1 Jenis Instrumen Ujian Bertulis 2 Jenis Soalan • Objektif Aneka Pilihan (OAP) • Subjektif Respons Terhad (SRT) • Subjektif Respons Terbuka (SRTb) 3 Bilangan Soalan Bahagian A: OAP – 20 soalan Bahagian B: SRT – 3 soalan Bahagian C: SRTb – 4 soalan (Jawab 2 soalan sahaja) 4 Markah Bahagian A: 20 markah Bahagian B: 40 markah Bahagian C: 20 markah Jumlah: 80 markah 5 Tempoh Ujian 2 Jam 6 Konstruk • Mengingat • Pengetahuan • Memahami • Mengaplikasi • Menganalisis • Menilai • Mencipta 7 Aras Kesukaran Rendah : Sederhana : Tinggi (5 : 3 : 2) 8 Kaedah Penskoran • Dikotomus • Analitikal • Holistik Format Pentaksiran Geografi (23) Mulai 2022 PT PT3 Geo Tg3 Kandg 2nd.indd 4 25/1/2024 1:31:45 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
1 Jawab semua soalan. Bahagian B 1 BAB Jadual dan Graf Tema: Kemahiran Geografi 1.3 Langkah-langkah Membina Jadual 1.4 Langkah-langkah Membina Graf Bar Mudah, Graf Garisan Mudah dan Graf Gabungan 1.5 Mentafsir Jadual, Graf Bar Mudah, Graf Garisan Mudah dan Graf Gabungan Soalan 1 berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan eksport getah asli Malaysia yang dikeluarkan oleh Suara Risda dari tahun 2017 hingga tahun 2021. BT ms. 9 – 15 Laporan ini menunjukkan eksport getah asli Malaysia yang dikeluarkan oleh Suara Risda dari tahun 2017 hingga tahun 2021. Pada tahun 2017, eksport getah Malaysia ialah 616 ribu tan metrik. Pada tahun 2018, jumlah eksport getah Malaysia terus meningkat kepada 639 ribu tan metrik. Pada tahun 2019 dan 2020 pula, eksport getah Malaysia menunjukkan trend yang menurun sedikit, iaitu 631 ribu tan metrik pada tahun 2019 manakala pada tahun 2020 menjadi 565 ribu tan metrik. Pada tahun 2021, eksport getah Malaysia meningkat kembali sehingga mencapai 653 ribu tan metrik. (Sumber: Dipetik daripada laman sesawang Suara RISDA) 1 (a) Berdasarkan petikan laporan tersebut, bina jadual yang sesuai untuk menunjukkan jumlah eksport getah asli Malaysia dari tahun 2017 hingga tahun 2021. KBAT Mengaplikasi TP Eksport Getah Asli Malaysia dari Tahun 2017 hingga 2021 Tahun Eksport Getah Asli (‘000 tan metrik) Jumlah [6 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 1 25/1/2024 1:28:36 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
2 (b) Berdasarkan jadual yang anda bina, lukiskan graf bar mudah yang menunjukkan eksport getah asli Malaysia dari tahun 2017 hingga tahun 2021. KBAT Mengaplikasi TP Gunakan skala 1 cm mewakili 50 ribu tan metrik. [8 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 2 25/1/2024 1:28:36 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
3 (c) Berdasarkan jadual dan graf bar mudah yang anda lukis, apakah yang dapat ditafsirkan tentang jumlah eksport getah asli Malaysia dari tahun 2017 hingga tahun 2021? KBAT Menganalisis TP [6 markah] Soalan 2 berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan nilai import makanan Malaysia dari tahun 2018 hingga tahun 2022. BT ms. 9 – 15 Laporan ini menunjukkan nilai import makanan Malaysia yang dikeluarkan oleh Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan dari tahun 2018 hingga tahun 2022. Pada tahun 2018, nilai import makanan ialah RM51 bilion. Pada tahun 2019 dan 2020, jumlahnya meningkat sedikit kepada RM52 bilion pada tahun 2019 dan RM55 bilion pada tahun 2020. Nilai import makanan Malaysia terus menunjukkan trend meningkat, iaitu RM64 bilion pada tahun 2021 manakala pada tahun 2022 ialah RM76 bilion. (Sumber: Dipetik daripada laporan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan) 2 (a) Berdasarkan petikan laporan tersebut, bina jadual yang sesuai untuk menunjukkan nilai import makanan Malaysia dari tahun 2018 hingga tahun 2022. KBAT Mengaplikasi TP Nilai Import Makanan Malaysia dari Tahun 2018 hingga Tahun 2022 Tahun Import Makanan Malaysia (RM Bilion) Jumlah [6 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 3 25/1/2024 1:28:36 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
4 (b) Berdasarkan jadual yang anda bina, lukiskan graf garisan mudah yang menunjukkan nilai import makanan Malaysia dari tahun 2018 hingga tahun 2022. KBAT Mengaplikasi TP Gunakan skala 1 cm mewakili RM10 bilion. [8 markah] (c) Tafsirkan graf garisan mudah yang telah anda lukis. KBAT Menilai TP [6 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 4 25/1/2024 1:28:36 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
5 Jawab semua soalan. Bahagian B 2 BAB Carta Pai Tema: Kemahiran Geografi 2.2 Langkah-langkah Membina Carta Pai 2.3 Mentafsir Carta Pai Soalan 1 berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu pada tahun 2021. BT ms. 23 – 26 Laporan berikut menunjukkan tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu pada tahun 2021. Tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu seperti melawat saudara-mara dan rakan mencatatkan peratus yang tertinggi, iaitu 55.5 %, diikuti percutian/mengisi masa lapang/berehat, iaitu 33.8 % dan membeli-belah, iaitu 7.8 %. Untuk urusan rasmi/pendidikan ialah 2.1 % manakala bagi hiburan/menghadiri acara khas/sukan ialah 0.8 % sahaja. (Sumber : Dipetik daripada Laporan Sosioekonomi Negeri Terengganu, 2022) 1 (a) Berdasarkan petikan tersebut, bina jadual yang sesuai untuk menunjukkan tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu pada tahun 2021. KBAT Mengaplikasi TP Tujuan Perjalanan Pelancong Domestik ke Terengganu pada Tahun 2021 Tujuan Perjalanan Peratus (%) Jumlah [6 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 5 25/1/2024 1:28:37 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
6 (b) Berdasarkan jadual yang anda bina, lukiskan carta pai untuk menunjukkan tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu pada tahun 2021. KBAT Mengaplikasi TP Gunakan jejari 5 cm untuk melukis carta pai. [8 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 6 25/1/2024 1:28:37 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
7 (c) Berdasarkan jadual dan carta pai yang anda lukis, apakah yang dapat ditafsirkan tentang tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu pada tahun 2021? KBAT Menganalisis TP [6 markah] Soalan 2 berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan peratus eksport biji koko dan produk-produk koko Malaysia pada tahun 2019. BT ms. 23 – 26 Laporan berikut menunjukkan peratus eksport biji koko dan produk-produk koko Malaysia pada tahun 2019. Pada tahun 2019, eksport lemak koko mencatatkan peratus tertinggi, iaitu 38.5 %, diikuti serbuk koko, iaitu 19.4 % dan coklat, iaitu 17.3 %. Kemudian, peratus eksport biji koko mencatatkan sebanyak 16.2 %, diikuti pes koko sebanyak 7.5 % dan akhirnya peratus paling rendah, iaitu kek koko sebanyak 1.1 %. (Sumber : Dipetik daripada Laporan Tahunan Lembaga Koko Malaysia, 2019) 2 (a) Berdasarkan petikan tersebut, bina jadual yang sesuai untuk menunjukkan peratus eksport biji koko dan produk-produk koko Malaysia pada tahun 2019. KBAT Mengaplikasi TP Eksport Biji Koko dan Produk-produk Koko Malaysia pada Tahun 2019 Eksport Produk Koko Peratus (%) Jumlah [6 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 7 25/1/2024 1:28:37 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
8 (b) Berdasarkan jadual yang anda bina, lukiskan carta pai untuk menunjukkan peratus eksport biji koko dan produk-produk koko Malaysia pada tahun 2019. KBAT Mengaplikasi TP Gunakan jejari 5 cm untuk melukis carta pai. [8 markah] (c) Tafsirkan carta pai yang telah anda lukis. KBAT Menganalisis TP [6 markah] PT PT3 Geo Tg3 B1-B2 4th.indd 8 25/1/2024 1:28:37 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
9 Jawab semua soalan. Faktor-faktor Persekitaran Fizikal yang Mempengaruhi Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 3.1 1 Apakah bahan yang membentuk lapisan tanih di atas permukaan bumi? I Bahan bakar II Bahan organik III Bahan bukan organik IV Bahan boleh kitar semula A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 32 2 Maklumat berikut berkaitan dengan faktor persekitaran fizikal. Ketinggian sesuatu permukaan daratan yang diukur dari aras laut. Apakah faktor persekitaran fizikal tersebut? A Suhu B Tanih C Saliran D Bentuk muka bumi BT ms. 32 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 3.2 3 Maklumat berikut merujuk pokok yang terdapat di kawasan hutan tanah pamah. • Wimba • Lapuna • Brazilian mahagoni Apakah kawasan yang dikaitkan dengan pokok tersebut? A Dataran Manchuria B Lembangan Murray C Lembangan Amazon D Lembangan Siberia Barat BT ms. 33 4 Antara berikut, hidupan liar yang manakah boleh didapati di kawasan tanah tinggi? I Ilama II Musang fennec III Umang-umang IV Kambing gurun A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 34 5 Apakah taburan hutan yang boleh dikaitkan dengan lokasi di bawah? Koh Samui, Thailand A Hutan Pantai B Hutan Hujan Tropika C Hutan Paya Air Tawar D Hutan Monsun Tropika BT ms. 35 6 Maklumat berikut tentang lokasi hutan pantai di sesebuah negara. • Pulau Rumbia • Pulau Tioman • Pulau Redang Apakah negara tersebut? A Thailand B Malaysia C Australia D Indonesia BT ms. 35 7 Apakah tumbuhan semula jadi yang berkaitan dengan maklumat di bawah? Tumbuh-tumbuhan semula jadi memerlukan air yang banyak serta mampu hidup di kawasan berair sepanjang masa. I Pokok bakau II Pokok nipah III Pokok akasia IV Pokok jelutong A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 37 Bahagian A 3 BAB Pengaruh Persekitaran Fizikal terhadap Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar Tema: Geografi Fizikal PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 9 25/1/2024 1:29:26 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
10 8 Foto 1 menunjukkan tumbuh-tumbuhan di kawasan bersaliran buruk. Foto 1 Apakah ciri tumbuh-tumbuhan tersebut? I Memerlukan air yang banyak II Tumbuh di kawasan bersaliran baik III Mempunyai daya tahan suhu yang tinggi IV Mampu hidup di kawasan berair sepanjang masa A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 37 9 Pilih kombinasi jenis tanih dan tumbuhan semula jadi yang betul. A Tanih podzol – Pokok jati B Tanih chernozem – Lumut C Tanih latosol – Bufallo grass D Tanih aridisols – Pokok kurma BT ms. 38 – 39 10 Tumbuhan semula jadi berikut terdapat di Birch I Hutan Tundra II Hutan Konifer III Hutan Mediterranean IV Hutan Monsun Tropika A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 38 – 40 11 Maklumat berikut dikaitkan dengan kemandirian tumbuh-tumbuhan di sesebuah kawasan. Akar yang panjang untuk menyerap air di dalam tanah. Apakah jenis tanih di kawasan tersebut? A Tanih yang tandus B Tanih yang berasid C Tanih yang membeku D Tanih yang berbatu-batu BT ms. 39 12 Tumbuh-tumbuhan semula jadi yang sesuai dengan kawasan persekitaran yang menerima hujan tahunan kurang daripada 250 mm ialah A pokok ghaf B pokok pain C pokok buluh D pokok maple BT ms. 41 13 Pada pendapat anda, apakah kelebihan hidupan liar dalam Foto 2? Foto 2 A Mampu mengharungi musim sejuk B Mampu hidup dalam air yang dalam C Mampu hidup tanpa air dalam tempoh lama D Mampu bertahan suhu yang panas hingga 36°C BT ms. 46 – 48 14 Apakah ciri iklim yang mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan semula jadi berikut? • Pokok caper • Pokok saltbushes A Timbunan salji yang banyak pada musim sejuk B Julat suhu tahunan adalah antara 17°C hingga 20°C C Hujan tahunan lebat, iaitu antara 1 000 mm hingga 2 000 mm D Musim sejuk berlangsung antara enam hingga lapan bulan BT ms. 41 15 Maklumat di bawah berkaitan dengan tumbuhan semula jadi di suatu kawasan. • Pokok kaktus • Pokok akasia • Pokok kurma Apakah jenis tanih yang menggalakkan pertumbuhan tumbuhan semula jadi tersebut? A Podzol B Latosol C Aridisols D Terra rossa BT ms. 39 PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 10 25/1/2024 1:29:26 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
11 Jawab semua soalan. Soalan 1 berkaitan dengan faktor persekitaran fizikal. BT ms. 32 – 37 Faktor persekitaran fizikal P Bentuk muka bumi Q R Rajah 1 1 (a) Lengkapkan maklumat yang bertanda P, Q dan R di bawah dengan tepat. TP P: Q: R: [3 markah] (b) Senaraikan tiga jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi yang terdapat di kawasan tanah tinggi. TP (i) (ii) (iii) [3 markah] (c) Nyatakan lokasi hutan paya air tawar mengikut negara seperti di bawah: TP Malaysia (i) (ii) Thailand (i) (ii) [4 markah] Bahagian B Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 3.2 Faktor-faktor Persekitaran Fizikal yang Mempengaruhi Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar 3.1 PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 11 25/1/2024 1:29:27 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
12 Soalan 2 berdasarkan jenis faktor tanih yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. BT ms. 38 Foto 1 2 (a) Namakan jenis tanih yang berikut. TP X: Y: [2 markah] (b) Nyatakan tiga jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi yang hidup subur di tanih jenis Y. TP (i) (ii) (iii) [3 markah] (c) Jelaskan bagaimana terhasilnya bahan organik dan bahan bukan organik dalam proses pembentukan pelbagai jenis tanih? TP [3 markah] (d) Mengapakah hidupan liar di kawasan bertanih X kurang aktif terutamanya pada waktu siang? KBAT Menilai TP [2 markah] X Y PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 12 25/1/2024 1:29:27 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
13 Soalan 3 berdasarkan peta berikut. BT ms. 43 – 44 U Lautan Alantik Lautan Hindi Lautan Antartik Lautan Artik Lautan Garisan Sartan Pasifik Garisan Khatulistiwa Garisan Jadi PETUNJUK Kawasan Monsun Tropika Peta 1 3 (a) Senaraikan dua buah negara yang mengalami iklim Monsun Tropika. TP (i) (ii) [2 markah] (b) Nyatakan secara ringkas ciri iklim Monsun Tropika. TP [4 markah] (c) Senaraikan dua contoh tumbuhan semula jadi yang terdapat di kawasan iklim Monsun Tropika. TP (i) (ii) [2 markah] (d) Senaraikan dua contoh hidupan liar yang terdapat di kawasan iklim Monsun Tropika. TP (i) (ii) [2 markah] Bahagian C Jawab semua soalan. 1 (a) Jelaskan bentuk muka bumi yang mempengaruhi kepelbagaian tumbuhan semula jadi dengan memberikan contoh yang sesuai. TP [6 markah] (b) Terangkan dua ciri tumbuhan semula jadi yang tumbuh di kawasan pinggir laut. TP [4 markah] 2 (a) Terangkan ciri utama iklim Siberia. TP [6 markah] (b) Pada pendapat anda, bagaimanakah hidupan liar seperti beruang kutub, serigala, harimau Siberia dan martens dapat menyesuaikan diri dengan kawasan yang beriklim sejuk? TP [4 markah] PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 13 25/1/2024 1:29:27 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
14 Jawab semua soalan. Jenis dan Taburan Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia 4.1 1 Peta 1 menunjukkan taburan tumbuh-tumbuhan semula jadi di Malaysia. U Peta 1 Apakah jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi di kawasan tersebut? A Hutan Pantai B Hutan Gunung C Hutan Paya Air Masin D Hutan Paya Air Tawar BT ms. 54 2 Apakah jenis hutan semula jadi yang dikaitkan dengan kawasan di bawah? Laut Matang Tasik Bera Rajah 1 A Hutan Paya B Hutan Pantai C Hutan Gunung D Hutan Hujan Tropika BT ms. 54 – 55 3 Mengapakah hujung daun tumbuhan semula jadi Hutan Hujan Tropika berbentuk tirus? A Memudahkan proses penghasilan oksigen B Mengelakkan kehilangan air secara mendadak C Memudahkan air hujan mengalir dengan cepat D Memudahkan proses pereputan daun selepas gugur BT ms. 56 4 Maklumat berikut tentang jenis pokok dan akar pokok di Hutan Paya Air Tawar. Pokok Jenis Akar Bintangor laut Akar udara Perupuk Akar pneumatofor Apakah fungsi kedua-dua jenis akar pokok tersebut? A Membantu menyerap udara B Berfungsi untuk pernafasan C Habitat pelbagai jenis burung D Menahan pokok daripada tumbang BT ms. 58 5 Foto 1 menunjukkan profil hutan montane atas. Foto 1 Apakah jenis pokok atau tumbuhan yang dikaitkan dengan profil hutan tersebut? I Pain II Liken III Langsuyar IV Low’s Buttercup A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 60 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia 4.2 6 Apakah kawasan yang boleh dikaitkan dengan kawasan berikut? Delta Labuk-Sugut A Tasik Chini B Gunung Jerai C Air Terjun Lasir D Pantai Tanjung Rhu BT ms. 63 Bahagian A 4 BAB Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia Tema: Geografi Fizikal PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 14 25/1/2024 1:29:27 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
15 7 Apakah faktor yang menggalakkan pertumbuhan Hutan Gunung? A Tanih laterit B Suhu kira-kira 18°C C Kawasan bersaliran baik D Pengaruh angin monsun BT ms. 63 8 Pokok kayu keras yang tinggi, berakar banir dan bersaiz besar biasanya terdapat di kawasan A paya gambut B tanah pamah C muara sungai D pinggir pantai BT ms. 61 Kepentingan Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia 4.3 9 Apakah kepentingan pewartaan taman negara seperti yang dinyatakan di bawah? • Taman Negara Bako, Sarawak • Taman Negara, Pahang A Membekalkan kayu-kayan B Sumber perubatan tradisional C Kawasan tadahan air untuk tasik D Mengekalkan keseimbangan ekosistem BT ms. 66 10 Apakah kepentingan tumbuh-tumbuhan semula jadi yang dikaitkan dengan maklumat di bawah? • Pegaga • Senduduk A Sumber perubatan B Sumber kayu balak C Habitat hidupan liar D Menakung air hujan BT ms. 67 11 Foto 2 menunjukkan barangan kraf tangan. Foto 2 Apakah bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan barangan tersebut? A Rotan B Buluh C Kayu balak D Daun mengkuang BT ms. 68 12 Maklumat berikut menerangkan kepentingan hutan sebagai Hutan bertindak sebagai span berongga yang menyerap air. A kawasan tadahan air hujan B kawasan habitat semula jadi fauna C pembekal ubat-ubatan semula jadi D elemen yang mengekalkan ekosistem BT ms. 66 Kesan Kegiatan Manusia terhadap Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia 4.4 13 Apakah agensi yang terlibat dalam pembangunan dan pemuliharaan hutan? A Sahabat Alam Malaysia (SAM) B Malaysian Nature Society (MNS) C Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) D Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) BT ms. 69 14 Apakah aktiviti yang dilaksanakan untuk memastikan spesies hutan tidak akan pupus? A Mewartakan taman negara B Mewujudkan hutan simpan kekal C Menjalankan penghutanan semula D Membanteras aktiviti pemburuan haram BT ms. 69 – 70 15 Apakah aktiviti yang dikategorikan sebagai kegiatan penyahhutanan? A Aktiviti pembalakan B Pembinaan empangan C Penanaman semula hutan D Pengisytiharan hutan kekal BT ms. 71 16 Foto 3 menunjukkan pembinaan kemudahan infrastruktur di lereng bukit. Foto 3 Apakah kesan aktiviti tersebut kepada alam sekitar? I Hakisan tanih giat berlaku II Kestabilan ekosistem pulih III Pembangunan hutan lebih baik IV Kawasan tadahan hujan terganggu A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BT ms. 71 – 72 PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 15 25/1/2024 1:29:27 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
16 Jawab semua soalan. Soalan 1 berdasarkan Peta 1 yang menunjukkan taburan tumbuh-tumbuhan semula jadi di Malaysia. BT ms. 54 – 60 P Q R U Peta 1 1 (a) Namakan tumbuh-tumbuhan semula jadi di lokasi berikut. TP P: Q: R: [3 markah] (b) Nyatakan tiga ciri hutan semula jadi yang bertanda P. TP (i) (ii) (iii) [3 markah] (c) Berikan dua jenis pokok yang tumbuh di hutan semula jadi Q. TP (i) (ii) [2 markah] (d) Mengapakah tumbuh-tumbuhan semula jadi dalam hutan R berbeza-beza? KBAT Menilai TP [2 markah] Bahagian B 4.1 Jenis dan Taburan Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi di Malaysia PT PT3 Geo Tg3 B3-B6 4th.indd 16 25/1/2024 1:29:27 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
J1 Praktis Topikal UASA Geografi Tingkatan 3 – Jawapan BAB 1 Jadual dan Graf BAHAGIAN B 1 (a) Eksport Getah Asli Malaysia dari Tahun 2017 hingga Tahun 2021 Tahun Eksport Getah Asli (‘000 tan metrik) 2017 616 2018 639 2019 631 2020 565 2021 653 [Maksimum: 6 markah] (b) Graf bar mudah [Maksimum: 8 markah] (c) F1 Graf bar mudah menunjukkan eksport getah asli Malaysia dari tahun 2017 hingga 2021 [1 m] F2 Pada tahun 2017 eksport getah asli Malaysia ialah 616 ribu tan metrik [1m] F3 Pada tahun 2018 eksport getah asli Malaysia meningkat kepada 639 ribu tan metrik [1m] F4 Pada tahun 2019 eksport getah asli Malaysia menurun sedikit kepada 631 ribu tan metrik [1m] F5 Pada tahun 2020 eksport getah asli Malaysia menurun dengan ketara kepada 565 ribu tan metrik [1 m] F6 Pada tahun 2021, eksport getah asli Malaysia meningkat semula kepada 653 ribu tan metrik [1 m] F7 Perbezaan ketara antara jumlah eksport ini didorong oleh pelbagai faktor termasuk pengeluaran, penggunaan domestik dan stok [1 m] F8 Malaysia sedang mengalami kekurangan stok sedia ada memandangkan negara kita masih memerlukan getah asli yang diimport daripada negara jiran [1m] [Maksimum: 6 markah] 2 (a) Nilai Import Makanan Malaysia dari Tahun 2018 hingga Tahun 2022 Tahun Nilai Import Makanan (RM Bilion) 2018 51 2019 52 2020 55 2021 64 2022 76 [Maksimum: 6 markah] (b) 10 20 30 40 50 60 70 80 2018 2019 2020 2021 2022 Nilai import makanan (RM bilion) Tahun Nilai Import Makanan Malaysia dari Tahun 2018 hingga 2022 [Maksimum: 8 markah] (c) F1 Graf garisan mudah menunjukkan nilai import makanan Malaysia dari tahun 2018 hingga tahun 2022 [1m] F2 Pada tahun 2018 nilai import makanan ialah RM51 bilion [1m] F3 Pada tahun 2019 meningkat sedikit kepada RM52 bilion [1m] F4 Pada tahun 2020 nilai import meningkat sedikit kepada RM55 bilion [1m] F5 Pada tahun 2021 nilai import makanan Malaysia terus menunjukkan trend meningkat, iaitu RM64 bilion [1m] F6 Pada tahun 2022 nilai import makanan Malaysia terus menunjukkan trend meningkat dengan ketara, iaitu RM76 bilion [1m] F7 Import makanan terus meningkat disebabkan permintaan semasa bahan makanan [1m] F8 Manakala penawaran bahan makanan pula terhad/ tidak mencukupi menampung permintaan semasa penduduk [1m] [Maksimum: 6 markah] Jawapan 100 200 300 400 500 600 700 Eksport getah asli (’000 tan metrik) Tahun PETUNJUK 2017 2018 2019 2020 2021 Eksport Getah Asli Malaysia dari Tahun 2017 hingga 2021 PT PT3 Geo Tg3 Jaw 4th.indd 1 25/1/2024 2:10:25 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.
Penerbit Ilmu Bakti Sdn. Bhd. (732516-M) 2024 J2 BAB 2 Carta Pai BAHAGIAN B 1 (a) Tujuan Perjalanan Pelancong Domestik ke Terengganu pada Tahun 2021 Tujuan Perjalanan Pelancong Domestik ke Terengganu Peratus (%) Melawat saudara-mara dan rakan 55.5 Percutian/mengisi masa lapang/ berehat 33.8 Membeli-belah 7.8 Urusan rasmi/pendidikan 2.1 Hiburan/menghadiri acara khas/ sukan 0.8 Jumlah 100 [Maksimum: 6 markah] (b) Carta pai: Tujuan Perjalanan Pelancong Domestik ke Terengganu pada Tahun 2021 Petunjuk Melawat saudara-mara dan rakan Membeli-belah Percutian/ mengisi masa lapang/ berehat Urusan rasmi/ pendidikan Hiburan/ menghadiri acara khas/ sukan 55.5% 33.8% 7.8% 2.1% 0.8% Saiz carta pai telah dikecilkan untuk tujuan penerbitan Tajuk (1m) Jejari (1m) Sudut sektor (5m) Petunjuk (1m) Peratus (%) (1m) [Maksimum : 8 markah] (c) F1 Carta pai menunjukkan peratus tujuan perjalanan pelancong domestik ke Terengganu pada tahun 2021 [1m] F2 Tujuan melawat saudara-mara dan rakan mencatatkan peratusan yang tertinggi, iaitu 55.5 % [1m] F3 Peratus kedua tertinggi ialah percutian/mengisi masa lapang/berehat, iaitu 33.8 % [1m] F4 Peratus ketiga tertinggi ialah membeli-belah, iaitu 7.8 % [1m] F5 Peratus keempat tertinggi ialah urusan rasmi/ pendidikan, iaitu 2.1 % [1m] F6 Peratus paling rendah ialah hiburan/menghadiri acara khas/sukan, iaitu hanya 0.8 % [1m] F7 Rumusannya, peratus tujuan melawat saudara mara dan rakan adalah tertinggi, iaitu 55.5 % manakala paling rendah ialah hiburan/ menghadiri acara khas/ sukan, iaitu hanya 0.8 % [1 m] [Maksimum: 6 markah] 2 (a) Peratus Eksport Biji Koko dan Produk-produk Koko Malaysia pada Tahun 2019 Eksport Produk Koko Peratus (%) Lemak koko 38.5 Serbuk koko 19.4 Coklat 17.3 Biji koko 16.2 Pes koko 7.5 Kek koko 1.1 Jumlah 100 [Maksimum: 6 markah] (b) Carta pai Peratus Eksport Biji Koko dan Produk-produk Koko Malaysia pada Tahun 2019 1.1% 38.5% 17.3% 19.4% 7.5% 16.2% Petunjuk Serbuk koko Lemak koko Coklat Biji koko Pes koko Kek koko Saiz carta pai telah dikecilkan untuk tujuan penerbitan Tajuk (1m) Jejari (1m) Sudut sektor (6m) Petunjuk (1m) Peratus (%) (1m) [Maksimum: 8 markah] (c) F1 Carta pai menunjukkan peratus eksport biji koko dan produk-produk koko Malaysia pada tahun 2019 [1m] F2 Eksport terdiri daripada lemak koko/serbuk koko/ coklat/ biji koko/ pes koko/ kek koko [1m] F3 Peratus eksport tertinggi ialah lemak koko, iaitu 38.5 % [1m] F4 Peratus eksport kedua tertinggi ialah sebuk koko, iaitu 19.4 % [1m] F5 Peratus eksport ketiga tertinggi ialah coklat, iaitu 17.3 % [1m] F6 Peratus eksport keempat tertinggi ialah biji koko, iaitu 16.2 % [1m] F7 Peratus eksport kelima tertinggi ialah pes koko, iaitu 7.5 % [1m] F8 Peratus eksport paling rendah ialah kek koko, iaitu hanya 1.1 % [1m] F9 Rumusannya peratus eksport tertinggi ialah lemak koko, iaitu 38.5 % manakala eksport paling rendah ialah kek koko, iaitu hanya 1.1 % [1m] [Maksimum: 6 markah] Pengaruh Persekitaran Fizikal terhadap Kepelbagaian Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar BAB 3 BAHAGIAN A 1 C 2 D 3 C 4 B 5 A 6 B 7 A 8 B 9 D 10 A 11 A 12 A 13 A 14 B 15 C PT PT3 Geo Tg3 Jaw 4th.indd 2 25/1/2024 2:10:25 PM PENERBIT ILMU BAKTI SDN. BHD.