The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.

E-Majalah
1. Zin Azlan Yaacob (269318)
2. Suzreen Sahaini (269301)
3. Surianti Abd Rahim (269417)
4. Abdul Razim Harun (237427)
5. Mohd Zulhilmi Mohd Anuar (250120)
6. Muhamad Afiq Yusoff (250125)
7. Siti Nurshafiqa Sha'arani (252413)

Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by eryiensahaini, 2021-04-15 12:37:55

E-MAJALAH CUTI

E-Majalah
1. Zin Azlan Yaacob (269318)
2. Suzreen Sahaini (269301)
3. Surianti Abd Rahim (269417)
4. Abdul Razim Harun (237427)
5. Mohd Zulhilmi Mohd Anuar (250120)
6. Muhamad Afiq Yusoff (250125)
7. Siti Nurshafiqa Sha'arani (252413)

Cuti
IInnssppiirraassii PPeerrccuuttiiaann aannddaa......
‘CdhkvaraelencaakmtIifN: ’

ITINERARI:
PERCUTIAN KELUARGA

KE PULAU PANGKOR
TIPS SUSUN BARANG

DALAM ‘Backpack’

10lokasi Percutian
selepas PKP

LAYARI INSTAGRAM UNTUK INFORMASI PERCUTIAN MENARIK

Kandungan 4

Utama 10
13
10 lokasi percutian selepas PKP 15
18
Itinerari

Perjalan keluarga ke Pulau Pangkor 3 hari 2 malam

Senarai semak barang (untuk percutian Last Minute)

Isu semasa

Red alarm Zoo Negara ketika PKPB!

Kreatif

Tidak perlu Check-in hotel, ubahsuai Rusa jadi Campervan

Sidang Editorial

Ketua Editor
ZIN AZLAN YAACOB

Editor
Abdul Razim Harun
Mohd Zulhilmi Mohd Anuar
Muhamad Afiq Yusoff
Siti Nurshafiqa Sha'arani

Editor Eksekutif
Suzreen Sahaini
Surianti Abd Rahim

Tinta Edi or

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat semua pembaca
dan kaki-kaki travel di Malaysia. Selamat menyambut Ramadhan
Al-mubarak pada tahun ini dan semoga segala amalan dan kebajik-
an serta kebaikkan yang kita lakukan akan diterima oleh Allah S.W.T
dan diberi ganjaran pahala disisiNya.

Anak muda menyiram kantan
Kantan dimasak dengan tenggiri
Bulan keberkatan bulan Ramadhan

Amalan dicari, pahala diberi.

Didalam mendepani cabaran penularan Virus pandemik Covid-19, kita perlulah berganding
bahu untuk memastikan segala SOP berkaitan didalam kehidupan kita ini di ikuti serta
dipatuhi. Walaupun perjalanan bagi merentas negeri masih tidak dapat dilakukan oleh rakyat
Malaysia bagi melakukan aktiviti pelancongan, namun kerajaan telah melonggarkan sedikit
bagi mereka yang tinggal di negeri-negeri yang masih berkuatkuasa Perintah Kawalan
Pergerakan Pemulihan (PKPP) ke negeri yang setaraf, namun masih perlu akur akan SOP
yang telah ditetapkan.

Bagi Edisi Khas, Majalah Cuti yang merupakan inspirasi percutian anda, kami akan
memfokuskan kepada galakan kegiatan pelancongan selepas waktu PKP nanti, namun
sebenarnya bagi mereka yang tinggal dikawasan PKPB ataupun PKPP, ianya merupakan
satu inspirasi yang boleh dilakukan bersama keluarga tercinta. Disamping itu juga, kami akan
membantu dengan bantuan initerari semasa pergi bercuti didalam tempoh yang sukar ini.

Sebagai usaha merancakkan kegiatan ekonomi berasaskan pelancongan ini, cadangan
serta ‘Guideline’ bagi rakyat Malaysia menjalankan kegiatan pelancongan setempat amatlah
digalakkan. Boleh kita lihat kepada aktiviti-aktiviti disekitar Lembah Klang, yang semakin
menggalakkan kepada peratusan tempahan tempahan hotel yang tidaklah begitu tinggi
namun memberi sedikit nafas kepada pengusaha-pengusaha perhotelan serta kawasan
pelancongan domestik.

Semoga dengan usaha kita bersama-sama mematuhi SOP serta kepatuhan kepada menja-
ga diri serta komuniti, kadar jangitan Covid-19 akan menurun dan dengan adanya Program
Vaksinasi Kebangsaan bagi Covid-19 ini akan memutuskan terus kadar jangkitan ini kepada
komuniti bukan hanya di Malaysia malah diseluruh dunia.

Akhir kata, semoga cabaran serta kesukaran yang dihadapi kita kini akan dipermudahkan
serta akan memulihkan sector pelancongan yang memberi sumbangan yang besar kepada
negara kita yang tercinta ini.

Salam Ramadhan kepada semua dari kami Majalah Cuti, sumber Inspirasi Percutian Anda.

Ketua Editor
Majalah Cuti
‘Sumber Inspirasi Anda’

3

Percutian selepas PKP:

10 Lokasi ini sesuai bawa keluarga
rehatkan minda

A nak-anak dan warga emas adalah insan yang paling terkesan ketika
Perintah Kawalan Prgerakan yang lalu ketika penularan COVID-19 di
negara. Mana tidaknya, mereka adalah insan yang perlu kekal dirumah
dan tidak dibenarkan untuk keluar sebarangan disebabkan mereka
menjadi golongan yang mudah dijangkiti.

Apabila fasa PKP, PKPB ataupun PKPP ini selesai dan diberikan sedikit kebebasan
untuk keluar dan merentas negeri, Nah! Inilah tempat yang sesuai untuk bawa
keluarga bercuti dan rehatkan sejenak minda. Ini 10 lokasi yang dicadangkan:-

1.Laman Warisan Kuala Lumpur Taman ini sebelum ini dikenali sebagai
Taman Tasik Perdana Terkenal dengan
Memasuki kawasan hijau di Taman keindahan lanskap semula jadi yang
Warisan Kuala Lumpur yang merangku- cukup mengagumkan dan merupakan
mi Taman Botani Perdana, pastinya tasik bekas lombong bijih timah ketika era
akan menyalurkan satu aura yang penjajahan British ini mempunyai kelua-
tenang dan semula jadi untuk dinikmati san kira-kira 68 hektar.
oleh pengunjungsama ada secara
berjalan kaki, menunggang motosikal Dibuka setiap hari dari jam 7 pagi hingga
mahupun memandu kereta. 8 malam, taman awam yang dibina sejak
131 tahun dahulu ini tidak pernah lengang
menerima kunjungan pelawat terutama
bagi mereka yang mengamalkan gaya
hidup aktif dan menghayati kehijauan
alam.

4

2. Sungai Congkak, hulu Langat

Merancang untuk percutian merentas
negeri setiap minggu pastinya akan
menelan kos yang tinggi apatah lagi
buat mereka yang sudah berkeluarga.
Apa kata kali ini, jimatkan poket dan
wang anda dengan memilih lokasi yang
lebih ringkas menerusi aktiviti berkelah
di Sungai Congkak.

Pelbagai aktiviti riadah dapat dilakukan Sungai Congkak, Hulu Langat

oleh pengunjung termasuk berkelah, Bagi kaki pancing, terdapat
kemudahan platform bagi memudahkan
berkhemah dan mandi-manda. aktiviti memancing di tasik dan
membolehkan pemancing untuk
Kunjungan ke Sungai Congkak juga meneroka kepelbagaian sepsis ikan
yang terdapat didalamnya. Selain itu,
tidak akan bosan kerana perjalanan terdapat beberapa lagi aktiviti yang
boleh dilakukan seperti berbasikal
untuk menuju ke lokasi ini akan mengelilingi tasik dan juga menikmati
suasana kehijauan lading dengan
menempuh laluan kampong yang kiri penuh redup serta mesra kanak-kanak.

dan kanannya menempatkan pelbagai

jenis jualan makanan mahupun

buah-buahan sesuai untuk bekalan ke

Sungai Congkak. Bagi yang

membawa keluarga, pelbagai

kemudahan telah disediakan seperti

tandas, surau dan taman permainan

untuk kanak-kanak beriadah sambal

menikmati suasana hijau yang semula

jadi.

3. Nafas Cube, MARDI Serdang Nafas Cube, MARDI Serdang

Nafas Cube adalah satu destinasi yang
menyediakan kumudahan bagi yang
gemarkan percutian santai yang singkat
dan pada hujung minggu. Kedudukan
lokasi ini adalah sangat strategic dan
berada didalam kawasan lading kajian
MARDI yang bakal menjanjikan
pemandangan penuh dengan kehijauan
dan sesuai buat pencinta alam semula
jadi.

5

4. Dash Box Hotel Cyberjaya Tiket dikenakan jika anda memilih untuk
menaiki trem keratapi untuk keatas
Tetamu yang menginap di Dash Box Bukit Melawati iaitu RM3 dewasa, RM2
Hotel Cyberjaya ini pasti akan merasa kanak-kanak. Perkhidmatan Tre mini
teruja dengan kemudahan kolam hanya beroperasi pada hujung minggu
renang yang terletak beberapa jarak dan cuti umum sahaja.
sahaja dari lokasi penginapan.
Kawasan peranginan ini menawarkan Namun jika anada mempunyai stamina
beberapa jenis pilihan penginapan yang yang tinggi dan tidak kisah berjalan kaki
menarik dan tersedia disini. naik keatas, tiada sebarang caj yang
dikenakan. Sementara pada hari beker-
Secara amnya, reka bentuk kawasan ja biasa, pengunjung boleh berjalan
peranginan ini tidak menggunakan 100 kaki atau menaiki kenderaan sendiri
peratus kabin sebagai daya tarikan naik keatas seihingga keatas puncak
utama, tetapi di Dash Box Hotel ini bukit. Antara aktiviti menarik yang boleh
menerapkan unsur-unsur seperti dilakukan di puncak Bukit Melawati
sebuah kabin yang asal. Konsep ialah dengan memberi makanan
penginapan disini yang begitu ceia dan kepada monyet ataupun bersiar-siar
meriah pasti menggembirakan seisi melihat kesan peninggalan sejarah.
keluarga disamping meninggalkan satu
kenangan yang indah dan menarik. 6. Pusat Konservasi Gajah
Kebangsaan Kuala Gandah,
5. Trem Kerata Api Bukit Lanchang Pahang.
Melawati
Bawa keluarga anda untuk melihat dan
Inginkan satu kelainan bagi keluarga memberi makanan kepada gajah-gajah
anda? Bawa seisi keluarga untuk secara lebih dekat yang terdapat di
menikmati pemandangan indah diatas Pusat Konservasi Kebangsaan Kuala
Bukit Melawati, Kuala Selangor. Bagi Gandah, Pahang. Para pengunjung
pengunjung yang menaiki kereta, tidak akan diberi kebenaran untuk memberi
perlu risau akan kawasan parker, gajah makan bahkan mereka akan
kerana telah disediakan ruang parker berpeluang untuk melihat anak gajah
percuma untuk pengunjung ang dating yang comel mandi di sungai.
menaiki kenderaan sendiri.

Tiada sebarang tiket masuk akan

dikenakan tetapi para pengunjung

boleh memberi sedikit dana dalam

bentuk wang ringgit dengan membeli

makanan gajah berupa buah-buahan

dan diberikan kepada gajah. Jadual

aktiviti adalah bermula seawall pukul 8

pagi sehingga jam 4 petang setiap hari.

Trem Kereta api, Bukit Melawati

6

7. Bersantai Dengar Alunan Tidak lengkap jia berada disini tanpa
Muzik Di The Symphony Walk, memotretkan gambar kenang
IOI City Mall Putrajaya kenangan berlatarkan pemandangan
rumput hijau ataupun bangunan Sultan
Aktiviti riadah yang mengujakan ini Abdul Samad yang telah di wartakan
semestinya dapat dirasai saat sebagai warisan Kebangsaan dan
berkunjung ke IOI City Mall Putrajaya. pernah suatu ketika dijadikan sebagai
Pusat membeli belah ini menyediakan mahkamah Agung.
aktiviti santai menyeronokkan bersama
keluarga antaranya menyaksikan Pada waktu malam pula ataupun pada
pertunjukkan air pancuran berirama di hujung minggu, lokasi ini tidak sunyi
The Symphony Walk berhampiran pintu dengan kehadiran ramai penduduk kota
masuk utama. Menariknya disekitar The bersiar-siar dan beriadah. Pelbagai
Symphony Walk itu, terdapat beberapa aktiviti boleh dilakukan disini, antaranya
tempat khusus untuk pengunjung bermain belon sabun, berbasikal
berehat sambal mendengar alunan ataupun bermain kasut roda.
muzik mengiringi pancuran air yang
cukup mendamaikan. 9. Taman Tasik Taiping, Perak

The Symphony Walk, IOI City Mall Merupakan sebuah tempat yang sangat
Putrajaya sinonim di Utara semenanjung
Malaysia. Dengan panorama tasik
8. Bersantai Di Dataran ‘cantik’ dan tertua di negara ini, bakal
Merdeka menjadikan seisi keluarga gembira dan
bahagia. Tasik ini merupakan bekas
lombong dan dicatatkan sebagai taman
riadah dan rekreasi pertama dibuka.

Berada di taman ini, pengunjung dapat
menikmati lanskap yang cantic, dihiasi
pokok-pokok berusia ratusan tahu
selain terdapat 10 kolam besar lengkap
dengan kemudahan tandas, laluan
berjoging dan pondok berehat.

Siapa tidak kenal Dataran Merdeka

Terletak berhadapan dengan

bangunan Sultan Abdul Samad yang

menjadi antara mercu tanda bandaraya

Kuala Lumpur dan juga Malaysia.

Taman Tasik Thaiping, Perak

7

10. Sungai Chiling, Selangor Sungai Chilling, Selangor

Apa yang menarik di Sungai Chiling ini?
Sebenarnya, ramai yag tidak tahu
bahawa sungai ini merupakan Santuari
Ikan Sungai Chiling dimana para
pengunjung boleh melakukan aktiviti
dengan ikan hidup, iaitu ikan tengas.
Aktiviti ini sangat sesuai dilakukan
bersama keluarga tercinta dan para
pengunjung tidak dibenarkan sama
sekali untuk memancing, atau
menangkap ikan untuk dibawa pulang.

Para pengunjung hanya dibenarkan
untuk membuat aktiviti memberi makan
kepada ikan, berenang bersama
ataupun membelai ikan tersebut. Lokasi
ini dibuka kepada pengunjung pada
setiap hari Jumat, sabtu dan Ahad
bermula jam 8 pagi hingga jam 6
petang.

Pencegahan covid-19
nasihat kepada pelancong yang menggunakan

Amalkan etika batuk Buang tisu yang telah 60º+
yang betul. Gunakan digunakan ke dalam tong
tisu jika batuk dan sampah bertutup atau beg Gunakan hand
plastik yang dibawa bersama. sanitizer selepas
bersin. batuk dan bersin.

Gunakan penutup Boleh minta
hidung dan mulut pemandu untuk buka
sekiranya bergejala
(demam, batuk dan tingkap jika perlu.

bersin).

Terbitan:
Kementerian Kesihatan Malaysia

8

Salam Ramadan 1442H

“Hai orang-orang yang beriman
diwajibkan ke atas kamu berpuasa

sebagaimana diwajibkan atas
orang-orang sebelum kamu

agar kamu bertaqwa”

(Al-Baqarah : 183)

Sentiasa amalkan cara
hidup sihat & norma baharu

sepanjang ramadan

Kementerian Kesihatan Malaysia HePiLI: Health Promotion in Learning Institutions

hepili.moh.gov.my Hepili Network Hepili hepili_official hepili_official

Pulau PangkorMItEinNerAaRriIKPerjalanan Keluarga Ke
3hari 2 malam pun dah puas.
Nah Itinerari sebagai rujukan!

ulau Pangkor adalah merupakan sebuah pulau yang terletak di
perairan Selat Melaka di Negeri Perak dan merupakan salah
satu destinasi pelancongan utama di Malaysia. KedAudukan
Pulau ini sangat strategik buat mereka yang ingin bercuti ke

Sebenarnya pulau ini boleh Disebabkan itu, Pulau Pangkor
diteroka dengan melawat ke masih lagi relevan untuk menjadi
semua tempat tarikan di pilihan ramai untuk bercuti
Pangkor dalam masa setengah bersama keluarga atau sahabat
hari sahaja. Jadi jika kita tidak karib.
puas, boleh ulang kembali ke Ikuti perkongsian keluarga ini ke
lokasi tersebut jika Pulau Pangkor untuk perjalanan
mempunyai lebih masa. Bersama Keluarga.

10

HARI PERTAMA :
• Bertolak Ke Lumut
• Singgah makan tengahari di Restoran D’Warisan, Lumut. Menu nasi campur dan
beraneka lauk-pauk
• Bertolak ke Jeti Marina ( Senang parking dan jarak perjalanan naik Feri ke Pulau
Pangkor lebih dekat-10 ke 15 minit sahaja ).
• Parking di Jeti Marina untuk 3 hari 2 malam (Rm 54 satu kereta). Satu hari Rm 18.
• Beli tiket. Sebelum beli tiket sila buat online booking terlebih dahulu. Nak isi on the
spot pun boleh, tapi nanti kelam kabut pulak. Kena isi nama dan no ad pengenalan.
Automatic akan keluar harga.
• TIKET pergi balik. (Rm14: Dewasa / Rm5: Kanak-kanak bawah 12 tahun / Bagi
kanak-kanak 3 tahun ke bawah adalah Percuma) .
• Tunjuk booking no. masa beli tiket
• Kami 10 Orang jadi sewa van terus sebab senang kami nak bergerak. Pada siapa
minat nak ronda pulau guna motosikal, pun boleh sewa motorsikal tapi kena cekap sikit
sebab jalan kat Pulau Pangkor ni berbukit-bukit.
• Daftar masuk Pangkor Sandy Beach Resort area Pasir Bogak. 5 minit je perjalanan
dari Jeti. Kolam renang cantik dan hotel pula tepi pantai. Siap ada sarapan. Tapi yang
bestnya, buka je pintu dah ada kolam renang. Berbaloi menginap dekat hotel ini dan
tambahan pula bawa anak-anak kecil.
• Beli coklat untuk makan-makan dekat hotel di CK Duty Free.
• Rehat
• Mandi kolam dan main pasir dekat pantai

11

HARI KEDUA:
• Sarapan
• Jelajah Pulau-pulau. Boat tour pergi tengok Teluk Monyet, Pulau Mentangor dan
Pulau Giam. Kami tak dapat nak snorkeling masa ini disebabkan factor ombak yang
kuat.
• Jadi kami hanya mandi-mandi dekat Pulau Giam je la.
• Balik hotel terus cari burger sebab lapar. Penangan mandi laut!
• Santai-santai di hotel (sambung mandi Kolam dan pantai)
• Makan tengahari dekat Kedai E Mat Isa sebelah Masjid Teluk Raja Bayang.
• Pusing Pulau Pangkor dan wajib pergi Kota Belanda dan Masjid Terapung.
• ‘Shoping’ lagi coklat dekat CK Duty Free. Sempat la beli coklat kisses, Daim, Kinder
Bueno, Ferrero Rocher. Semua ni wajib beli.
• Santai petang dekat kolm di Hotel
• Makan Malam di Daddy’s Café.
• Sambutan hari lahir adik bongsu dan buat kejutan
dekat dia. Gubahan majlis terkejut ni sangat cantik.
• Makanan pun boleh tempeh siap-siap. Makanan
memang terbaik. Tip Top! Puas hati dan semua
makanan laut segar

HARI KETIGA:
• Sarapan
• Mandi di Kolam renang dan pantai
• Daftar keluar Hotel
• Makan tengahari dekat HAsnah Corner Pulau Pangkor.
• Bertolak balik.
• Jadi kaluar pergi ke Pulau Pangkor 3 hari dan 2 malam,
masa lalu dekat kastam terus sahaja lalu tanpa dike-
nakan cukai. Sila simpan tiket masa pergi sebab kastam
akan tengok tiket masa pergi sahaja. Masa balik juga
jangan lewat sebab takut terlepas bot.

12

Senarai semak barangTravEleemleenrt'ssSets
untuk persiapan ‘Last Minute’
Pakaian
Peralatan Mandian

Tudung / topi Shampoo / Pelembab
Blouse
T-shirt Sabun mandi
Skirt Deodorant
Seluar
Cardigan / Jacket Sikat rambut
Baju tidur Sabun Faminin
Baju / Seluar dalam Makeup / Skincare
Stokin Berus gigi / ubat gigi
Kasut Floss
Selipar Pengering rambut
Cermin mata Klip / getah rambut
Jam Vitamin
Perhiasan diri Senitasi tangan

Barangan �n�

Passport Laptop
Payung
Boarding pass Botol air
Tisu
Kad kredit / wang tunai Bantal travel
Telefon bimbit Gula-gula
Tablet / iPad
Headphone
Kamera

13

LANGKAH PENCEGAHAN COVID-19
DI PUSAT BELI-BELAH

Pemilik premis perlu kerap melakukan
nyahkuman / disinfeksi permukaan yang
mudah dicemari kuman seperti:

1. Eskalator & Susur Tangan
2. Troli
3. Tombol Pintu
4. Butang Lif

Basuh tangan dengan sabun
dan air atau hand sanitizer.

Jarakkan diri sejauh satu (1)
meter sekiranya bergejala
dan nampak orang
bergejala.

Pakai penutup
mulut dan

hidung (mask)
jika bergejala.

Zoo Negara

perlukan bantuan ketika PKP

Tabung Kecemasan Hanya Bertahan Untuk 3 Bulan Sahaja

Z oo Negara kini kembali berdepan krisis kewangan yang teruk susulan terkesan
dengan gelombang ketiga Covid-19 dinegara ini yang menyaksikan
pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), dengan tabung
kecemasan hanya mampu untuk bertahan kira-kira tiga bulan sahaja lagi.

Penutupan operasi susulan PKP dan mula menunjukkan momentum
pendapatan yang agak memuaskan
juga PKPB menyebabkan pihak sejak pelaksanaan Perintah Kawalan
Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada Jun
pengurusan Zoo Negara mengalami lalu denga merekodkan pendapatan
sebanyak RM450,000, Julai Rm1 Juta,
kemerosotan pendapatan dan Ogos RM1.3 Juta dan September
dengan kutipan RM850,000. Namun
menjadikan mereka mengalami pada bulan Oktober lpas, kita hanya
memperoleh RM150,000.
kesukaran didalam usaha menampung
Pada fasa awal pelaksanaan Perintah
kos operasi yang secara purata Kawalan Pergerakan (PKP), sumbangan
daripada pelbagai lapisan masyarakat
mencecah RM 1 juta sebulan. Kos termasuk melalui kempen Adopt an
Animal telah membantu menampung
bulanan itu meliputi pembayaran gaji perbelanjaan dan pengurusan kira-kira
5,137 spesimen daripada 476 spesis
kakitangan berjumlah RM400,000 mamalia, burung, reptilian, ambifia dan
ikan yang menghuni kawasan seluas 110
sebulan, keperluan makanan hektar itu.

Rm350,000 serta bil elektrik dan air

sebanyak RM180,000.

Pengarah Zoologi, Veterinar dan Pusat
Konservasi Giant Panda Zoo Negara, Dr
Mat Naim Ramli menjelaskan Zoo
Negara yang diuruskan oleh Malaysian
Zoological Society, pada awalnya sudah

15

Berhubung kenyataan sesetengah Cuma bermula PKPB yang bermula 14
pihak yang mempertikaikan tentang Oktober 2020 yang lepas, masih belum
dana RM1. Juta yang disalurkan oleh ada lagi bantuan yang diterima.
kerajaan pada April lepas, Dr Mat Naim Mungkin kerajaan dalam perancangan
Ramli menegaskan bahawa dana berdasarkan kaedah bersesuaian akan
tersebut hanya mampu menampung terus membantu pengurusan zoo di
kos operasi selama sebulan. Malaysia yang amat terkesan dengan
Perbelanjaan dana itu termasuk penutupan operasi secara berterusan
didalam membayar premium insurans ini memandangkan kos yang perlu
tahunan panda, skop operasi kebajikan ditanggung adalah tinggi.
haiwan seperti makanan, ubatan dan
pencegahan penyakit. Zoo Negara amat mengalu-alukan sum-
bangan daripada mana-mana pihak
Ketika gelombang pertama Covid-19 untuk membantu Zoo Negara dan
mereka yang berhasrat berbuat demiki-
yang lepas, kerajaan telah membantu an boleh melayari laman sesawang Zoo
Negara https://www.zoonegaramalay-
Zoo Negara dan zoo-zoo lain diseluruh sia.my/adopt.html untuk maklumat
lanjut.
negara bagi meneruskan operasi

mereka berikutan ketiadaan

pengunjung akibat pelaksanaan PKP.

Zoo Negara

16



Tak Perlu Check In Hotel,

LLeellaakkii IInnii PPiilliihh UUbbaahh SSuuaaii VVaann RRuussaa JJaaddii CCaammppeerrVVaann..
IIssii MMaassaa HHuujjuunngg MMiinngggguu CCaammppiinngg DDeennggaann KKeelluuaarrggaa.. MMuurraahh && JJiimmaatt!!

M engambil kesempatan bercuti bersama keluarga tetapi dengan cara lebih
menyeronokkan. Tidak perlu check-in di hotel mewah sebaliknya lelaki ini
memilih gaya bercuti dengan hanya menaiki campervan.

Jika sebelum ini dia yang menggunakan bagi memudahkan hidup beliau dan
nama Journalist On Campervan di laman keluarga untuk membuat trip camping
social mempunyai Campervan Inokom bersama-sama.
Permas tetapi menjualnya kepada orang
lain. Proses mengubah suai memakan masa
selama sebulan lebih dibengkel dengan
Faktor utama bagi menjualnya adalah pengubahan dilakukan dengan
kerana tidak dapat memanfaatkannya meletakkan baby plat mat wooden
disebabkan terlalu sibuk dengan tuntutan design pada lantai van,pemasangan
kerja serta cuti yang terhad. kipas, dapur DIY, meletakkan kotak,
roofrack dan juga diberi wajah baru
Untuk digunakan sebagai pengangkutan dengan warna yang sesuai pada badan
utama untuk berulang alik ketempat kerja van Rusa beliau.
juga sangat tidak praktikal disebabkan
saiznya yang sangat besar dan Selesai sahaja proses ubah suai selama
menyukarkan untuk mencari kawasan sebulan lebih, dia mengambil peluang
parkir yang sesuai. dengan membawa keluarga untuk pergi
berkhemah dikawasan sekitar.
Dengan pengalaman yang sedia ada,
beliau telah mengubah suai sebuah Van Agak mudah dan selesa dengan adanya
Perodua Rusa, yang mempunyai saiz Camperrusa ini, yang boleh digunakan
yang lebih kecil dan praktikal. Disamping pada bila-bila masa sahaja bersama
keluarga tercinta.

18

Koleksi gambar CamperVan

19

PROMOSI
PERCUTIAN

tawaran terhad..!

TAWARAN ISTIMEWA

PAKEJ PERCUTIAN SELEPAS PKP

03-61859830


Click to View FlipBook Version
Previous Book
Archer Hotels Capital_RFP_Artelia 15.04.2021 (1)
Next Book
JOURNAL DR. PAU KEE (3)