The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.
Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by Leutrim Luma, 2019-11-21 14:24:35

Kercnimet nga internetit

Kercnimet nga internetit

Tema: Kerkimi I informacionit ne internet

Gjimnazi “Ulpiana” Lipjan

Prof: Njesia mesimore: Klasa
Leutrim Luma Kërcënimet nga interneti
XI
20.11.2019

Kërcënimet nga interneti

• Web-i është shndërruar në vegël me të preferuar të 2

krimineleve dhe krimeve përmes internetit
(cybercrime) ka marr përmasa brengosëse.

• Format me te shpeshta te internet-krimit janë:
• Vjedhja e identitetit
• Mashtrimi
• Spiunimi etj.

20.11.2019

Këto aktivitete realizohen përmes atakimeve dhe infektimeve të
kompjuterëve me virus, kode programore të dëmshme, trojan etj.

• Viruset janë programe kompjuterike te cilët mund te shumohen

vetvetiu dhe te infektojnë kompjuterët,viruset mund te shpërndahen
(përmes ekzekutimi te kodit ) nga një kompjuter në një kompjuter
tjetër pemës internetit, e-mail-it, USB, CD, DVD, dhe rrjetit.

20.11.2019 3

• Malware paraqesin software keqdashës te dizajnuar ashtu qe e infiltrojnë

një sistem kompjuterik pa “lejen” e përdoruesit.

• Malware përfshin:
• Krimbat (Worm)
• Trojanet
• Spyware

20.11.2019 4

Krimbat (Worm)

• Përdorin rrjetin kompjuterik për të dërguar kopje te vetvetes ne kompjuter

tjetër dhe pa pasur nevojë për interaksion te shfrytëzuesve.

• Krimbat zakonisht shkaktojnë telashe në rrjetin e kompjuterëve e ne

shumicën e rasteve e ngadalësojnë rrjetin, për deri sa viruset i modifikojnë,

prishin dhe fshin shënimet.

20.11.2019 5

Trojan-et

• Trojan-et janë dizajnuar për te lejuar hakerëve

qasje nga distanca në sistemet kompjuterike
te infektuara.

• Pas instalimit te trojaneve, hakerët mund ta

zotërojnë tërësisht një sistem kompjuterik dhe
nga ai te vjedhin shënime, përgjojnë e të tjerë.

20.11.2019 6

• Spyware janë malware (Software keqdashës)

qe instalohen ne pc dhe shërbejnë për qëllime

spiunazhi.

• Spyware eshte nje program, i cili pa dijenin

dhe pelqimin e shfrytzuesit i vezhgon dhe

regjistron zakonet e navigimit te tij.

• Zakonisht, keto informata transformohen tek

prodhuesit dhe ruhen ne bazat e te dhenave

per t’u analizuar ose transferuar tek pala e

tret.

Spyware • Spyware deporton ne kompjuterin tuaj

permes trojaneve, e-mail-ve ne formatin

HTML, reklamave te ndryshme ose gjate

shkarkimit te softuerit. 20.11.2019 7

Ngacmimet dhe mobimi

• Një forme tjetër keqpërdorimi të mjeteve bash kohore komunikuese

(Internetit, telefonave mobile etj.) janë ngacmime apo kërcënime.

• Ngacmimet përmes internetit mund të jenë të formave më të ”buta”,

si p.sh Dërgimi i E-mail-ave te pa dëshirueshëm kundër kërkesës tuaj
për te mos ju trazuar më tej, por mund te përmbaja dhe kërcënime,
përmbajtje seksuale, tone raciste etj.

20.11.2019 8

• Një forme tjetër është përdorimi i identiteti te vjedhur për te

publikuar informata ne forme te ndryshme online me qellim

te krijimit te imazhit te keqe dhe te gabuar për një person.

• Statistikat e fundit përgatitur nga Safe.org, tregojnë që:

• 42% e fëmijëve janë ngacmuar gjate shfrytëzimit te

internetit.

• 35% janë kërcënuar.
• 21% kane pranuar e-mail ose mesazhe tjera ngacmuese.
• 58% e fëmijëve nuk i kanë njoftuar prindërit e tyre lidhur më

ketë ngjarje.

20.11.2019 9

• Andaj, një kujdes i veçantë duhet treguar me rastin e shfrytëzimit te internetit

nga fëmijët e moshës jo madhore.

• Gjithsesi, prindërit, edukatoret, kompanitë qe ofrojnë shërbime të internetit do

të duhej te ndërmerrnin masa parandaluese me qellim te mbrojtjes se te miturve

nga abuzimet dhe kërcënimet që mund te vijnë nga shfrytëzimi i internetit.

• Një mënyrë shumë efikase është edhe përdorimi I softuerëve te quajtur

“Parental Control”, me ndihme e të cilëve prindërit mund te konfigurojnë kohen

e shfrytëzimit të internetit, ueb faqet e lejuara si dhe te regjistrojnë gjurmët e

fëmijëve të tyre në internet.

20.11.2019 10

20.11.2019 11

20.11.2019 12

11/20/2019 13

11/20/201 14
9


Click to View FlipBook Version