The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.

PL BM P5L6 Fraction Word Problems (Recap) WS

Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by admin, 2022-07-07 03:20:25

PL BM P5L6 Fraction Word Problems (Recap) WS

PL BM P5L6 Fraction Word Problems (Recap) WS

Primary 5

Boost! Math

Name Multiplication and Division of Fractions (Recap) (Lesson 6)
Tutor Multiplication and Division of Fractions (Recap) (Lesson 6)
Topic

Primary 5: Boost! Math

3 Basic Types of Word Problems involving Fractions

(1) Fractions of a Whole
Sammy read 512of a book on Monday. He read 1 o2f the book on Tuesday. What
fraction of the book did he read?

5 + 1 = 5 + 6
12 2 12 12

= 11

12

He read 1112of the book.

(2) Fractions of a Part

Sammy read 512of a book on Monday. On Tuesday, he read 1 o2f what he read on
Monday. What fraction of the book did he read?

1 x5 = 5 (Fraction of the book read on Tuesday)
2 12 24

5 + 5 = 10 + 5

12 24 24 24

= 15
24

He read 15 of the book.
24

(3) Remainder Concept
Sammy read 5 of a book on Monday. He read 1 of the remainder on Tuesday.
12 2
What fraction of the book did he read?

1- 5 = 7 (remainder)
12 12

1 x7 = 7 (Fraction of book read on Tuesday)
2 12 24

5 7 10 7

12+24=24+24

=17

24

He read 17 of the book.
24
1

Primary 5: Boost! Math

1. 9Lena completed 1 of a jigsaw puzzle in the first hour. She completed 14of the jigsaw
in the next hour.
(a) What fraction of the jigsaw puzzle did she complete?
(b) What fraction of the jigsaw puzzle was not complete?

2. Raju ran 7 km. Ali ran 1 km more than Raju. Ans: (a)
94 (b)

(a) How far didAli run?

(b) How far did both boys run?

Ans: (a) 2
(b)

Primary 5: Boost! Math

3. 5Fionabought 1 2 kg of flour. She used 13of the flour to bake a cake.
She used the rest to bake some pies.
(a) How much flour did she use to bake the cake?
(b) How much flour did she use to bake the pies? Leave your answer in kg.

Ans: (a)

(b)

4. 5Julie bought 1 4 ℓ of milk. She drank 13of the milk in the morning and 12of the
remainder in the afternoon.
(a) How much milk did she drink in the afternoon?
(b) How much milk did she have left?

Ans: (a) 3
(b)

Primary 5: Boost! Math

5. 5Amygave 2 of her stickers to Betty and 13to Candy. She had 20 stickers left.
(a) How many stickers did she have at first?
(b) How many stickers did she gave away?

Ans: (a)

(b)

6. 9Kenny read 4 of a book in the morning. He read 13of the book in the afternoon.
He had 50 pages left to read.
(a) What fraction of the book was read?
(b) How many pages were there in the book?

Ans: (a) 4
(b)

Primary 5: Boost! Math

7. Lena bought 1 as many pink beads as blue beads. She bought 23as many red
4

beads as blue beads. She had 322 beads altogether.

(a) Which coloured beads did she buy the least?
(b) How many bags of 12 such coloured beads did she have?

Ans: (a)
(b)

8. Derrick bought 2 as many apples as oranges. He bought 45as many oranges as
3
pears. He bought 42 more pears than oranges. He packed the same kind of fruit into

boxes of 5.

(a) How many fruits did he buy altogether?
(b) How many fruits were not packed?

Ans: (a) 5
(b)

Primary 5: Boost! Math

9. Sam collected 4 as many Among Us cards as Squid game cards. He collected 16as
5
many Pokémon cards asAmong Us cards. He had 4 fewer Pokémon cards than

Among Us cards. He put the same kind of cards into packets of 8.

How many packs of cards did he have?

Ans:

10. Mrs Bala baked 240 buns. 2 of the buns were curry buns. 1 of the remaining buns
56

were sardine buns and the rest were coconut buns.
(a) What fraction of the buns she baked were coconut buns?
(b) How many of each type of buns did she bake?

Ans: (a) curry buns, , sardine buns, 6coconut buns
(b)

Primary 5: Boost! Math

11. Josie had some markers. 5 of the markers were blue and the rest were black. She
6

gave away 2 of the markers. 1 of the markers given away were black. She had 16
3 4

blue markers left.

(a) What fraction of markers were left?

(b) How many black markers were left?

(c) How many blue markers did she have at first?

Ans: (a)

(b)

(c)
12. Mr Ang, Mr Beh and Mr Chan had a total of $2700. Mr Ang gave 4 1of his money to

Mr Beh. Mr Beh then gave 13 of his money to Mr Chan. They had the same amount of
money in the end. How much money did Mr Ang have at first?

Ans:

7


Click to View FlipBook Version
Previous Book
PL BM P5L7 Fun with Math WS
Next Book
PL BM P5L9 Whole Numbers WS