The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.
Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by PENERBITAN PELANGI SDN BHD, 2024-04-17 04:09:14

Get Ready UASA KSSM Sejarah Tingkatan 1

Harga - WM: RM7.65 EM: RM7.95

1 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 1. Apakah perkataan Yunani yang merujuk kepada sejarah? SP 1.1.1 TP 1 A Civitas B Historia C Syajaratun D Archeology 2. Apakah pengertian sejarah mengikut pandangan Ibn Khaldun? SP 1.1.2 TP 2 I Masyarakat manusia II Pengkajian rekod masa lalu III Persoalan tentang kehidupan IV Perubahan pada sifat masyarakat A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 3. Apakah karya yang ditulis oleh Herodotus? SP 1.1.2 TP 1 A Muqaddimah B What is History? C The Persian War D Pengertian Sejarah 4. Apakah pengertian sejarah mengikut pandangan tokoh berikut? SP 1.1.2 TP 2 Khoo Kay Kim A Ibu kepada semua bidang B Interaksi sejarawan dengan fakta C Perubahan pada sifat masyarakat D Penceritaan berkaitan dengan tindakan manusia 5. Apakah yang dimaksudkan dengan abad? A Zaman kegelapan SP 1.1.3 TP 1 B Jangka masa 100 tahun C Tempoh masa 10 tahun D Zaman 1 000 tahun dahulu 6. Mengapakah sumber sejarah berikut diklasifikasikan sebagai sumber primer? SP 1.1.4 TP 3 • Fosil • Batu bersurat A Bersifat asli B Mudah dikaji C Disimpan di muzium D Berasaskan kajian saintifik 7. Gambar berikut merujuk kepada sumber sejarah. SP 1.1.4 TP 3 Loceng gangsa Apakah kepentingan sumber tersebut? I Menjadi bukti II Membuat cerita III Mengesahkan mitos IV Menyalurkan maklumat A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV BAB 1 Skor 60 Tarikh : 1 Mengenali Sejarah UASA Ujian Bahagian A


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 1 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 2 Ujian 1 8. Jika anda ingin membuat satu kajian tentang asal usul nama sebuah kampung, apakah kaedah yang paling sesuai digunakan?  SP 1.1.5 TP 3 1.1.5 A Lisan C Arkeologi B Bertulis D Kajian saintifik 9. Dialog berikut berkaitan dengan perbezaan tafsiran dalam sejarah. SP 1.1.6 TP 2 1 Kedatangan kuasa Barat ke Tanah Melayu untuk mengaut keuntungan. Kuasa Barat datang ke Tanah Melayu untuk menangani huru-hara. Sejarawan tempatan Sejarawan Barat Mengapakah wujud perbezaan tafsiran? I Perbezaan ideologi II Kekurangan maklumat III Fakta yang mengelirukan IV Pandangan yang berlainan A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10. Apakah tujuan kita mempelajari sejarah?  I Mengambil iktibar SP 1.1.7 TP 2 II Memupuk patriotisme III Membenci kuasa asing IV Mengukuhkan perkauman A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV Bahagian B Maklumat berikut berkaitan dengan sejarah.  SP 1.1.1 11.1.1 Sejarah bermaksud menyiasat atau inkuiri, ilmu yang diperoleh melalui kaedah penyiasatan. Sejarah adalah penemuan, pengumpulan, pengurusan, dan persembahan maklumat terhadap peristiwa silam atau lampau. Sejarah juga bermaksud tempoh masa yang lalu selepas catatan penulisan telah dicipta. Ilmuwan yang menulis mengenai sejarah dipanggil sejarawan. Sejarah juga adalah satu medan penyelidikan yang menggunakan suatu naratif atau pengisahan untuk memeriksa dan menganalisa turutan peristiwa serta menyiasat secara objektif sebab dan akibat sesuatu peristiwa. Sumber: https://ms.wikipedia.org/wiki/Sejarah 1. (a) Nyatakan maksud sejarah berdasarkan Kamus Dewan. TP 2 [3 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 1 3 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 1 (b) Jelaskan pengertian sejarah dalam bahasa Inggeris. TP 2 [3 markah] (c) Terdapat segelintir warganegara Malaysia yang tidak mengetahui sejarah negara. Apakah cadangan anda untuk mengelakkan daripada menjadi “Buta Sejarah”? [4 markah] Gambar berikut menunjukkan sejarawan terkenal.  SP 1.1.2 1 Herodotus Ibn Khaldun 2. (a) Nyatakan pengertian sejarah secara umum. TP 2 [2 markah] (b) Jelaskan pengertian sejarah mengikut pendapat sejarawan berikut. TP 2 (i) Herodotus (ii) Ibn Khaldun [4 markah] (c) Berdasarkan pengetahuan anda, apakah tugas sejarawan? [4 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 1 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 4 Ujian 1 Gambar berikut menunjukkan sumber sejarah.  SP 1.1.4 1 1.1.4 3. (a) Nyatakan tiga ciri sumber sejarah tersebut. TP 2 (i) (ii) (iii) [3 markah] (b) Senaraikan tiga contoh sumber primer. TP 2 (i) (ii) (iii) [3 markah] (c) Pada pendapat anda, bagaimanakah cara untuk memulihara dan memelihara sumber sejarah negara? [4 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 1 5 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 1 Bahagian C Gambar berikut menunjukkan sumber sejarah. SP 1.1.4 Sumber primer Sumber sekunder 1. (a) Jelaskan mengenai kedua-dua sumber tersebut. TP 3 [4 markah] (b) Berdasarkan gambar, bandingkan ciri-ciri sumber sejarah berikut. TP 3 Loceng gangsa Candi Lembah Bujang [8 markah] (c) Pada pendapat anda, apakah kepentingan sumber sekunder kepada sejarawan? [8 markah] Terdapat tiga kaedah yang digunakan oleh sejarawan semasa melakukan penyelidikan, iaitu kaedah bertulis, kaedah lisan dan kaedah arkeologi. SP 1.1.5 2. (a) Jelaskan maksud kaedah penyelidikan lisan. TP 2 [4 markah] (b) Jelaskan tiga tahap dalam kaedah lisan. TP 3 [8 markah] (c) Pada pendapat anda, apakah kepentingan mempelajari sejarah? [8 markah]


© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 6 1. Apakah bidang ilmu yang membantu kita membuat penyelidikan tentang perubahan yang berlaku terhadap bumi? I Fizik SP 2.1.1 TP 2 II Geologi III Biologi IV Epigrafi A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 2. Maklumat berikut merujuk kepada bentuk fizikal bumi. SP 2.1.1 TP 2 • Kawasan air masin. • Meliputi 71 peratus bentuk muka bumi. Apakah bentuk fizikal bumi tersebut? A Teluk C Sungai B Selat D Lautan 3. Antara berikut, yang manakah merupakan benua? SP 2.1.1 TP 2 A Asia C Pasifik B Artik D Atlantik 4. Maklumat berikut merujuk kepada tahap dalam Zaman Air Batu. SP 2.1.2 TP 3 • Berlaku antara 23 juta hingga 5 juta tahun dahulu. • Mamalia telah wujud dan berkembang di bumi. Apakah tahap tersebut? A Miosen B Holosen C Pliosen D Pleistosen 5. Rajah berikut menunjukkan garis masa Zaman Air Batu. SP 2.1.3 TP 3 Miosen X Y Holosen Apakah X dan Y? X Y A Jurasik Pleistosen B Pliosen Pleistosen C Paleolitik Neolitik D Jurasik Pleistosen 6. Haiwan berikut hidup pada 25 juta tahun dahulu. SP 2.1.3 TP 2 Apakah haiwan tersebut? A Sloth B Dipterus C Diatryma D Stegosaurus 7. Apakah ciri-ciri Zaman Air Batu Akhir? I Paras air laut rendah SP 2.1.4 TP 2 II Pembentukan daratan III Suhu dunia panas dan kering IV Permukaan air laut membeku A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV BAB 2 Skor 60 Tarikh : 2 Zaman Air Batu UASA Ujian Bahagian A


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 2 7 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 2 8. Apakah kesan kecairan air batu? A Paras air laut rendah SP 2.1.5 TP 2 B Peningkatan suhu bumi C Pembentukan tasik air tawar D Permukaan air laut membeku 9. Apakah kesan perubahan iklim kepada kehidupan manusia? SP 2.1.5 TP 2 I Kekal menetap II Tinggal di tanah tinggi III Berhijrah ke tempat baharu IV Menyesuaikan dengan aktiviti harian A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10. Apakah ciri-ciri manusia yang tinggal di rantau Asia Tenggara khususnya di Pentas Sunda? SP 2.1.5 TP 2 A Berbeza budaya B Berpindah-randah C Berkongsi bahasa yang sama D Berubah menjadi masyarakat baharu Bahagian B Maklumat berikut tentang dunia. SP 2.1.1 Dunia merupakan bumi tempat tinggal manusia dan berjuta-juta hidupan yang lain. Bumi pada hari ini telah melalui pelbagai perubahan yang memberikan kesan terhadap rupa bentuk fizikal, iklim, cuaca, hidupan yang ada dan kedalaman lautan. 1. (a) Bagaimanakah manusia mengetahui sejarah yang berlaku kepada bumi? TP 2 [3 markah] (b) Nyatakan pembentukan fizikal bumi pada tempoh masa berikut. TP 2 (i) 650 juta tahun (ii) 390 juta tahun (iii) 195 juta tahun [3 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 2 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 8 Ujian 2 (c) Hari Bumi disambut pada 22 April setiap tahun. Cadangkan aktiviti untuk sambutan Hari Bumi. [4 markah] Zaman Air Batu merupakan garis masa geologi yang menunjukkan suhu bumi menurun pada tahap membeku dalam jangka masa yang lama. SP 2.1.2 2. (a) Nyatakan tahap Zaman Air Batu. TP 2 [3 markah] (b) Terangkan kemajuan yang dicapai oleh manusia pada Zaman Holosen. TP 3 [3 markah] (c) Apakah cabaran yang dihadapi oleh manusia yang hidup pada Zaman Air Batu? [4 markah] Zaman Air Batu merangkumi kepada empat tahap zaman. SP 2.1.3 3. (a) Lengkapkan garis masa Zaman Air Batu berikut. TP 2 (i) 23 juta hingga 5 juta tahun: (ii) 5.3 juta hingga 2.6 juta tahun: (iii) 2.5 juta hingga 10,000 tahun: [3 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 2 9 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 2 (b) Namakan hidupan berikut dengan betul. TP 2 (i) (ii) (iii) [3 markah] (c) Apakah punca ancaman kepupusan haiwan liar di Malaysia? [4 markah] Bahagian C 1. (a) Jelaskan maksud istilah berikut:  SP 2.1.1 TP2 (i) Geologi (ii) Paleontologi [4 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 2 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 10 Ujian 2 (b) Peta berikut menunjukkan kawasan benua dan lautan. LAUTAN ARTIK BENUA EROPAH BENUA ASIA BENUA AFRIKA BENUA OCEANIA BENUA AMERIKA SELATAN BENUA AMERIKA UTARA LAUTAN PASIFIK SELATAN LAUTAN PASIFIK UTARA LAUTAN SELATAN LAUTAN ATLANTIK LAUTAN HINDI BENUA ANTARTIKA Terangkan kawasan benua dan lautan tersebut. TP2 [8 markah] (c) Pada pendapat anda, apakah kepentingan lautan kepada manusia? [8 markah] 2. (a) Jelaskan tentang Teori Milankovitch.  SP 2.1.2 TP3 [4 markah] (b) Gambar berikut menunjukkan binatang pada Zaman Air Batu Akhir.  Huraikan ciri-ciri Zaman Air Batu Akhir. TP3 [8 markah] (c) Pada pendapat anda, bagaimanakah cara untuk menjaga alam sekitar? [8 markah]


11 Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 1 Gambar berikut merupakan sejarawan. Muhd Yusof Ibrahim Apakah pengertian sejarah mengikut pandangan sejarawan tersebut? A Peristiwa masa lalu itu sendiri B Interaksi sejarawan dengan fakta C Perubahan pada sifat masyarakat D Penceritaan berkaitan tindakan manusia 2. Rajah berikut berkaitan pengertian sejarah. Penceritaan tentang tindakan manusia yang penting dan mengagumkan serta sebab berlakunya sesuatu peristiwa. X Siapakah X? A Herodotus B Ibn Khaldun C Khoo Kay Kim D Muhd Yusuf Ibrahim 3. Mengapakah sejarawan membahagikan penulisan mereka kepada tema tertentu? A Memasukkan nilai patriotisme B Ruang dalam sejarah yang luas C Mengelakkan unsur berat sebelah D Mewarisi penulisan sejarawan Barat 4. Gambar berikut menunjukkan sumber sejarah yang dijumpai di Kuala Berang, Hulu Terengganu. Apakah jenis sumber tersebut? A Fosil B Batu bersurat C Ensiklopedia D Sumber sekunder 5. Apakah contoh sumber primer? A Loceng gangsa B Ensiklopedia Malaysia C Buku Sejarah Melayu D Majalah BAHAGIAN A [20 markah] Jawab semua soalan. BAB 1 - BAB 2 Skor 80 Tarikh : 3 Ujian Bulanan 1 UASA Ujian


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 3 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 12 Ujian 3 6. Senarai berikut merupakan sumber primer. • Manuskrip • Batu bersurat Mengapakah sumber sejarah tersebut diklasifikasikan sebagai sumber primer? A Bersifat asli B Mudah dikaji C Disimpan di muzium D Berasaskan kajian saintifik 7. Maklumat berikut berkaitan penyelidikan dalam sejarah. Kajian Kaedah kajian Perjanjian Pangkor X Apakah kaedah X? A Lisan B Bertulis C Arkeologi D Penandaan 8. Antara berikut, yang manakah faktor wujudnya perbezaan tafsiran dalam sejarah? I Gagal mentafsir II Tujuan penulisan III Perbezaan pandangan IV Sumber terlalu banyak A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 9. Apakah kepentingan mempelajari sejarah? I Mencontohi kuasa Barat II Menghargai jasa penjajah III Menjadi iktibar dalam kehidupan IV Memupuk semangat cinta akan negara A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10. Maklumat berikut tentang kepentingan mempelajari sejarah. Sejarah boleh dijadikan iktibar dan semangat untuk mencapai kemajuan negara. Apakah peristiwa sejarah yang boleh dikaitkan dengan maklumat tersebut? A Penjajahan British di Tanah Melayu B Pendudukan Jepun di Tanah Melayu C Kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka D Kegiatan pengganas komunis di Tanah Melayu 11. Berapakah usia bumi yang dijangkakan oleh ahli sains? A 1.2 bilion tahun B 4.6 bilion tahun C 5.5 bilion tahun D 6.5 bilion tahun 12. Gambar berikut menunjukkan bentuk fizikal bumi. Antara berikut, yang manakah merangkumi dataran? I Selat III Lautan II Teluk IV Gunung A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 13. Bagaimanakah pembentukan benua dan lautan terbentuk? A Pembekuan ais B Pergerakan glasier C Penurunan suhu bumi D Pembentukan Pentas Sunda


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 3 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 14 Ujian 3 BAHAGIAN B [40 markah] Jawab semua soalan. 1. (a) Nyatakan pengertian sejarah dalam bahasa Melayu. [2 markah] (b) Gambar berikut merupakan sejarawan yang memberi pengertian sejarah. W X Y Z Namakan sejarawan tersebut. W X Y Z [4 markah] (c) Segelintir murid menganggap mata pelajaran Sejarah membosankan. Cadangkan cara meminati mata pelajaran Sejarah. [4 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 3 17 Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 3 BAHAGIAN C [20 markah] Jawab mana-mana satu soalan daripada bahagian ini. 1. (a) Gambar berikut menunjukkan artifak, iaitu loceng gangsa. Jelaskan mengenai artifak tersebut. [4 markah] (b) Gambar berikut merupakan batu bersurat Terengganu yang bertarikh 702 Hijrah bersamaan tahun 1303 Masihi. Batu bersurat Terangkan kaedah penyelidikan sejarah yang digunakan untuk mendapatkan maklumat daripada sumber sejarah tersebut. [8 markah]


29 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 1. Maklumat berikut berkaitan pengertian sejarah. Penceritaan tentang tindakan manusia yang penting dan mengagumkan serta sebab berlakunya sesuatu peristiwa. Siapakah sejarawan yang memberi pengertian tersebut? A Herodotus B Ibn Khaldun C Khoo Kay Kim D Muhd Yusof Ibrahim 2. Rajah berikut berkaitan pengertian sejarah. Sejarah merujuk kepada apaapa yang pernah atau sudah berlaku. Sejarah ialah ibu kepada semua bidang. X Siapakah X? A Herodotus B Ibn Khaldun C Khoo Kay Kim D Muhd Yusof Ibrahim 3. Apakah sumber sejarah berikut? A Fosil B Artifak C Manuskrip D Ensiklopedia 4. Gambar berikut menunjukkan kaedah penyelidikan sejarah. Apakah gelaran kepada tokoh yang dipilih untuk ditemu bual? A Pejuang B Sejarawan C Sasterawan D Orang sumber 5. Senarai berikut merujuk kepada pejuang terkenal di negara kita. • Rentap • Tok Janggut Apakah iktibar daripada perjuangan tokoh tersebut? A Keberanian mempertahankan hak B Kesabaran dalam sebarang tindakan C Kejujuran dalam menjalin hubungan D Kebijaksanaan untuk mengukuhkan kuasa BAHAGIAN A [20 markah] Jawab semua soalan. Skor 80 Tarikh : 6 UPSA Ujian Ujian Pertengahan Sesi Akademik (UPSA) BAB 1 - BAB 4


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 6 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 30 Ujian 6 6. Maklumat berikut berkaitan dengan Zaman Air Batu. • Suhu bumi menurun. • Diliputi lapisan ais. Apakah maksud Zaman Air Batu? A Zaman gelap tiada cahaya B Zaman ketika bumi ditimpa hujan C Zaman ketika bumi dilanda kemarau D Zaman ketika air batu menutupi bumi 7. Maklumat berikut berkaitan dengan tahap pertama Zaman Air Batu. • Suhu berlaku antara 23 juta hingga 5 juta tahun dahulu. • Gunung-ganang terbentuk secara fizikal. • Suhu dunia panas dan kering. Apakah tahap tersebut? A Zaman Miosen B Zaman Pliosen C Zaman Holosen D Zaman Pleistosen 8. Pilih tahap Zaman Air Batu yang betul. A Holosen → Pliosen → Miosen → Pleistosen B Miosen → Pliosen → Pleistosen → Holosen C Pliosen → Pleistosen → Holosen → Miosen D Pleistosen → Holosen → Miosen → Pliosen 9. Antara berikut, yang manakah benua? I Hindi II Eropah III Afrika IV Atlantik A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10. Antara berikut, haiwan yang manakah pupus pada Zaman Air Batu Akhir? I Kuda II Sloth III Mamot IV Harimau belang A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 11. Pilih lokasi petempatan Zaman Prasejarah dunia yang betul. Lokasi Negara A Stonehenge Turki B Catal Huyuk India C Zhoukoudian China D Gua Altamira Perancis 12. Senarai berikut menunjukkan lokasi Zaman Prasejarah di dunia. • Catal Huyuk • Gobekli Tepe Di manakah lokasi Zaman Prasejarah tersebut? A Turki B China C Britain D Sepanyol 13. Gambar berikut merupakan petempatan manusia Zaman Paleolitik. Apakah ciri-ciri kehidupan manusia Zaman Paleolitik?


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 6 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 32 Ujian 6 Gambar berikut menunjukkan sumber sejarah. 1. (a) Nyatakan tiga ciri-ciri sumber sejarah tersebut. (i) (ii) (iii) [3 markah] (b) Jelaskan kaedah penyelidikan dalam sejarah. [3 markah] (c) Pada pandangan anda, apakah kesan jika sumber sejarah negara terbiar dan musnah? [4 markah] BAHAGIAN B [40 markah] Jawab semua soalan.


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 6 35 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 6 4. (a) Terangkan konsep tamadun mengikut pandangan Syed Muhammad Naquib Al-Attas. [2 markah] (b) Jelaskan ciri-ciri tamadun awal dari aspek sistem pemerintahan. [4 markah] (c) Pada pendapat anda, apakah faktor yang menjamin kegemilangan sesebuah tamadun? [4 markah] BAHAGIAN C [40 markah] Jawab mana-mana satu soalan daripada bahagian ini. Gambar berikut menunjukkan contoh sumber sejarah. Loceng gangsa Candi Lembah Bujang 1. (a) Jelaskan secara terperinci sumber sejarah artifak dan bukan artifak. [4 markah]


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 12 65 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 1. Gambar berikut merupakan sumber sejarah. Apakah ciri sumber sejarah tersebut? A Bersifat asli B Telah ditafsir C Dikaji oleh sejarawan D Tersebar kepada umum 2. Apakah sumber sekunder yang boleh digunakan oleh Farah untuk mengkaji sejarah sekolahnya? A Fosil B Artifak C Surat peribadi D Majalah sekolah 3. Jadual berikut merupakan kaedah lisan untuk membuat kajian. Kajian Kaedah penyelidikan Asal usul Kampung Ledang Temu bual dengan penduduk kampung Apakah tahap pertama yang perlu dilakukan oleh Azman? A Menyunting rakaman B Menentukan orang sumber C Menyimpan rakaman dengan baik D Menilai fakta dengan sumber bertulis 4. Gambar berikut menunjukkan haiwan yang hidup pada Zaman Pleistosen. Apakah haiwan tersebut? A Sloth B Stegosaurus C Wolly mammoth D Harimau bertaring 5. Apakah iktibar yang diperoleh daripada perkembangan Zaman Air Batu? A Berbangga dengan sumber alam B Bersyukur dengan ciptaan Tuhan C Bekerjasama memajukan negara D Berusaha mempelajari teknologi moden BAHAGIAN A [20 markah] Jawab semua soalan. Skor 80 Tarikh : Ujian Akhir Sesi Akademik 12 (UASA) UASA Ujian


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 12 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 66 Ujian 12 6. Senarai berikut menunjukkan lokasi Zaman Prasejarah di dunia. • Gua Chauvet • Gua Altamira Apakah bukti yang menunjukkan kewujudan manusia di lokasi tersebut? A Lukisan gua B Rangka manusia C Gendang gangsa D Serpihan tembikar 7. Gambar berikut menunjukkan ukiran pada batu megalit. Di manakah lokasi penemuan tersebut? A Gua Niah B Kota Tampan C Lembah Bernam D Pengkalan Kempas 8. Jadual berikut berkaitan maksud tamadun. Bahasa Perkataan Yunani Civitas X Madain Apakah X? A Arab C Sanskrit B Latin D Inggeris 9. Antara berikut, yang manakah merupakan karya Ibn Khaldun? A Umran B Hadarah C Assabiah D Muqqadimah 10. Apakah tulisan pertama yang digunakan oleh masyarakat tamadun awal? A Simbol gambar B Tulang haiwan C Kuneiform D Hieroglif 11. Maklumat berikut menunjukkan lokasi tamadun awal manusia. Terletak di antara Sungai Tigris dan Sungai Euphrates. Apakah tamadun tersebut? A Rom C Mesir Purba B Yunani D Mesopotamia 12. Gambar berikut berkaitan Tamadun Indus. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat? A Pengaruh kerajaan asing B Pengenalan sistem beraja C Pembinaan bandar terancang D Perkembangan sektor pelancongan 13. Gambar berikut menunjukkan Dewan Perhimpunan di Athens.


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 12 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 68 Ujian 12 Petikan akhbar berikut berkaitan dengan kaedah penyelidikan dalam sejarah. Sumber: Sejarah Hari Ini, 25 April 2017 1. (a) Apakah jenis sumber yang ditemui di tapak arkeologi tersebut? [3 markah] (b) Terangkan aktiviti gali cari di tapak penemuan bersejarah. [3 markah] (c) Bagaimanakah cara kita menghargai tapak warisan sejarah negara? [4 markah] BAHAGIAN B [40 markah] Jawab semua soalan.


Sejarah Tingkatan 1 Ujian 12 71 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Ujian 12 BAHAGIAN C [20 markah] Jawab mana-mana satu soalan daripada bahagian ini. Tamadun ditakrifkan sebagai suatu pencapaian tertinggi oleh sesuatu masyarakat dalam pelbagai bidang. 1. (a) Nyatakan ciri-ciri tamadun awal dunia dari aspek agama dan kepercayaan. [4 markah] (b) Jelaskan sumbangan tamadun awal dunia dalam aspek kesenian dan kesusasteraan. [8 markah] (c) Pada pendapat anda, mengapakah kita harus menghargai sumbangan tamadun awal dunia? [8 markah]


© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. J1 Ujian 1 Bahagian A 1. B 2. B 3. C 4. A 5. B 6. A 7. B 8. A 9. B 10. A Bahagian B 1. (a) F1 Sejarah ialah asal usul (keturunan), salasilah. F2 Peristiwa yang benar-benar berlaku pada waktu yang lampau, kisah, dan tambo (riwayat dahulu kala). F3 Sejarah merupakan kajian atau pengetahuan tentang peristiwa yang telah lalu. (b) F1 Sejarah ialah history yang bermaksud cerita tentang seseorang. F2 Perkataan ini berasal daripada perkataan Yunani. F3 Iaitu historia yang bermaksud penyelidikan. (c) F1 Mengambil tahu sejarah negara. F2 Membaca buku-buku sejarah. F3 Membaca surat khabar dan isu semasa. F4 Melawat ke muzium atau arkib negara. [Mana-mana jawapan munasabah] 2. (a) F1 Merujuk tentang masyarakat dan peristiwa masa lalu. F2 Diperoleh berdasarkan bukti. F3 Mampu memberikan teladan dan pengajaran. [Mak. 2m] (b) (i) F1 Sejarah ialah penceritaan tentang tindakan manusia yang penting. F2 Mengagumkan serta sebab berlakunya sesuatu peristiwa. F3 Bermaksud penyelidikan atau penyiasatan terhadap peristiwa silam mahupun sezaman. (ii) F1 Sejarah membicarakan perkara tentang masyarakat manusia. F2 Peradaban dunia dan perubahan-perubahan yang berlaku pada sifat-sifat masyarakat itu. F3 Mengupas perihal kehidupan manusia bermula zaman primitif hingga kehidupan di bandar. (c) F1 Seseorang yang mempelajari, menulis dan memahami sejarah. F2 Sejarawan menyelidiki rekod masa lalu. F3 Sejarawan membuat gali cari untuk mencari maklumat sejarah. F4 Hasil penyelidikan tersebut akan dimuatkan dalam bentuk penulisan, foto, filem, dan sebagainya. [Mana-mana jawapan munasabah] 3. (a) F1 Bahan yang telah diolah. F2 Bahan yang telah diterbitkan. F3 Bahan tersebar kepada umum. (b) F1 Fosil F2 Artifak F3 Batu bersurat (c) F1 Menyimpannya di muzium atau arkib. F2 Kawasan bersejarah diwartakan dan dijaga rapi. F3 Membina lebih banyak muzium sejarah. F4 Mempromosikan sumber sejarah negara di peringkat tempatan dan antarabangsa. [Mana-mana jawapan munasabah] Bahagian C 1. (a) Sumber primer F1 Sumber ini bersifat asli, belum ditafsir, belum diolah, atau diterbitkan. F2 Fosil, artifak, fail rasmi jabatan, surat peribadi, diari, manuskrip, batu bersurat, dokumen rasmi, dan keterangan lisan. F3 Sumber primer perlu dikaji untuk mencari maklumat dan bukti sahih tentang sesuatu peristiwa. Sumber sekunder F4 Bahan yang telah diolah, diterbitkan dan tersebar kepada umum. F5 Contoh, risalah, akhbar, buku, majalah, jurnal, dan ensiklopedia. F6 Sumber sekunder membantu untuk mencari maklumat dan membuat perbandingan dapatan penyelidikan sejarah yang telah diterbitkan. [Mak. 4m] (b) Loceng gangsa F1 Contoh artifak, iaitu peralatan ciptaan manusia diperbuat daripada logam yang digunakan untuk perdagangan. F2 Loceng gangsa yang ditemui di Kampung Pencu, Muar, Johor. F3 Menjadi sumber primer untuk mengkaji hubungan perdagangan dengan kerajaan Funan. F4 Loceng ini dihasilkan kira-kira 150 tahun Masihi bersamaan dengan peluasan kuasa kerajaan Funan. Candi Lembah Bujang F5 Contoh bukan artifak. F6 Merupakan data arkeologi berkaitan budaya manusia di bawah tanah atau di atas permukaan tanah seperti dinding gua, dinding kota, dan struktur binaan. F7 Candi Lembah Bujang menjadi sumber primer untuk mengkaji pengaruh Hindu-Buddha. F8 Hubungan perdagangan antara Kedah dengan India. (c) F1 Sumber sekunder penting kepada sejarawan sebelum menjalankan sesuatu kajian atau penyelidikan sejarah. F2 Sumber sekunder memberikan gambaran awal tentang ruang lingkup kajian yang akan dijalankan oleh sejarawan. F3 Sumber sekunder memberikan maklumat awal F4 memandangkan sumber sekunder merupakan sumber yang telah dihasilkan melalui tafsiran ke atas sumber primer. F5 Melalui gambaran awal sejarawan dapat mengetahui bidang dan skop kajian yang telah dijalankan oleh sejarawan lain. F6 Sejarawan dapat mengesan tentang sumber primer yang telah digunakan oleh sejarawan lain. Jawapan


Sejarah Tingkatan 1 Jawapan © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. J2 F7 Penggunaan sumber sekunder juga dapat membantu sejarawan membuat perbandingan dapatan penyelidikan sejarah yang telah diterbitkan. F8 Membantu sejarawan mengetahui sesuatu peristiwa masa lalu. [Mana-mana jawapan munasabah] 2. (a) F1 Merupakan proses mendapatkan maklumat melalui temu bual. F2 Tokoh yang ditemu bual digelar orang sumber. F3 Orang sumber memberikan maklumat melalui pemerhatian dan pengalaman sendiri. F4 Melibatkan tiga tahap, iaitu persediaan, rakaman temu bual dan memproses rakaman. (b) F1 Persediaan H1a Menentukan tokoh. H1b Menentukan skop atau perkara yang akan ditemu bual. H1c Memilih soalan yang bersifat pendekatan sejarah. F2 Rakaman temu bual H2a Membuat persediaan lengkap dengan mengetahui sebanyak mungkin perkara yang dikaji terutama dengan meneliti sumber bertulis dahulu. H2b Meyakinkan tokoh untuk memberikan kerjasama dan menghargai tujuan pengkajian. F3 Memproses rakaman H3a Membuat senarai dan menyalin atau menyunting rakaman. H3b Menilai fakta-fakta dengan sumber bertulis. H3c Menyimpan rakaman dengan baik. [Mak. 8m] (c) F1 Kepentingan mempelajari sejarah ialah mengenal asal usul. F2 Sejarah membawa pengajaran dan iktibar. F3 Sejarah mempuk patriotisme. F4 Mengajar kita menghargai warisan negara. F5 Sejarah mampu menjadi sumber kesedaran untuk mengukuhkan perpaduan dan mengekalkan keharmonian. F6 Sejarah membantu kita memahami budaya dahulu dan kini bagi membangunkan negara dan bangsa. F7 Melalui sejarah, pemikiran kritis dan analisis dapat ditingkatkan. F8 Mendorong kita memahami sejarah secara lebih empati. [Mana-mana jawapan munasabah] Ujian 2 Bahagian A 1. A 2. D 3. A 4. A 5. B 6. B 7. B 8. C 9. D 10. C Bahagian B 1. (a) F1 Kemajuan dalam ilmu sains dan teknologi membantu manusia mengetahui sejarah yang berlaku kepada bumi sejak jutaan tahun dahulu. F2 Pengetahuan dalam bidang kimia, arkeologi, geologi, fizik, dan paleontologi membantu manusia. F3 Membuat penyelidikan dan mengetahui sejarah yang berlaku kepada bumi. (b) (i) F1 Tiada hidupan. (ii) F1 Air laut masih tawar. Wujud hidupan seperti ikan dan amfibia. (iii) F1 Zaman Jurasik dan hidupan utama ialah dinosaur. (c) F1 Majlis penanaman pokok-pokok hijau. F2 Mengadakan kempen kitar semula. F3 Gotong-royong membersihkan sungai atau pantai. F4 Mengadakan pertandingan melukis poster, sajak atau kuiz tentang alam sekitar. [Mana-mana jawapan munasabah] 2. (a) F1 Zaman Miosen F2 Zaman Pliosen F3 Zaman Pleistosen F4 Zaman Holosen (b) F1 Manusia mengetahui cara mendapatkan makanan melalui kegiatan pertanian. F2 Roda dan tulisan kunieform dicipta kira-kira 5,500 tahun dahulu. F3 Tamadun manusia terus berkembang dalam bidang pendidikan, pentadbiran, keagamaan, dan undang-undang. (c) F1 Suhu yang terlalu sejuk. F2 Sumber makanan yang terhad. F3 Kesukaran untuk berhubung antara satu sama lain. [Mana-mana jawapan munasabah] 3. (a) (i) F1 Zaman Miosen (ii) F1 Zaman Pliosen (iii) F1 Zaman Pleistosen (b) (i) F1 Woolly Mammoth (ii) F1 Harimau bertaring (iii) F1 Sloth (c) F1 Pemusnahan hutan F2 Pemburuan haram F3 Pencemaran alam F4 Pembukaan tanah secara besar-besaran. (Mana-mana jawapan munasabah) Bahagian C 1. (a) (i) F1 Berasal daripada dua perkataan Greek, iaitu geo yang bermaksud bumi dan logia yang bermaksud sains. F2 Geologi merujuk kepada bidang ilmu yang mengkaji pembentukan bumi. F3 Pengetahuan dalam bidang geologi membantu kita membuat penyelidikan tentang perubahan yang berlaku kepada bumi. (ii) F1 Paleontologi ialah bidang ilmu yang mengkaji organisma. F2 Pernah hidup di bumi, sisa atau fosil yang telah terawet. F3 Dalam sedimen binatang, tumbuhan, dan bentuk hidupan purbakala. [Mak. 4m] (b) F1 Benua merupakan daratan yang luas yang pada bahagian tengahnya kering kerana tidak mendapat pengaruh angin laut yang basah dan lembap. H1a Benua juga dikelilingi oleh lautan yang luas. C1a Terdapat tujuh benua di dunia, iaitu C1b Benua Asia


Click to View FlipBook Version