Mohd. Zahid Zulkefly KERTAS MODEL UASA Ujian Akhir Sesi Akademik SKOR A TINGKATAN 2 KSSM Berdasarkan Format UASA Terkini Set Dapat Dileraikan Jawapan Lengkap 6 Set Ujian Akhir Sesi Akademik ULASAN JAWAPAN SOALAN OBJEKTIF PENDIDIKAN [45] ISLAM
ARAHAN: 1. Buka kertas ujian ini apabila diberitahu. 2. Tulis nama, nombor kad pengenalan dan nama kelas anda pada ruang yang disediakan. 3. Jawapan anda hendaklah ditulis pada ruang jawapan yang disediakan di dalam kertas ujian ini. 4. Kertas ujian ini hendaklah diserahkan kepada guru bertugas pada akhir ujian. Untuk Kegunaan Pemeriksa Nama Pemeriksa: Bahagian Soalan Markah Penuh Markah Diperoleh A 1 – 20 20 B 1 10 2 10 C 3 20 D 4 20 E 5 20 Jumlah 100 Pendidikan Islam [45] 2 jam Ujian Akhir Sesi Akademik KERTAS MODEL 1 Tingkatan 2 Nama No. Kad Pengenalan Kelas SKOR Peratus Gred
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KM1–2 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 Bahagian A [20 markah] Tiap-tiap soalan di bawah ini diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D. Bulatkan jawapan yang paling tepat. 1. Berpegang dengan tali Allah SWT bermaksud berpegang teguh dengan ajaran . A takwa B iman C agama D Islam 2. Seorang yang melakukan dosa dituntut untuk bertaubat. A wajib B sunat C segera D solat 3. Ikhfak hakiki ialah bunyi nun dibaca secara antara izhar dengan idgham serta dengung. A terang B beza C samar D tersembunyi 4. Berikut merupakan ciri orang yang bertakwa kecuali A memohon keampunan B menafkahkan harta C menahan lapar dan dahaga D memaafkan 5. bermaksud sesuatu yang tidak diyakini halal atau haram. A Samar B Keliru C Syubhah D Ragu 6. Nama Allah Al-Qawiy menunjukkan bahawa Allah SWT yang . A Maha Kuat dan mempunyai kekuatan yang sempurna B Maha Sempurna dan mempunyai kesempurnaan yang mutlak C Maha Berkuasa menentukan sesuatu perkara berdasarkan kehendak-Nya D Maha Membentuk rupa makhluk yang pelbagai mengikut kehendakNya 7. Antara berikut, yang manakah padanan nama malaikat berserta tugasnya yang betul? I Mikail menurunkan hujan II Munkar menyoal orang mati di dalam kubur III Raqib mencatat amalan baik manusia IV Ridhwan menjaga neraka A I, II dan III B II dan III C III dan IV D I, II dan IV 8. Pilih pernyataan yang salah mengenai hikmah beriman kepada malaikat. A Meningkatkan keimanan kepada Allah B Menggalakkan seseorang supaya sentiasa memperbanyak amal soleh C Menjadikan seseorang sentiasa berwaspada D Merapatkan hubungan persaudaraan sesama Islam
KM1 –3 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 9. Apakah hukum solat berjemaah bagi komuniti masyarakat? A Fardu kifayah B Fardu ain C Sunat muakad D Sunat 10. Berikut merupakan syarat menjadi imam kecuali A imam boleh membaca al-Fatihah dengan bacaan yang betul B imam lelaki bagi semua makmum C makmum meyakini sahnya solat imam D makmum mengenali perwatakan imam 11. Mastautin ialah orang yang . A sedang dalam perjalanan dengan jarak melebihi dua marhalah B menetap di satu tempat lebih daripada tiga hari C tinggal tetap di satu tempat D menetap di satu tempat lebih daripada empat hari 12. Pilih pernyataan yang benar mengenai syarat sah solat Jumaat. A Didirikan di masjid B Baligh C Merdeka D Berakal 13. Apakah hikmah menunaikan solat Jumaat? A Melatih umat Islam supaya bersatu B Memberi fokus kepada isi kandungan khutbah C Menjaga kesucian dan kemuliaan agama D Meningkatkan ekonomi negara 14. Antara berikut, yang manakah syarat tayamum? I Telah masuk waktu solat II Tentukan arah kiblat sebelum bertayamum III Menghilangkan najis terlebih dahulu IV Air berada di tempat yang terlalu jauh A I, II dan III B II dan III C III dan IV D I, II dan IV 15. Berikut merupakan sunat tayamum kecuali A membaca basmalah B mendahulukan tangan sebelah kanan C berdoa D tertib 16. Solat bermaksud menunaikan kedua-dua solat fardu dalam waktu solat kedua. A qasar B jamak takdim C jamak takhir D rukhsah 17. Antara berikut, yang manakah bentuk penentangan yang dihadapi oleh Rasulullah SAW setelah baginda berdakwah secara terang-terangan? I Tawaran pangkat, harta dan wanita, dengan syarat baginda menghentikan dakwah II Kaum Musyrikin cuba mempengaruhi bapa saudara baginda agar menghalang usaha dakwah baginda III Ancaman membunuh baginda sehingga turun wahyu untuk Nabi berhijrah IV Meninggalkan syirik kepada mentauhidkan Allah SWT
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KM1–4 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 A I, II dan III B II dan III C III dan IV D I, II dan IV 18. Apakah gelaran Sayidatina Fatimah r.a.? A Az-Zahra’ B As-Siddiqah C Al-Humaira’ D At-Thohirah 19. Pilih pernyataan yang benar mengenai sifat malu yang dilarang ketika belajar. A Malu berada dalam majlis ilmu B Malu bertanya guru C Malu mendampingi ulama D Malu membaca di khalayak ramai 20. Berikut merupakan cara menyuburkan sifat berkasih sayang yang diredai Allah SWT kecuali A mengutamakan rakan lebih daripada ibu bapa B merendah diri kepada orang lain C menghormati orang yang lebih tua D menjaga tutur kata
KM1 –5 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 Bahagian B [20 markah] Jawab semua soalan. 1. (a) Firman Allah SWT: (Surah ali-‘Imran: 103) Ayat di atas menjelaskan perpaduan dan persaudaraan dalam Islam. Isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. solat agama rukun Aus salam (i) Melalui agama Islam, Rasulullah SAW telah berjaya menyatukan suku dan Khazraj yang sering bermusuhan. (ii) Menurut Ibnu Mas’ud, tali Allah bermaksud Islam secara keseluruhannya. (iii) Menunaikan secara berjemaah dapat mengukuhkan persaudaraan sesama Islam. (iv) Kita hendaklah sentiasa memberikan dan menjawab setiap kali bersua muka dan hendak berpisah. [4 markah] (b) Terangkan pengajaran ayat di atas. [2 markah] Persaudaraan dalam Islam dapat membentuk keluarga bahagia. (c) Terangkan hujah anda untuk menyokong pernyataan di atas. [4 markah]
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KM1–6 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 2. (a) Sabda Rasulullah SAW: ُيَغّيـِ ْرُہ ْ َ ِى مْن ْكم ُ مْنَكًر َ ا فل : م ْن َ رأ َِّه َ يُقْوُل َ َُّه َ عْنُه َ ق َ ال َ سِمْع ُت َ رُس ْوَل صلى الله عليه وسلم الل ِ ْي َ سِع ِيد ُ الخ ْدِرِي َ رِض َى الل ب َ َع ْن أ ِ َيم ِ ان. َ ْضَع ُف اإل ِبِه َ و ٰذلِ َك أ ْ انِه َ فإِ ْن لَ ْم َ ي ْسَت ِط ْع َ فِبَقل َِيِدِہ َ فإِ ْن لَ ْم َ ي ْسَت ِط ْع َ فِبِل َس ِ ب (Hadis Riwayat Muslim) Hadis di atas menjelaskan mengenai cara-cara mencegah kemungkaran. Lengkapkan carta di bawah dengan jawapan yang betul. Cara mencegah kemungkaran Mencegah dengan tangan (i) (ii) [2 markah] (b) Terangkan dua pengajaran hadis di atas. (i) (ii) [4 markah] (c) Tulis semula perkataan bergaris di bawah dengan menggunakan tulisan jawi. Umat yang terbaik ialah umat Islam yang beriman kepada Allah, sentiasa menyuruh berbuat kebaikan dan mencegah kemungkaran. [4 markah]
KM1 –7 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 Bahagian C [20 markah] Jawab semua soalan. 3. (a) Tulis (Al-Qawiy) pada pernyataan yang berkaitan dengan sifat Al-Qawiy dan (Al-Qadir) pada pernyataan yang berkaitan dengan sifat Al-Qadir. (i) Allah SWT menganugerahkan kekuatan dengan kadar yang berbeza kepada manusia dan makhluk lain. (ii) Allah SWT berkuasa memberi rezeki kepada sesiapa sahaja yang berusaha. (iii) Allah SWT berkuasa menukarkan siang dan malam. (iv) Allah SWT berkuasa mencipta langit dan bumi. [4 markah] (b) Garis jawapan yang betul di dalam kurungan. (i) Malaikat merupakan makhluk Allah SWT yang dijadikan daripada (cahaya / api). (ii) Malaikat sentiasa mentaati (panduan / perintah) Allah SWT dan tidak pernah melanggar larangan-Nya. (iii) Orang Islam (harus / wajib) mengakui bahawa suhuf diturunkan oleh Allah SWT kepada para nabi dan rasul. (iv) Penemuan sains mendapati bahawa medium penghantar rasa sakit terletak pada (kulit / urat) manusia. [4 markah] (c) Nyatakan maksud beriman kepada kitab Allah SWT. [2 markah] Beriman kepada malaikat dapat melahirkan individu yang takut melakukan kejahatan. (d) Berdasarkan pernyataan di atas, mengapakah perbuatan negatif dalam kalangan remaja seperti penyalahgunaan dadah masih berlaku? [4 markah]
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KM1–8 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 (e) (i) Nyatakan dua kesan beriman kepada nama Allah Al-Qawiy. [2 markah] Beriman kepada sifat Allah Al-Qadir akan melahirkan individu yang sentiasa bertawakal kepada Allah SWT. (ii) Huraikan hujah anda untuk menyokong pernyataan di atas. [4 markah] Bahagian D [20 markah] Jawab semua soalan. 4. (a) (i) Nyatakan dua ciri keutamaan orang yang dipilih sebagai imam. 1. 2. [2 markah] Masih terdapat sebilangan umat Islam yang sengaja meninggalkan solat Jumaat walaupun sudah mengetahui kewajipannya. (ii) Mengapakah berlaku situasi di atas? Berikan hujah anda. [4 markah]
KM1 –9 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 (b) Pilih hukum yang betul bagi pernyataan di bawah. Wajib Makruh Harus Sunat (i) Bertayamum kerana tidak dapat menggunakan air untuk berwuduk kerana sakit. Jawapan: (ii) Berbekam ketika berpuasa. Jawapan: (iii) Mencabut bulu ketiak pada hari Jumaat. Jawapan: (iv) Berpuasa kerana telah bernazar. Jawapan: [4 markah] (c) Tanda (3) bagi pernyataan yang betul dan (7) bagi pernyataan yang salah. No. Pernyataan Tanda (3) atau (7) (i) Makmum muafik ialah makmum yang sempat membaca surah al-Fatihah sebelum imam rukuk pada rakaat pertama. (ii) Hukum khutbah Jumaat ialah sunat. (iii) Tayamum merupakan ganti kepada mandi hadas besar dalam keadaan yang tertentu. [3 markah] (d) Terangkan dua hikmah solat sunat rawatib. (i) (ii) [4 markah]
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KM1–10 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 (e) Garis jawapan yang betul di dalam kurungan. (i) Rukhsah ketika solat bermaksud menunaikan ibadat solat mengikut (kelonggaran / keupayaan) disebabkan kesakitan yang menghalang daripada menunaikan solat secara biasa. (ii) (Fidyah / Kafarah) ialah denda yang dikenakan kepada suami yang membatalkan puasa pada bulan Ramadan dengan melakukan persetubuhan. (iii) Solat sunat tarawih ditunaikan (selepas / sebelum) solat fardu isyak pada bulan Ramadan. [3 markah] Bahagian E [20 markah] Jawab semua soalan. 5. (a) Lengkapkan jadual di bawah dengan jawapan yang betul. Riwayat Hidup Sayidatina Khadijah r.a. (i) Nama sebenar: (ii) Gelaran: (iii) Keturunan: [3 markah] (b) Tanda (3) pada pernyataan yang betul dan (7) pada pernyataan yang salah mengenai cara Rasulullah SAW membina asas negara Islam Madinah yang kuat. No. Pernyataan (3) atau (7) (i) Mempersaudarakan Aus dengan Khazraj. (ii) Menggubal Piagam Madinah. (iii) Membina pusat perniagaan. [3 markah]
KM1–11 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 (c) Peristiwa hijrah berlaku pada tahun ke-13 kerasulan. Jelaskan empat faktor yang mendorong berlakunya peristiwa tersebut. (i) (ii) (iii) (iv) [4 markah] (d) Lengkapkan tempat kosong di bawah dengan memilih jawapan yang betul. malu masjid syarak rasul rumah (i) Maksud ialah tempat yang dibina khusus untuk solat lima waktu dan solat sunat bagi orang Islam. (ii) Salah satu hak jiran bukan Islam ialah menjaga jiran ketika ketiadaannya. (iii) Sekiranya seseorang telah hilang , maka hilanglah maruah diri dan akan melakukan dosa. (iv) Mencintai Allah SWT dan merupakan salah satu sifat kasih sayang yang diredai Allah SWT. [4 markah] Allah SWT mewajibkan umat Islam supaya mengamalkan adab dan berbuat baik kepada kedua ibu bapa. (e) Berdasarkan pernyataan di atas, terangkan akibat pengabaian adab tersebut terhadap sesebuah negara. [4 markah] (f) Jelaskan dua hikmah mengamalkan adab berjiran dalam kehidupan. (i) (ii) [2 markah]
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KM1–12 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Kertas Model UASA 1 NAMA:.............................................................................................................................. KELAS:............................................................................................................................ BORANG JAWAPAN UNTUK BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D
J1 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. KERTAS MODEL 1 Bahagian A Soalan Jawapan Huraian 1. D Maksud berpegang dengan tali Allah SWT ialah berpegang teguh dengan ajaran Islam. 2. C Orang yang melakukan dosa dituntut untuk segera bertaubat. 3. C Maksud ikhfak hakiki ialah bunyi nun dibaca secara samar antara izhar dengan idgham serta dengung. 4. C Antara sifat-sifat Rasulullah SAW yang perlu dicontohi berdasarkan ayat 159 surah ali- ‘Imran ialah pemaaf, bermesyuarat serta berazam dan bertawakal kepada Allah. 5. C Syubhah bermaksud sesuatu yang tidak diyakini halal atau haram. 6. A Nama Allah Al-Qawiy menunjukkan bahawa Allah SWT yang Maha Kuat dan mempunyai kekuatan yang sempurna. 7. A Malaikat Ridhwan bertugas menjaga syurga. 8. D Keimanan kepada malaikat tidak berkaitan dengan hubungan persaudaraan sesama Islam. 9. A Hukum solat berjemaah bagi komuniti masyarakat ialah fardu kifayah. 10. D Makmum mengenali perwatakan imam adalah bukan syarat menjadi imam. 11. C Maksud mastautin ialah orang yang tinggal tetap di sesuatu tempat. 12. A Didirikan di masjid adalah bukan syarat sah solat Jumaat. 13. A Pelaksanaan solat Jumaat dapat melatih umat Islam supaya bersatu. 14. A Air berada di tempat yang terlalu jauh adalah bukan syarat tayamum. JAWAPAN
© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. J2 Pendidikan Islam Tingkatan 2 Jawapan Soalan Jawapan Huraian 15. D Tertib merupakan rukun tayamum. 16. C Maksud solat jamak takhir ialah menunaikan kedua-dua solat fardu dalam waktu solat kedua. 17. A Meninggalkan syirik kepada mentauhidkan Allah SWT adalah bukan bentuk penentangan yang dihadapi oleh Rasulullah SAW setelah Baginda SAW berdakwah secara terangterangan. 18. A Sayidatina Fatimah r.a. digelar Az-Zahra’. 19. A Malu berada dalam majlis ilmu merupakan contoh sifat malu yang dilarang ketika belajar. 20. A Mengutamakan rakan lebih daripada ibu bapa adalah bukan cara menyuburkan sifat berkasih sayang yang diredai Allah SWT. Bahagian B 1. (a) (i) Aus (ii) agama (iii) solat (iv) salam (b) Kita hendaklah sentiasa berdoa agar kekal dalam Islam setelah menerima hidayah (c) Persaudaraan Islam akan membentuk setiap anggota keluarga saling hormatmenghormati di antara satu sama lain kerana telah dididik dengan adab dan tatasusila yang baik. Hal ini dapat mengeratkan hubungan silaturahim dalam keluarga. Oleh itu, kita hendaklah mengamalkan persaudaraan Islam agar dapat membentuk keluarga yang bersatu padu seterusnya hidup dalam keharmonian. 2. (a) (i) Mencegah dengan hati (ii) Mencegah dengan lisan (b) (i) Kita hendaklah mencegah kemungkaran agar dapat menjana kestabilan ekonomi negara (ii) Kita hendaklah mencegah kemungkaran dengan penuh hikmah dan bijaksana ترباءيق • (c( إسالم • برايمان • بربوات • Bahagian C 3. (a) (i) Al-Qawiy (ii) Al-Qadir (iii) Al-Qawiy (iv) Al-Qadir (b) (i) cahaya (ii) perintah (iii) wajib (iv) kulit (c) Yakin bahawa Allah SWT menurunkan kitab dan suhuf kepada para Nabi dan Rasul sebagai panduan hidup manusia (d) Lemahnya iman dalam diri mengenai kewujudan malaikat Atid dan Raqib yang sentiasa mencatat amalan. Kesannya, mudah terpengaruh melakukan keburukan. Oleh itu, kita hendaklah meyakini kewujudan malaikat agar sentiasa dibimbing dengan hidayah-Nya. (e) (i) • Mendapat ketenangan hati • Melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh (ii) Orang yang bertawakal kepada Allah SWT akan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh dalam mencapai kejayaan di samping sentiasa berdoa kepada-Nya. Hal ini akan meningkatkan keyakinannya kepada setiap ketentuanNya yang mempunyai hikmah tersendiri.
Pendidikan Islam Tingkatan 2 Jawapan J3 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. Oleh itu, kita hendaklah mendalami ilmu akidah agar dapat meningkatkan keyakinan dan sifat reda terhadap takdir agar sentiasa dibimbing dengan hidayah-Nya. Bahagian D 4. (a) (i) 1. Pemimpin 2. Tuan rumah (ii) Kurangnya didikan agama daripada ibu bapa menyebabkan tidak prihatin tentang solat Jumaat menyebabkan hidup mudah terpengaruh dengan unsur negatif. Oleh itu, kita hendaklah istiqamah menunaikan solat Jumaat supaya sentiasa dekat dengan Allah SWT. (b) (i) Harus (ii) Makruh (iii) Sunat (iv) Wajib (c) (i) 3 (ii) 7 (iii) 3 (d) (i) Menyempurnakan ibadat kepada Allah SWT kerana solat sunat rawatib dapat menampung kekurangan yang ada ketika melaksanakan solat fardu (ii) Menambah khusyuk ketika solat fardu kerana solat sunat rawatib mempersiapkan hati untuk melaksanakan solat fardu (e) (i) keupayaan (ii) Kafarah (iii) selepas KERTAS MODEL 2 Bahagian A Soalan Jawapan Huraian 1. C Allah SWT memberikan hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya kerana hidayah itu milik-Nya yang mutlak. 2. C Manusia bekerja mencari rezeki dan bermasyarakat pada waktu siang. 3. C Cara bacaan bagi hukum izhar halqi ialah bunyi nun yang jelas dan nyata. 4. C Menghiraukan kesusahan orang lain adalah bukan cara mengukuhkan persaudaraan. Bahagian E 5. (a) (i) Khadijah binti Khuwailid (ii) At-Thohirah (iii) Bangsawan Quraisy (b) (i) 7 (ii) 3 (iii) 3 (c) (i) Isyarat daripada Allah SWT (ii) Memelihara akidah (iii) Pelawaan penduduk Yathrib (iv) Penentangan Musyrikin Quraisy semakin kuat (d) (i) masjid (ii) rumah (iii) malu (iv) rasul (e) Penderhakaan terhadap ibu bapa dan keluarga akan menyebabkan sesebuah negara tidak maju kerana institusi kekeluargaan runtuh. Hal ini menyebabkan berlakunya pelbagai gejala sosial yang menyebabkan kerajaan terpaksa membelanjakan banyak wang, tenaga dan masa untuk pemulihan akhlak. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa beradab kepada ibu bapa dan keluarga agar dapat bersatu padu dalam menjaga keharmonian negara. (f) (i) Hidup dalam keadaan aman dan damai kerana masing-masing telah mengamalkan tanggungjawab yang sewajarnya (ii) Maruah diri dan keluarga terjaga kerana tidak ada sifat bersangka buruk antara jiran tetangga
KERTAS MODEL SKOR A Lot 8, Jalan P10/10, Kawasan Perusahaan Bangi, Bandar Baru Bangi, 43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Tel: 03-8922 3993 E-mel: [email protected] Pertanyaan: [email protected] Cetakan Pertama 2024 Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman, atau sebagainya, tanpa kebenaran daripada terlebih dahulu. WC232814 Dicetak di Malaysia oleh The Commercial Press Sdn. Bhd. Lot 8, Jalan P10/10, Kawasan Perusahaan Bangi, Bandar Baru Bangi, 43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Sila layari https://plus.pelangibooks.com/errata untuk mendapatkan pengemaskinian bagi buku ini (sekiranya ada). JUDUL-JUDUL DALAM SIRI INI: 1 2 3 BAHASA MELAYU ENGLISH SAINS | SCIENCE MATEMATIK | MATHEMATICS ASAS SAINS KOMPUTER SEJARAH GEOGRAFI REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN ISLAM WC232814 ISBN: 978-629-470-584-5 SUBJEK/ TINGKATAN TINGKATAN UASA 2 KSSM Ujian Akhir Sesi Akademik PelangiPublishing PelangiBooks PelangiBooks Tingkatan 2 SKOR A KERTAS MODEL UASA PENDIDIKAN ISLAM PENDIDIKAN ISLAM PERKARA FORMAT PENTAKSIRAN Jenis instrumen Ujian Bertulis Jenis soalan Objektif Aneka Pilihan (OAP) Objektif Pelbagai Bentuk (OPB) Subjektif Respons Terhad (SRT) Subjektif Respons Terbuka (SRTb) Bilangan soalan Bahagian A: Semua bidang OAP – 20 soalan Bahagian B: Bidang Al-Quran dan Hadis (OPB & Subjektif) – 2 soalan Bahagian C: Bidang Akidah (OPB & Subjektif) – 1 soalan Bahagian D: Bidang Fikah (OPB & Subjektif) – 1 soalan Bahagian E: Bidang Sirah, Tamadun Islam dan Akhlak Islamiah (OPB & Subjektif) – 1 soalan Jumlah markah Bahagian A: 20 markah Bahagian B: 20 markah Bahagian C: 20 markah Bahagian D: 20 markah Bahagian E: 20 markah Jumlah: 100 markah Tempoh ujian 2 jam SKOR A Kertas Model Ujian Akhir Sesi Akademik merupakan model pentaksiran PBD sumatif yang mempersiapkan murid Tingkatan 1, 2 dan 3 bagi menghadapi Ujian Akhir Sesi Akademik. Mulai sesi akademik 2024/2025, pelaporan tahap penguasaan Ujian Akhir Sesi Akademik (UASA) akan dilakukan dalam bentuk peratus dan gred. Ayuh, dapatkan buku ini sekarang untuk menempa kecemerlangan dalam Ujian Akhir Sesi Akademik! W.M: RM7.65 / E.M: RM7.95 [45]