The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.

1202 Bank Soalan Prinsip Perakaunan Tingkatan 5 KSSM

Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by Pan Asia Publications Sdn. Bhd., 2024-01-08 21:24:25

1202 Bank Soalan Prinsip Perakaunan Tingkatan 5 KSSM

1202 Bank Soalan Prinsip Perakaunan Tingkatan 5 KSSM

Keywords: 1202 Bank Soalan Prinsip Perakaunan Tingkatan 5 KSSM,1202 Bank Soalan,1202 Bank Soalan Prinsip Perakaunan Tingkatan 5,Prinsip Perakaunan Tingkatan 5 KSSM,Prinsip Perakaunan,Prinsip Perakaunan KSSM,Tingkatan 5 KSSM,Tingkatan 5,Bank Soalan

Kandungan MESTI TAHU iii − x Modul 1 Analisis dan Tafsiran Penyata Kewangan untuk Membuat Keputusan 1 Modul 2 Rekod Tak Lengkap 15 Modul 3 Perakaunan untuk Kawalan Dalaman 27 Modul 4 Perakaunan untuk Perkongsian 38 Modul 5 Perakaunan untuk Syarikat Berhad Menurut Syer 55 Modul 6 Perakaunan untuk Kelab dan Persatuan 67 Modul 7 Perakaunan Kos 79 Pentaksiran SPM 93 Jawapan 105


MESTI TAHU Fakta dan Rumus Penting Fakta dan Rumus Penting 1 @ Pan Asia Publications Sdn. Bhd. Fakta dan Rumus Penting 7 @ Pan Asia Publications Sdn. Bhd. Fakta dan Rumus Penting 3 @ Pan Asia Publications Sdn. Bhd. Fakta dan Rumus Penting 9 @ Pan Asia Publications Sdn. Bhd. Fakta dan Rumus Penting 5 @ Pan Asia Publications Sdn. Bhd. Fakta dan Rumus Penting 11 @ Pan Asia Publications Sdn. Bhd. Menilai Prestasi Perniagaan Nisbah Keuntungan % Untung Kasar atas Kos Jualan (Tokokan) Nisbah Semasa Kadar Pusing Ganti Inventori % Untung Bersih atas Jualan (Margin Untung Bersih) % Untung Kasar atas Jualan (Margin Untung Kasar) Nisbah Ujian Asid Tempoh Kutipan Hutang Tempoh Pembayaran Hutang Pulangan atas Modal Nisbah Kecairan Nisbah Kecekapan Menilai Kedudukan Kewangan Tujuan Analisis Penyata Kewangan Membolehkan pihak pengurusan mengawal dan merancang aktiviti perniagaan dengan lebih cekap. Membantu pihak pelabur membuat keputusan yang berkaitan dengan pelaburan. Membantu pihak bank membuat keputusan tentang kemudahan kredit. Membolehkan pihak pemiutang menilai kemampuan perniagaan membayar balik hutang. Nisbah Keberuntungan Peratus Untung Kasar atas Kos Jualan (Tokokan) Tokokan = Untung Kasar Kos Jualan × 100% Peratus Untung Kasar atas Jualan (Margin) Margin = Untung Kasar Jualan Bersih × 100% Peratus Untung Kasar atas Jualan (Margin) Margin Untung Bersih = Untung Bersih Jualan Bersih × 100% Pulangan atas Modal Pulangan atas Modal = Untung Bersih Modal Awal × 100% Nisbah Kecekapan Kadar Pusing Ganti Inventori Kadar Pusing Ganti Inventori = Kos Jualan Inventori Purata = hari Inventori Purata = Inventori Awal + Inventori Akhir 2 Tempoh Kutipan Hutang Tempoh Kutipan Hutang = Akaun Belum Terima Jualan Kredit × 365 hari Tempoh Pembayaran Hutang Tempoh Pembayaran Hutang = Akaun Belum Bayar Belian Kredit × 365 hari = hari Nisbah Kecairan Nisbah Semasa Nisbah Semasa = Aset Semasa Liabiliti Semasa Mengukur kemampuan perniagaan untuk menjelaskan semua liabiliti semasanya mengikut tempoh yang ditetapkan. Nisbah Ujian Asid Nisbah Ujian Asid = = Aset Semasa − Inventori Akhir Liabiliti Semasa Menunjukkan sama ada perniagaan mempunyai sumber-sumber cair yang cukup untuk menjelaskan liabiliti semasanya. Perbandingan Secara Dalaman Perbandingan Secara Luaran Perbandingan antara tahun bagi firma yang sama. Perbandingan antara firma yang berlainan dalam industri yang sama. Mengambil tindakan untuk memperbaiki keadaan. Mengetahui kemajuan berbanding dengan perniagaan lain. Cara-cara Perbandingan Prestasi Perniagaan


NOTA RINGKAS Modul 1 Analisis dan Tafsiran Penyata Kewangan untuk Membuat Keputusan 1.1 Analisis Penyata Kewangan dan Perbandingan Prestasi 1. Analisis Penyata Kewangan merupakan analisis terhadap maklumat dalam Penyata Kewangan perniagaan yang terdiri daripada Akaun Perdagangan dan Untung Rugi dan Penyata Kedudukan Kewangan. 2. Tujuan analisis Penyata Kewangan adalah untuk: (a) menilai prestasi perniagaan dan kedudukan kewangan (b) membuat keputusan mengenai kemudahan kredit (c) membuat keputusan berkaitan pelaburan 3. Jenis nisbah dalam analisis Penyata Kewangan boleh dikelaskan kepada tiga kategori: (a) Nisbah Keberuntungan Nisbah ini mengukur tahap kemampuan sesebuah perniagaan dalam memperoleh keuntungan. Nisbah Keberuntungan Peratus Untung Kasar atas Kos Jualan (Tokokan) mengukur peratus pertambahan pada kos barang bagi mendapatkan harga jualan. Peratus Untung Kasar atas Kos Jualan = Untung Kasar —————— Kos Jualan × 100% Peratus Untung Kasar atas Jualan = Untung Kasar —————— Jualan Bersih × 100% Contoh: Kos Jualan: RM40 000 Untung Kasar: RM10 000 Peratus Untung Kasar atas Kos Jualan = RM10 000 ————— RM40 000 × 100% = 25% Bagi setiap RM1.00 Kos Jualan, Untung Kasar ialah 25 sen. Contoh: Jualan Bersih: RM100 000 Untung Kasar: RM20 000 Peratus Untung Kasar atas Jualan = RM20 000 ————— RM100 000 × 100% = 20% Bagi setiap RM1.00 Jualan Bersih, Untung Kasar ialah 20 sen. Peratus Untung Kasar atas Jualan (Margin Untung Kasar) ialah untung kasar yang diperoleh daripada setiap ringgit Jualan Bersih. 1


Peratus Untung Bersih atas Jualan (Margin Untung Bersih) mengukur Untung Bersih yang diperoleh bagi setiap ringgit Jualan Bersih. Peratus Untung Bersih atas Jualan = Untung Bersih —————— Jualan Bersih × 100% Pulangan atas Modal = Untung Bersih —————— Modal Awal × 100% Contoh: Jualan Bersih: RM210 000 Untung Bersih: RM63 000 Peratus Untung Bersih atas Jualan = RM63 000 ————— RM210 000 × 100% = 30% Bagi setiap RM1.00 Jualan Bersih, Untung Bersih ialah 30 sen. Contoh: Modal Awal: RM40 000 Untung Bersih: RM10 000 Pulangan atas Modal = RM10 000 ————— RM40 000 × 100% = 25% Bagi setiap RM1.00 modal yang dilaburkan, Untung Bersih yang diperoleh ialah 25 sen. Pulangan atas Modal mengukur Untung Bersih bagi setiap ringgit modal yang dilaburkan. Nisbah Semasa = Aset Semasa ——————— Liabiliti Semasa Nisbah Ujian Asid = Aset Semasa – Inventori Akhir ————————————— Liabiliti Semasa Nisbah Ujian Asid mengukur keupayaan sesebuah perniagaan untuk membayar hutang jangka pendek dengan cepat atau serta-merta. Nisbah Semasa mengukur keupayaan sesebuah perniagaan menjelaskan semua Liabiliti Semasa mengikut masa yang ditetapkan. Nisbah Kecairan (b) Nisbah Kecairan Nisbah ini mengukur keupayaan perniagaan dalam membuat pelbagai jenis pembayaran kepada pihak lain. 2


1. Situasi yang manakah menunjukkan firma mempunyai rekod tak lengkap dalam perniagaan? A Firma A merekod ambilan tunai di Buku Tunai sahaja B Firma B merekod belian tunai di Akaun Belian dan Akaun Tunai C Firma C merekod bayaran utiliti dengan cek di Akaun Utiliti dan Akaun Bank D Firma D merekod jualan kredit di Jurnal Jualan dan membuat pemindahan ke lejar 2. Cara yang manakah akan menyebabkan rekod perakaunan tak lengkap? I Mencatat dalam buku catatan pertama sahaja II Merekod menggunakan sistem catatan bergu III Menyimpan dokumen sumber secara sistematik IV Merekod urus niaga menurut cara yang tersendiri A I dan III C II dan III B I dan IV D II dan IV 3. Kebakaran di Alibaba Mall telah menyebabkan sebahagian rekod perakaunan Lim Cafe musnah. Apakah kaedah yang digunakan dalam penentuan pendapatan Lim Cafe? A Kaedah Garis Lurus B Kaedah Perbandingan C Kaedah Baki Berkurangan D Kaedah Penilaian Semula 4. Maklumat berikut diperoleh daripada Perniagaan Abibah. RM Modal pada 1 April 2021 69 000 Modal pada 31 Mac 2022 92 000 Sepanjang tempoh kewangan, Puan Abibah telah mengambil inventori perniagaan bernilai RM345 setiap bulan dan tunai perniagaan sebanyak RM1 150 untuk kegunaan peribadi. Beliau juga telah memasukkan modal tambahan sebanyak RM18 400. Berapakah untung bersih bagi tahun berakhir 31 Mac 2022? KLON SPM KLON SPM KLON SPM KLON SPM A RM690 B RM9 890 C RM36 110 D RM46 690 5. Data berikut diperoleh daripada buku-buku Kedai Runcit Famili yang tidak menyimpan akaunnya dengan lengkap. 1 Januari 2022 RM 31 Disember 2022 RM Inventori Lekapan Tunai Akaun belum terima Bank Akaun belum bayar 19 500 26 000 4 250 29 900 4 850 21 450 20 800 22 750 3 250 39 000 11 700 30 550 Hitung untung atau rugi perniagaan peruncit itu pada 31 Disember 2022. A Rugi RM3 900 B Untung RM3 900 C Untung RM63 050 D Rugi RM66 950 6. Maklumat berikut diperoleh daripada buku perniagaan Kedai Runcit Kg. Makmur. 1 Januari 2022 RM 31 Disember 2022 RM Inventori 54 600 73 710 Maklumat tambahan: (i) Ambilan dalam tahun 2022 ialah RM3 280 (ii) Modal tambahan RM5 460 dibawa masuk dalam tahun itu Berapakah untung bersih atau rugi bersih perniagaan tersebut bagi tahun berakhir 31 Disember 2022? A Rugi bersih RM16 930 B Rugi bersih RM21 290 C Untung bersih RM16 930 D Untung bersih RM21 290 KLON SPM KLON SPM KERTAS 1 17


Berapakah jumlah jualan kredit? A RM4 920 C RM7 560 B RM6 540 D RM12 420 13. Encik Bong tidak menyimpan buku akaun dengan lengkap. Maklumat berikut diperoleh pada 31 Disember 2022. 2022 RM Jan 1 Dis 31 Utiliti belum bayar Jumlah pembayaran utiliti Utiliti belum bayar 200 1 300 260 Berapakah jumlah utiliti yang direkodkan dalam Akaun Untung Rugi bagi tahun berakhir 31 Disember 2022? A RM1 240 C RM1 360 B RM1 300 D RM1 760 KLON SPM 14. Maklumat berikut diperoleh daripada Syarikat Green Field yang mengamalkan sistem catatan tunggal. Tempoh perakaunan berakhir pada 31 Mei 2022. 1 Jun 2021 RM 31 Mei 2022 RM Sewa belum terima 3 690 7 920 Sewa sebanyak RM26 280 telah dibayar dengan cek pada 29 Mei 2022 Berapakah jumlah sewa bagi tahun kewangan tersebut? A RM14 670 B RM22 050 C RM30 510 D RM37 890 KLON SPM Jawab semua soalan berikut. 1. Beri tiga sebab berlakunya rekod tak lengkap. (a) (b) (c) 2. Ali, Baba dan Chan masing-masing tidak menyimpan rekod perniagaan mereka dengan lengkap. Lengkapkan jadual berikut. Kedai Runcit Ali Baba Enterprise Perniagaan Chan RM RM RM Modal awal (a) 20 880 18 750 Modal akhir 15 300 22 350 20 670 Ambilan 2 850 (b) 3 580 Modal tambahan 1 850 2 430 7 640 Untung / Rugi bersih 5 800 2 910 (c) KERTAS 2 19


TIP SOS 3. Angelina, pemilik Salon Rambut Styloria tidak menyimpan rekod yang lengkap. Maklumat kewangan perniagaannya adalah seperti berikut: 1 Januari 2022 RM 31 Disember 2022 RM Kenderaan Alatan salon Simpanan tetap Inventori Akaun belum terima Bank Tunai Faedah belum terima Utiliti belum bayar Sewa prabayar Akaun belum bayar 45 000 15 000 20 000 3 680 1 350 3 840 1 190 150 240 1 250 2 670 36 000 16 740 20 000 4 260 2 350 2 760 1 830 300 180 2 000 2 290 Maklumat tambahan: (a) Angelina telah mengeluarkan barang berkos RM670 untuk kegunaan keluarganya. Di samping itu, dia juga telah mengambil tunai sebanyak RM350 sebulan untuk kegunaan sendiri. (b) Pada tahun itu, Angelina memenangi pelbagai peralatan salon bernilai RM3 600 dalam pertandingan fesyen rambut dan peralatan itu digunakan di salonnya. (c) Pada 31 Disember 2022, satu invois belian sebanyak RM1 480 belum lagi diambil kira dalam jumlah akaun belum bayar. Anda dikehendaki: (a) Menghitung modal pada 1 Januari 2022. Penyata Mengira Modal pada 1 Januari 2022 RM RM Soalan 3 (a): Modal pada 1 Januari 2022 adalah perbezaan antara jumlah aset pada 1 Januari 2022 dan jumlah liabiliti pada 1 Januari 2022. 20


(b) Menghitung modal pada 31 Disember 2022. Penyata Mengira Modal pada 31 Disember 2022 RM RM (c) Menyediakan Penyata Pendapatan bagi tahun berakhir 31 Disember 2022. Penyata Pendapatan bagi tahun berakhir 31 Disember 2022 RM (d) Menyediakan Penyata Kedudukan Kewangan pada 31 Disember 2022. Penyata Kedudukan Kewangan pada 31 Disember 2022 RM RM 21


Jawab semua soalan berikut. 1. Nyatakan tiga tujuan kawalan tunai. 2. Nyatakan empat kaedah kawalan tunai. 3. Lengkapkan rajah berikut mengenai fungsi Penyata Bank. Fungsi Penyata Bank (a) (b) (c) 4. Lengkapkan rajah berikut mengenai langkah-langkah untuk menyediakan Penyata Penyesuaian Bank. Baki awal sama? Langkah 1: Langkah 5: Langkah 4: Langkah 3: Langkah 2: Kenal pasti dan batalkan cek yang dikeluarkan pada bulan lepas. Tidak Ya KERTAS 2 32


TIP SOS 5. Lengkapkan peta pemikiran berikut. Kepentingan Belanjawan Tunai 6. Syarikat Ching Yi menerima Penyata Bank yang menunjukkan satu baki yang berbeza daripada Buku Tunainya pada 31 Mei 2022. Buku Tunai Syarikat Ching Yi menunjukkan akaun bank dengan baki debit sebanyak RM2 350 pada 31 Mei 2022. Setelah meneliti Buku Tunai dan Penyata Bank itu, didapati perbezaan itu disebabkan oleh yang berikut: (a) Cek-cek berjumlah RM1 820 yang dikeluarkan oleh Syarikat Ching Yi untuk membayar pemiutangpemiutangnya belum dibayar oleh bank. (b) Sekeping cek bernilai RM1 860 yang diterima oleh Syarikat Ching Yi daripada pelanggannya dan dibankkan pada 30 Mei masih belum lagi dikreditkan oleh bank Syarikat Ching Yi. (c) Sekeping cek diterima oleh Syarikat Ching Yi daripada pelanggannya untuk menyelesaikan hutang yang berjumlah RM1 200, kurang 10% diskaun tunai. Cek itu tidak dilayan oleh bank. (d) Bank telah mengkreditkan akaun Syarikat Ching Yi dengan RM2 140 yang dibankkan terus oleh seorang pelanggannya. (e) Syarikat Ching Yi membayar sekeping cek bernilai RM1 230 tetapi direkodkan dalam Buku Tunai sebagai RM1 320. (f) Bank telah membayar premium insurans kedai Syarikat Ching Yi sebanyak RM1 320 atas arahan perintah sedia ada. (g) Caj bank sebanyak RM130 yang dikenakan oleh bank belum dicatat oleh kerani akaun Syarikat Ching Yi dalam Buku Tunainya. (h) Perkara-perkara berikut didapati dalam Penyata Bank tetapi tidak terdapat dalam Buku Tunai Syarikat Ching Yi: Buku cek RM20 Dividen RM220 Faedah simpanan tetap RM320 Sediakan Penyata Penyesuaian Bank bermula dengan baki debit di Buku Tunai. Sila rujuk “Prosedur Menyediakan Penyata Penyesuaian Bank” di muka surat 27. 33


TIP SOS Anda dikehendaki menyediakan Penyata Penyesuaian Bank pada 31 Mei 2022. Penyata Penyesuaian Bank pada 31 Mei 2022 RM RM 7. Buku Tunai Syarikat Naluri menunjukkan baki yang berbeza dengan Penyata Bank pada 30 Jun 2022. Berikut ialah Buku Tunai dan Penyata Bank pada tarikh tersebut. Buku Tunai (ruangan bank sahaja) 2022 Jun 1 9 19 30 Baki b/b Hup Seng Santhi Sarimah Baki h /b RM 2 560 840 1 220 1 760 620 2022 Jun 4 10 17 23 28 Syarikat Zoe Naidu Wei Ling Kedai Affin James No. Cek 383 384 385 386 387 RM 1 530 610 930 1 620 2 310 7 000 7 000 2022 Jul 1 Baki b/b 620 Bank Bumi (M) Berhad Penyata Bank 2022 No. Cek Dt. RM Kt. RM Baki RM Jun 1 2 8 12 16 23 28 29 30 Baki (kt) Cek Cek Deposit Cek Deposit Dividen Buku cek Cek 382 383 384 387 1 180 1 530 610 30 2 310 840 1 220 350 3 740 2 560 1 030 1 870 1 260 2 480 2 830 2 800 490 1. Kenal pasti cek yang dikeluarkan pada bulan lepas. Batalkan butiran tersebut. 2. Bandingkan item debit dalam Buku Tunai dengan item kredit dalam Penyata Bank. Tandakan (3) pada item-item yang sama. 3. Bandingkan item kredit dalam Buku Tunai dengan item debit dalam Penyata Bank. Tandakan (3) pada item-item yang sama. 4. Bandingkan item-item yang belum bertanda (3) di Penyata Bank dan Buku Tunai. Tentukan item yang direkodkan di dalam Buku Tunai seperti dividen dan caj bank. 34


TIP SOS Anda dikehendaki: (a) Mengemaskinikan Buku Tunai Syarikat Naluri. Buku Tunai RM RM (b) Menyediakan Penyata Penyesuaian Bank pada 30 Jun 2022. Penyata Penyesuaian Bank pada 30 Jun 2022 RM RM 8. Danial Aris menggunakan Buku Tunai Tiga Ruangan untuk merekodkan urus niaga tunai dan bank bagi perniagaannya. Baki pada 31 Mei 2022 adalah seperti berikut: RM Bank Tunai 760 (Kt.) 1 530 Urus niaga berikut berlaku sepanjang bulan Jun 2022. Tarikh Butir No. Cek Jumlah RM Jun 2 3 5 8 12 18 23 27 30 Belian Jualan tunai (dibank) Don – cek diterima untuk penjelasan baki hutang RM3 450 Tunai dibankkan Yin Jun Kedai Shin Alisya – cek diterima Ram (diskaun RM230) Sheela Majid (diskaun RM160) Gaji 232210 232211 232212 232213 232214 232215 480 1 650 3 000 1 000 630 1 280 1 450 1 770 810 2 640 1 250 SPMKLON Soalan 8 (a): 1. Catatkan urus niaga tunai di ruangan tunai dan urus niaga cek di ruangan bank. 2. Catatkan diskaun diberi di bahagian debit Buku Tunai dan diskaun diterima di bahagian kredit Buku Tunai. 35


(a) Anda dikehendaki menyediakan Buku Tunai Tiga Ruangan untuk mencatat urus niaga bagi bulan berkenaan. Buku Tunai Tarikh Butir Diskaun Tunai Bank Tarikh Butir Diskaun Tunai Bank RM RM RM RM RM RM (b) Pada 2 Julai 2022, Danial Aris menerima penyata bank bagi bulan Jun 2022. BANK TAISHIN Penyata Bank Kepada: Danial Aris No. Akaun : 10606-453-6543 Tarikh : 30 Jun 2022 Tarikh Butir Debit Kredit Baki Jun 1 3 4 5 13 16 18 24 25 28 30 Baki b/b Deposit Cek No. 232210 Perintah sedia ada – insurans Deposit Cek No. 232212 Cek No. 232204 Deposit Cek No. 232213 Deposit Caj bank Debit terus – sewa Dividen – Syarikat Ono Cek (Rujuk Penyuruh Bayar) 480 950 1 820 450 1 770 120 1 340 1 450 1 650 1 000 1 450 3 000 1 760 310 1 340 860 90 910 910 1 360 90 1 680 1 320 1 200 140 1 620 170 Dt. Kt. Kt. Dt. Kt. Dt. Dt. Kt. Dt. Kt. Dt. Dt. Kt. Kt. Maklumat tambahan: • Cek bernombor 232212 telah tersilap catat di dalam Buku Tunai. • Cek dibankkan pada 18 Jun 2022 telah dipulangkan oleh bank pada 30 Jun 2022 dengan ditanda ‘Rujuk Penyuruh Bayar’. 36


Pilih jawapan yang paling tepat. 1. Dokumen yang manakah perlu dirujuk oleh pekongsi sekiranya tiada sebarang perjanjian dibuat semasa menubuhkan perniagaan mereka? A lkatan Perkongsian B Perjanjian Perkongsian C Akta Perkongsian 196l D Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 2. Pembahagian untung atau rugi bagi setiap pekongsi ditentukan dengan menyediakan . A Akaun Modal B Akaun Semasa C Akaun Untung Rugi D Akaun Pengasingan Untung Rugi 3. Tempoh perakaunan Perkongsian Lin dan Din berakhir pada 31 Mei setiap tahun. Maklumat berikut menunjukkan ambilan yang dibuat oleh Din. Tarikh Jumlah RM 1 September 2021 3 840 1 Mac 2022 7 680 Berapakah Faedah atas Ambilan bagi Din apabila kadar Faedah atas Ambilan ialah 5% setahun? A RM192 C RM336 B RM240 D RM576 4. Maklumat berikut diperoleh daripada Perkongsian Mo dan Hanso. Modal Hanso pada 1 Januari 2022 ialah RM96 000. Pada 1 Julai 2022, Hanso membawa masuk modal tambahan sebanyak RM19 200. Faedah atas Modal adalah 5% setahun. Tahun kewangan berakhir pada 31 Disember setiap tahun. Berapakah Faedah atas Modal Hanso? A RM960 C RM5 280 B RM4 800 D RM5 760 KLON SPM KLON SPM KLON SPM KLON SPM 5. Maklumat berikut diperoleh daripada buku Perkongsian Miki dan Mini pada 31 Mei 2022. Ikatan Perkongsian menetapkan gaji Miki ialah RM18 600 setahun. Pada 1 Januari 2022, perkongsian telah membayar gaji Miki sebanyak RM10 850 secara tunai. Manakah catatan yang betul dalam Akaun Semasa Miki? A B C D 6. Maklumat berikut diperoleh daripada perkongsian Viva dan Vivo pada 31 Disember 2022 yang berkongsi untung dan rugi sama rata. RM Untung Bersih Faedah atas Ambilan Faedah atas Modal Gaji Vivo 12 750 280 950 6 130 Maklumat tambahan: Gaji yang telah dibayar kepada Vivo sebanyak RM3 000. Berapakah Kongsi Untung setiap pekongsi? A RM2 975 C RM4 475 B RM3 645 D RM4 540 KLON SPM Akaun Semasa Miki Gaji RM 18 600 Akaun Semasa Miki Tunai RM 18 600 Akaun Semasa Miki Tunai RM 7 750 Akaun Semasa Miki Gaji RM 7 750 KLON SPM KERTAS 1 42


7. Maklumat berikut diperoleh daripada Perkongsian Publika. Akaun Semasa Vishnu P Baki h/b RM xx Baki b/b Q RM xx xx xx Apakah P dan Q? P Q A Gaji Ambilan B Kongsi Rugi Faedah atas Ambilan C Kongsi Untung Faedah atas Modal D Faedah atas Ambilan Faedah atas Modal 8. Butiran manakah yang akan dicatat di bahagian ekuiti pemilik Penyata Kedudukan Kewangan Syarikat Rani dan Ravi? I Akaun Modal II Akaun Semasa III Akaun Ambilan IV Untung Bersih A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 9. Sesebuah perkongsian dibubarkan kerana I salah seorang pekongsi bankrap II perkongsian mengalami keadaan solven III tujuan penubuhan perkongsian telah tercapai IV perkongsian ditukarkan kepada syarikat berhad A I dan III B I dan IV C II dan III D II dan IV 10. Berikut ialah catatan jurnal untuk merekod pembubaran perkongsian. Penyata Bank Tarikh Butir Debit Kredit 2022 RM RM Mac 31 Akaun Realisasi 1 650 Akaun Bank 1 650 (X) KLON SPM KLON SPM KLON SPM KLON SPM Apakah X? A Membayar pinjaman bank B Membayar kos pembubaran C Membayar balik modal pekongsi D Menjelaskan Akaun Belum Bayar 11. Akaun manakah yang tidak akan dipindah ke Akaun Realisasi? I Akaun Bank II Akaun Mesin III Akaun Belum Bayar IV Akaun Belanja Realisasi A I dan III B I dan IV C II dan III D II dan IV 12. Petikan Penyata Kedudukan Kewangan berikut diambil daripada Perkongsian Bahagia sewaktu pembubaran perniagaan. Penyata Kedudukan Kewangan pada 31 Disember 2022 Liabiliti Semasa Akaun Belum Bayar RM 8 800 Maklumat tambahan: Perkongsian Bahagia telah menerima diskaun sebanyak RM1 300 setelah membuat pembayaran penuh kepada pemiutang. Apakah catatan yang betul dalam Akaun Realisasi? A B C D KLON SPM KLON SPM Akaun Realisasi Akaun Belum Bayar RM 10 100 Akaun Realisasi Akaun Belum Bayar RM 8 800 Akaun Realisasi Akaun Belum Bayar RM 7 500 Akaun Realisasi Akaun Belum Bayar RM 1 300 43


TIP SOS 13. Kenderaan diambil alih oleh pekongsi semasa pembubaran. Bagaimanakah urus niaga tersebut direkodkan? Akaun didebitkan Akaun dikreditkan A Akaun Kenderaan Akaun Realisasi B Akaun Realisasi Akaun Kenderaan C Akaun Modal Pekongsi Akaun Realisasi D Akaun Realisasi Akaun Modal Pekongsi KLON SPM 14. Pernyataan manakah yang menyebabkan akaun modal berbaki debit pada tarikh pembubaran? I Ambilan yang tinggi II Sumbangan modal yang tinggi III Nilai aset yang diambil alih tinggi IV Rugi realisasi kurang daripada jumlah modal A I dan III C II dan III B I dan IV D II dan IV 15. Perkongsian Navi dan Rakan-rakan telah dibubarkan. Jumlah aset RM37 200 telah direalis sebanyak RM36 000. Belanja realisasi ialah RM600 dan liabiliti perkongsian ialah RM1 560. Berapakah rugi realisasi? A RM1 200 C RM2 160 B RM1 800 D RM2 760 KLON SPM KLON SPM Jawab semua soalan berikut. 1. Lengkapkan rajah berikut mengenai tujuan penubuhan perniagaan perkongsian. Tujuan Penubuhan Perniagaan Perkongsian (a) (b) (c) KERTAS 2 Soalan 1: Rujuk kepada buku teks anda atau mencari maklumat ini dalam talian (online). 44


2. Lengkapkan rajah berikut untuk menunjukkan kelebihan perniagaan perkongsian berbanding perniagaan milikan tunggal. Kelebihan Perniagaan Perkongsian 3. Lengkapkan persamaan perakaunan berikut. (a) Faedah atas Ambilan = × × (b) Faedah atas Modal = × × (c) Faedah atas Pinjaman = × × 4. Lengkapkan jadual dengan menunjukkan bahagian untuk mencatat butir berikut dalam Akaun Pengasingan Untung Rugi dan Akaun Semasa Pekongsi. Butir Pengasingan Untung Rugi Akaun Semasa Pekongsi (a) Faedah atas Modal (b) Faedah atas Ambilan (c) Faedah atas Pinjaman pekongsi (d) Gaji pekongsi (e) Elaun pekongsi (f) Bonus pekongsi (g) Bahagian untung (h) Bahagian rugi (i) Ambilan (j) Untung Bersih (k) Baki awal Akaun Semasa 45


5. Nona dan Noni adalah pekongsi dalam Perkongsian Nonani dan mereka berkongsi untung sama banyak. Maklumat kewangan berikut diperoleh daripada buku-buku Perkongsian Nonani bagi tahun perakaunan berakhir 30 Jun 2022. Nona RM Noni RM RM Modal, 1 Julai 2021 Akaun Semasa, 1 Julai 2021 Ambilan Pinjaman Untung bersih 30 000 1 530 (Dt) 4 680 30 000 2 860 (Kt) 2 480 15 000 48 360 Maklumat tambahan: (i) Faedah atas Modal sebanyak 6% setahun dikenakan mengikut nisbah modal tetap. (ii) Gaji tahunan pekongsi Nona ialah RM2 500 dan Noni ialah RM1 200. (iii) Noni akan diberi bonus sebanyak RM3 000 setahun. Separuh daripada bonus itu telah dibayar pada 31 Disember 2021. (iv) Nona telah membuat ambilan pada 1 Januari 2022 dan Noni pada 1 April 2022. Faedah sebanyak 5% akan dikenakan atas jumlah ambilan. (v) Noni meminjamkan RM15 000 kepada perkongsian mulai 1 Oktober 2021. Faedah atas Pinjaman daripada pekongsi adalah sebanyak 8% setahun. (vi) Pada akhir tahun perakaunan, setiap pekongsi memasukkan modal tambahan sebanyak RM5 000 seorang. Anda dikehendaki menyediakan: (a) Akaun Pengasingan Untung Rugi bagi tahun berakhir 30 Jun 2022. Akaun Pengasingan Untung Rugi bagi tahun berakhir 30 Jun 2022 RM RM RM RM (b) Akaun Modal dan Akaun Semasa setiap pekongsi. Akaun Modal Nona RM RM 46


Kertas 1 [40 markah] Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang berhuruf A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. 1. Proses yang manakah menunjukkan turutan tatacara perakaunan yang berlaku dalam satu tempoh perakaunan? A Sistem perakaunan B Prinsip perakaunan C Konsep perakaunan D Kitaran perakaunan 2. Urus niaga yang berikut berlaku dalam Butik Belle. Pemilik telah mengambil sehelai gaun sebagai hadiah hari jadi anaknya. Urus niaga tersebut direkodkan sebagai ambilan dalam buku perniagaannya. Apakah konsep yang digunakan? A Ketekalan B Kos manfaat C Usaha berterusan D Entiti berasingan 3. Butiran yang manakah dikelaskan sebagai liabiliti? I Alatan pejabat, Modal II Tunai, Sewa belum terima III Sewa belum terperoleh, Pinjaman IV Overdraf bank, Akaun belum bayar A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 4. Pemilik Syarikat Leisure Travels telah membawa masuk van peribadinya dalam perniagaan. Apakah kesan urus niaga tersebut ke atas persamaan perakaunan? Aset Liabiliti Ekuiti pemilik A Bertambah Tiada kesan Bertambah B Bertambah Bertambah Tiada kesan C Tiada kesan Berkurang Bertambah D Berkurang Berkurang Tiada kesan 5. Apakah tujuan diskaun niaga? A Menarik lebih ramai pelanggan B Mengelakkan berlakunya hutang lapuk C Menggalakkan pembeli membayar segera D Menggalakkan pembeli membeli secara pukal 6. Dokumen yang manakah digunakan untuk membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan yang berlaku dalam invois? I Nota Debit II Nota Kredit III Makluman Debit IV Makluman Kredit A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV Pentaksiran SPM 93


105 MODUL 1 Kertas 1 1. C 2. A 3. C 4. A 5. B 6. B 7. B 8. D 9. C 10. B 11. B 12. B 13. C 14. B 15. D Kertas 2 1. (a) Membolehkan pihak pengurusan mengawal dan merancang aktiviti perniagaan dengan lebih cekap. (b) Membantu pihak bank membuat keputusan tentang kemudahan kredit. (c) Membantu pihak pelabur membuat keputusan yang berkaitan dengan pelaburan. (d) Membolehkan pihak pemiutang menilai kemampuan perniagaan membayar balik hutang. 2. (a) Pulangan atas Modal (b) Nisbah Ujian Asid (c) Tempoh Pembayaran Hutang (d) Margin Untung Kasar (e) Tempoh Kutipan Hutang (f) Tokokan (g) Nisbah Semasa (h) Margin Untung Bersih (i) Kadar Pusing Ganti Inventori 3. (a) Pengurusan inventori adalah cekap (b) Modal yang terikat dalam inventori adalah rendah (c) Inventori lebih mudah dipasarkan (d) Perniagaan lebih berupaya untuk membayar hutang jangka pendek (e) Menanggung kos pemegangan, kos penyimpanan dan kos keusangan inventori yang tinggi (f) Modal perniagaan akan terikat pada inventori (g) Terpaksa menjual barang lama dengan harga yang rendah 4. Ya, kerana perniagaan itu: (a) mungkin mempunyai aset bukan semasa yang boleh disewa, dijual atau digadai kepada bank untuk menjelaskan hutang semasanya (b) boleh membawa masuk pekongsi baru (pekongsi tambahan) (c) boleh menerbitkan syer untuk mendapatkan modal kerja (bagi syarikat berhad) 5. (a) Dapat membuat perbandingan prestasi perniagaan mengikut jangka masa (b) Dapat membuat perbandingan prestasi antara perniagaan dalam industri yang sama. 6. (a) Kadar pusing ganti inventori = Kos jualan ——————— Inventori purata = 126 750 ———— 11 500 = 11 kali (b) Tokokan = Untung kasar —————— Kos jualan × 100% = 82 450 ———— 126 750 × 100% = 65% (c) Margin untung kasar = Untung kasar —————— Jualan bersih × 100% = 82 450 ———— 209 200 × 100% = 39.4% (d) Margin untung bersih = Untung bersih —————— Jualan bersih × 100% = 29 900 ———— 209 200 × 100% = 14.3% (e) Pulangan atas modal = Untung bersih —————— Modal awal × 100% = 29 900 ———— 125 750 × 100% = 23.8% 7. (a) Inventori purata = —————————————— Inventori awal + Inventori akhir 2 = —————————– RM6 630 + RM7 830 2 = RM7 230 (b) Kadar pusing ganti inventori = Kos jualan ——————— Inventori purata = RM22 170 ————— RM7 230 = 3.06 kali (c) Tokokan = Untung kasar —————— Kos jualan × 100% = RM9 650 ————— RM22 170 × 100% = 43.5% (d) Margin untung kasar = Untung kasar —————— Jualan × 100% = Untung kasar ———————————— Kos jualan + Untung kasar × 100% Jawapan Modul 1


Click to View FlipBook Version