The words you are searching are inside this book. To get more targeted content, please make full-text search by clicking here.
Discover the best professional documents and content resources in AnyFlip Document Base.
Search
Published by EUA Marketing, 2016-06-06 10:49:57

UW-Madison Leopold Residence Hall

Case Study

Keywords: EUA,Eppstein Uhen Architects,architecture,UW Madison,Madison,University,UW,Residence Hall,Dorm,College,LEED Gold,Green House,Sustainable,LLC

Aldo Leopold Residence Hall

UNIVERSITY OF WISCONSIN – MADISON

Aldo Leopold Hall is a new university residence Leopold Hall is built over an existing parking lot
hall built in the historic Lakeshore area of the sandwiched between several other residence halls, tennis
University of Wisconsin – Madison campus. courts, Allen Centennial Gardens and Holt Commons.
Campus’ objectives for the new hall include The University requested that the new building reflect
providing high-quality housing, programs and the architecture of the surrounding buildings
services that support UW’s mission. and Lakeshore area.

The building program for the new residence hall The precedence, therefore, ranged from sandstone
consists of 176 beds, formal and informal community buildings with sloped, red-tiled roofs from the 1920s to
areas, offices for residence life and an apartment for buff brick, flat roofed institutional halls from the 1960s.
the director. The residence hall is the new home for the Leopold Hall’s design incorporates the best aspects of
members of the GreenHouse Residential Learning the palette and vocabulary of the historic Lakeshore
Community and incorporates a functioning fourth-floor area to create a modern, timeless building using strong,
greenhouse for use in furthering their goal of learning durable materials and appropriate proportions.
to live more sustainably.

ABOUT Aldo Leopold Hall 176 64,501
SQ FT
2013 RESIDENT BEDS GROSS FLOOR AREA
AUGUST

YEAR COMPLETED

49,904 1,400 $17.4
SQ FT SQ FT MILLION
LOT SIZE GREENHOUSE
TOTAL PROJECT COST

DESIGN + INNOVATION The EUA design team aimed to create a building to
be used as a learning tool for the group, Campus and
The GreenHouse Residential Learning greater community. The greenhouse is used for education
Community is designed for students to think, in sustainable practices in planning, growing, distributing
work and live in more sustainable ways; and consuming produce year round. The hall provides
many of the group’s environmental goals opportunities for the students to track their energy use
became the project’s goals. online and observe how rain gardens and native plants
effect their immediate environment.

© Bryce Richter| University of Wisconsin-Madison

4

FOURTH FLOOR PLAN R R
R
1 Student Lounge
2 Kitchen
3 House Fellow Room
4 Student Study Den
5 Mechanical / Support / Storage
6 Greenhouse
R Restrooms

Resident Room

R 3
6 5

1
2

The building is designed to be 23% more A web-based energy monitoring system is installed so
energy efficient based on cost than the that the residents are able to monitor their energy use
baseline building and utilizes Campus steam and have competitions between floors to save energy.
and chilled water. The project achieved LEED® Gold Certification in 2014.

SUSTAINABLE IMPROVEMENTS

83% 24%

BUILDING WITHIN 15’ REDUCTION IN POTABLE WATER USE
OF OPERABLE WINDOW
LOW-FLOW FIXTURES
100%
81%
VENTILATED LIVING UNITS
STORMWATER REMOVAL RATE
NATURAL VENTILATION
31%
29%
SITE RUNOFF REDUCTION
AREAS WITH DAYLIGHT AS
DOMINANT LIGHT SOURCE BIORETENTION + RAIN GARDEN

DAYLIGHTING 70%

2% PORTION OF LEOPOLD HALL’S
ELECTRICITY SUPPLY
SAVINGS IN ENERGY COSTS
GREEN POWER (WIND)
ROOF-TOP DOMESTIC
HOT WATER PANELS

Aldo Leopold Hall METRICS

1
5

3

4 6
2

8 9

7

LEOPOLD HALL

AIR FLOW CROSS SECTION

Madison, Wisconsin has a continental climate with great swings in temperature and humidity.
Therefore, EUA approached the design of the building envelope and mechanical systems
holistically to maximize daylight, views and fresh air.

BIOCLIMATIC DESIGN EUA used computer simulation and energy modeling
to compare several design options to determine the best
All resident rooms feature operable windows with insulation, window-to-wall ratio and type and sizing of
adjustable blinds and individual climate controls, mechanicals for the budget.
allowing users to find their optimal comfort within preset
limitations. Dual-level lighting is provided in daylit areas The exterior wall construction is a brick or stone cavity
to minimize energy consumption and common area wall with load bearing masonry back up. Most of the
lighting is monitored by occupancy sensors, making interior bearing and non-bearing wall construction is
the hall’s interior lighting function 43% better than code. also concrete block, adding to the mass of the building
and contributing to the latent heat gain.

SUSTAINABLE SYSTEMS Implemented 5 Solar Hot Water Panels: closed-loop hot water system

1 Greenhouse: automated operable windows for ventilation 6 Minimized Finish Materials: painted plank + CMU walls in
+ temperature control; faces south for maximum sunlight most common areas + resident rooms; drywall public areas

2 Air + Energy Recovery Wheel: conditions outside air and circulates 7 Rain Gardens + Bioretention Areas: collect and treat 100%
through building areas; reclaims exhaust air energy of 2-year event rainwater

3 Fan Coil Units: individual units in each resident room served 8 Native + Adaptive Plants: no irrigation necessary
by campus steam and chilled water
9 Universally Accessible Site
4 Operable Windows: in each resident room for natural
ventilation and natural daylight

Above: Ground Floor Lounge / Study Area MATERIALS + CONSTRUCTION
Below: Lobby / Main Entrance
Aldo Leopold Hall is designed to serve the UW
community for over 100 years. The main focus for
material selection was continuity and durability.

The structure is load-bearing, concrete masonry units
(CMU) and hollow core plank floors. The exterior skin
is brick, architectural cast stone, and a dense, natural
limestone cavity wall to withstand harsh winters. Most
interior walls are also CMU and serve as the finished
surface for paint, eliminating the use of other materials.
Leopold Hall’s position on a tight construction site was the
biggest challenge as contractors had to work around the
schedules of students living in surrounding halls.

The interior finish materials were reviewed by the
maintenance staff for cleanability and durability. Materials
were selected for their recycled content and impact on the
indoor air quality. Regional materials usage was a high
priority, therefore, 47% of the materials used were
locally extracted and manufactured based on cost.

88%

CONSTRUCTION WASTE DIVERTED
FROM LANDFILLS

GREEN RECYCLING PRACTICES

SITE ANALYSIS KEY

Sun Angle Major Entry Views Pedestrian Access Fire Access / Access to
Centennial Gardens

100% LAND USE + SITE ECOLOGY

OCCUPANTS THAT USE ONLY PUBLIC Leopold Hall is sited within one block of Lake
TRANSPORTATION,WALK OR BIKE Mendota and a bike/walking path that was
recently restored. Due to the Lake’s proximity,
it was extremely important that the area collect
and treat as much runoff as feasible.

By building vertically and efficiently and through robust
erosion control measures, runoff from the site is
dramatically reduced and the site collected 100% of the
stormwater from a two-year event. The roof and site water
is mainly diverted to a rain garden courtyard, which along
with smaller bioretention areas, filter the water and will be
used as a learning tool for students.

Pavement on the site is minimized and includes only the
required fire lanes and bike/walking paths. A majority
of the remaining open space is planted with native and
adaptive vegetation that does not require a permanent
irrigation system.

Aldo Leopold Hall

© Jeff Miller | University of Wisconsin-Madison

Aldo Leopold Hall COMMUNITY

COLLABORATION PROCESS The team prioritized sustainable and other building
features to determine how the budget should be
Aldo Leopold Hall was truly a team effort from distributed. These measures were successful in creating
the onset. Stakeholders held design meetings a collaborative atmosphere where all felt a sense of
every two weeks throughout the design process. pride in the building.
Meetings included the architects, engineers, designers,
contractors, owner and Housing representatives from
administration, maintenance, janitorial, GreenHouse
Learning Community and student leadership.

“[LEED Gold] is a great accomplishment for
all those who contributed to the design and
construction of Aldo Leopold Residence
Hall. This award and project complement
the GreenHouse Learning Community
and provide for a true living-learning
experience with a theme of sustainability.”

Mike Kinderman
Director of Residence Hall Facilities, UW-Madison

milwaukee : madison : des moines : eua.com

@EUA /company/eppstein-uhen-architects


Click to View FlipBook Version
Previous Book
Fête des pères
Next Book
LUISE